Student die aan het bellen is

Terug in de tijd met muziek van toen

14 maart 2017

Studenten Toegepaste Gerontologie brengen bij ouderen met dementie verbinding tussen muziek en herinneringen.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat muzikale favorieten diepe herinneringen raken. Herinneringen, die niet door de dementie verloren zijn gegaan. Muziekherinneringen kunnen mensen letterlijk weer ‘tot leven’ wekken, hen opnieuw een gevoel van ‘zelf’ laten ervaren en hen in staat stellen een gesprek te voeren en ‘in het nu’ te blijven. Dit hebben Jessye en Rosalie, twee eerstejaarsstudenten Toegepaste Gerontologie ervaren.

Music & Memory

De studenten lieten zorglocatie de Overloop in Almere Haven kennismaken met de mogelijkheden van Music & Memory. Music & Memory is een non-profit organisatie die zich inzet om mensen met dementie weer in contact te brengen met zichzelf en hun omgeving door middel van hun favoriete muziek.

Begeleidende vragenlijst

Bij een bewoner maakten ze daarbij gebruik van een begeleidende vragenlijst. Zo kwamen ze snel achter haar muzieksmaak. “Het mooiste was dat deze mevrouw vaak bij het noemen van de titel al begon te zingen”, aldus Jessye en Rosalie. Op deze manier konden ze een persoonlijke muzieklijst maken gericht op haar voorkeur.

Op basis van levensverhaal

Bij een andere bewoonster haalden de studenten gegevens uit haar levensverhaal boekje. Ook haar familie kwamen met tips die hielpen bij het zoeken naar haar muzieksmaak. Jessye en Rosalie: “We kozen ervoor om op basis van haar levensverhaal eerst wat kerkliederen af te spelen. En toen gebeurde er iets heel moois! De mevrouw werd onmiddellijk wakker en keek ons aan. Ze leek erg in het moment te zijn en toen wij haar vroegen of ze de muziek mooi vond zei ze nadrukkelijk ’ja’. Ze vertelde vervolgens dat zij vaak naar de kerk ging met haar zussen. Met zo’n positieve reactie als maatstaaf konden we meer muziek vinden. De goedkeuring van een nummer was duidelijk te merken omdat ze dan hard mee begon te neuriën en te zingen met haar ogen dicht. Op zulke momenten konden we haar ook vragen stellen: of ze zelf een instrument had bespeeld bijvoorbeeld. Ze kon dan duidelijk vertellen dat ze accordeon speelde en optrad voor publiek.”

Mooie ervaring

Voor Jessye en Rosalie was het werken met Music & Memory een hele mooie ervaring. Zij willen zorglocatie de Overloop in Almere Haven dan ook bedanken voor de kans mee te mogen werken aan de opzet van dit project en wij hopen dat Music & Memory nog veel mensen zal bereiken.