Twee CALO studenten

Een sportieve uitwisseling: Sportkundestudenten ontmoeten Deense ‘tegenspelers’

15 maart 2017

Van de Spelen tot de World Cup: de sportwereld opereert in een internationale context. Daarom vertrokken Sportkundestudenten naar Esbjerg om een week lang de Deense context te verkennen.

Begin maart pakten Eline Slijkhuis, Rik Stamsnieder, Jarron de Lange, Ferdi Tilleman en Anika Heijman hun (sport)kleding in om voor een volle week richting het Noorden te vertrekken. Hier stond een ontmoeting gepland met studenten van de bacheloropleiding Sport- en eventmanagement van de Zuid-Deense Universiteit (Syddansk Universitet) in Esbjerg. Op het studieprogramma stonden gezamenlijke colleges, een casestudie van het Sport- en eventpark Esbjerg én een ijshockeywedstrijd.

Van curling tot ijshockey

Kijken bij curling gameNa een eerste kennismaking kregen de Windesheimstudenten een rondleiding door het Sport- en eventpark Esbjerg. Windesheimstudente Eline was flink onder de indruk van de faciliteiten die het park biedt, waardoor er een arsenaal aan sportieve activiteiten georganiseerd wordt: “Niet alleen de ‘gebruikelijke sporten’ als voetbal en handbal, maar bijvoorbeeld ook curling of ijshockey.” Hierna vond een ontmoeting plaats met een alumnus van de master Sport- en eventmanagement die nu bij het Sport- en eventpark werkt, waar ze allerhande activiteiten begeleidt als indoorcircussen, dart- en spinningevents of een hindernissenrace. Volgens een Deense student een leerzame introductie op hun toekomstige werkveld, omdat je met de studie verschillende richtingen op kunt: “Door met zulke professionals te praten ontstaat een duidelijker perspectief waarheen ons studiepad kan leiden.”

Euro’s of Deense kronen?

Maar de studenten moesten ook actief aan de slag met een casestudie: het ontwerpen van een zwemevenement passend in het concept van het Sport- en eventpark, waarbij de Nederlanders en Denen samen nadachten over plaats, prijs en promotie van het event. Vooral het samenwerken stond centraal of zoals een Deense student het verwoordde: “In onze bacheloropleiding studeren voornamelijk Deense studenten, dus het was zeer leerzaam om met studiegenoten uit een ander land in een onderwerp te duiken.” Toch ontstonden er ook misverstanden. Want wat moest de prijs worden van het event? “Dan moet je wel eerst vaststellen of we in kronen of euro’s rekenen”, grapt de Deen als hij terugdenkt aan het feit dat de Nederlanders de geopperde prijs wel erg duur vonden.

Theorie versus praktijk

De studenten stuitten op meer verschillen dan alleen de andere munteenheid: namelijk dat de studie in Nederland meer praktijkgericht is, terwijl de Deense variant een meer theoretische grondslag kent. Volgens studenten een ‘perfect match’ voor het uitwerken van de case en de Denen waren zo onder de indruk van de praktische vaardigheden van hun Nederlandse collega’s in eventmanagement, dat ze straks ook meer stage willen gaan lopen. Sportkundestudent Rik prees daarentegen het Engels van de Scandinaviërs. Maar niet alleen de combinatie theorie en praktijk zorgde voor een match: ook het bezoeken van een ijshockey- en handbalwedstrijd droeg daaraan bij. “Voor mij was het de eerste keer dat ik ijshockey live zag”, vertelt Rik. “En dat het handbalteam uit Esbjerg verloor, weten we met z’n allen aan het feit dat juist de Nederlandse speelster van het team met zwangerschapsverlof was.”

And the winner is ….

Aan het eind van de week presenteerden de teams hun uitwerkingen van de case. Uiteindelijk won het team van Rik en de twee Denen met wie hij had samengewerkt. Hun plan voor een ‘swim survival’, die deels plaatsvindt in het sportpark, het Marbæk-meer en op het strand oogstte veel lof. Volgens de studenten en docenten van beide instellingen was de uitwisseling een groot succes en beide partijen hopen dan ook op een (structurele) voortzetting ervan in de nabije toekomst.