Twee studenten met telefoon buiten X

Ervaring IBL-studenten NIBS Business Case in Finland: 'In één woord, geweldig!'

17 maart 2017

Vier Windesheim-studenten waren doorgestoomd naar de Championship Round van de NIBS Business Case in Finland. Wij spraken hen en vroegen naar hun ervaringen.

Het Windesheim-team bestond uit vier studenten van de opleiding International Business and Languages: Anne-Lisa, Rick, Bender en Janneke. Naast dat het een wedstrijd was, hebben ze een mooie ervaring opgedaan die niemand hen meer afneemt. Wij spraken hen over de competitie.

Totaal andere aanpak

De NIBS Business case werd over meerdere dagen georganiseerd. Elke dag kregen de studenten een Ivey- of Harvard-case die binnen drie of vier uur opgelost moest worden, waarna de uitkomst gepresenteerd werd aan een jury. Anne-Lisa: ‘Het was echt een hele mooie ervaring. Ik heb veel geleerd over het geven van advies aan bedrijven. Het is een totaal andere aanpak dan wij op Windesheim hebben geleerd. Binnen vier uur moesten we met een compleet plan komen, zonder toegang te hebben tot literatuur. Op deze manier word je creatief aan het werk gezet en kun je puur je eigen kennis gebruiken, wat je heel vrij laat.’ Bender: ‘De cases waren zeer complex en divers, wat ervoor zorgde dat de oplossing slechts bereikt kon worden door kritisch en creatief denken’.

Vier uur werken in een hokje, afgesloten van internet en afleidingen

Op maandag ging de competitie van start. Elke case streden ze tegen een ander team uit de poule. In totaal waren er 11 punten per presentatie te verdelen. Rick: ‘De eerste case ging over Emaar; een bedrijf dat verantwoordelijk is voor een groot deel van de spectaculaire bouw in Dubai, waaronder de Burj Khalifa en de kunstmatige palmeilanden. We moesten een strategie bedenken en een advies formuleren over de vraag of Emaar naar het buitenland moest uitbreiden of niet. Vier uur hebben we in een hokje, afgesloten van internet en andere afleidingen gewerkt aan de case. De uitkomst hebben we vervolgens gepresenteerd aan een jury. We kregen 4 van de 11 punten. Niet voldoende voor de winst, maar zeker niet slecht voor een eerste case’. 

De tweede presentatie ging al stukken beterWindesheimteam NIBS Business Case

Janneke: ‘Dinsdag startten we met case twee. Het bedrijf Haw Par, dat het product Tiger Balm vermarkt over de hele wereld, vroeg zich af of ze zich moesten focussen op marktontwikkeling of op marktpenetratie. Dit lijkt een redelijk makkelijke case, maar onder tijdsdruk denk je daar heel anders over! De presentatie die hierop volgde ging al een stuk beter dan de dag ervoor, maar qua inhoud lieten we hier wat liggen. Uiteindelijk heeft deze case ons 4,5 punten opgeleverd. Wederom geen overwinning, maar we waren wel heel trots’.

Woensdag: D-day!

‘Op woensdag begon onze case al vroeg in de ochtend, om 7.00 uur. Omdat ’s middags de kwartfinales al zouden plaatsvinden, kregen we voor deze case maar drie uur de tijd. Gelukkig kwamen we niet in tijdnood en lukt het ons om erg productief te zijn. Helaas streden we tegen een sterk team en kwamen we niet verder dan vier punten’, aldus Rick. ‘In totaal hebben we deze dagen 12,5 punten behaald, wat niet voldoende was om naar de volgende ronde door te gaan. Hartstikke balen, maar ook terecht. Wij zijn met een minimale voorbereiding naar Finland afgereisd, terwijl andere teams soms wel 200 uur geoefend hadden’, vervolgt Janneke.

Voorbereiding

Het was de eerste keer dat studenten van Windesheim doorgestoomd zijn naar de Championship Round, Anne-Lisa: ‘We realiseerden ons goed dat de andere teams meer aan voorbereiding hebben gedaan. Zij hadden bijvoorbeeld elk teamlid een specifieke taak toegekend, zoals een verantwoordelijke voor de financiële analyse, een ander voor de risicoanalyse etc. Op deze manier richtten zij de beperkte tijd heel efficiënt in en was het advies gedetailleerder. Helaas hebben wij vieren veelal overeenkomstige expertise, omdat we van dezelfde opleiding komen. Maar ik ben trots op wat we allemaal hebben gedaan met zo weinig voorbereiding en ben nog steeds erg verrast over hoever we zijn gekomen in de competitie.’

Cultuur snuiven

Naast dat de studenten deelnamen aan een competitie, was er ook tijd voor culturele activiteiten. Rick: ‘Donderdag, tijd om te relaxen. We hebben een stadstour gemaakt door Rauma. Daarna gingen we, zoals het hoort in Finland, naar de sauna om vervolgens in het ijswater te duiken. Nooit hadden we zulke kou gevoeld. Desondanks was het erg verfrissend en opwekkend. Het is heerlijk om na een duik in het bijna bevroren water terug in de sauna te gaan. ’s Avonds sloten we, samen met een Deens team (dat overigens maar voor een kwart uit Denen bestond) de dag af in een Mexicaans restaurant.’

Goede tijd

Na drie cases moest het team afscheid nemen van de competitie, maar de studenten konden met opgeheven hoofd vertrekken: ‘Ik vond de competitie in één woord, geweldig! Het is wat mij betreft het hoogtepunt van mijn academische carrière. De uitslag aan het einde van de competitie viel wat tegen, maar gezien het feit dat andere scholen honderden uren hebben besteed aan voorbereidingen en oefeningen, ben ik erg trots op ons team dat we op zo’n manier gepresteerd hebben. Naast dat de activiteiten zeer leerzaam en interessant waren, heb ik ook een groot internationaal netwerk kunnen opbouwen en veel nieuwe vrienden gemaakt’, besluit Bender.