Student die aan het bellen is

Intensievere training motiverende gespreksvoering verpleegkundigen biedt kansen gezondheidsbevordering

14 juli 2017

Onderzoek naar gebruik motiverende gespreksvoering door verpleegkundigen bij bevorderen gezonde leefstijl laat verbeterkansen zien.

Het bevorderen van een gezonde leefstijl is steeds meer de taak van (wijk)verpleegkundigen. Motiverende gespreksvoering is een bewezen, effectieve gesprekstechniek als het gaat om gezondheidsbevordering. (Wijk)verpleegkundigen zijn zich daarvan bewust, maar passen ze het ook voldoende toe? Onderzoeker Anne Esther Marcus-Varwijk (lectoraat Innoveren met Ouderen) onderzocht in samenwerking met Jannet de Jonge (expertisecentrum motiverende gespreksvoering) dit in het kader van haar promotieonderzoek en concludeerde dat er nog wel wat te verbeteren is.

Motiverende gespreksvoering verpleegkundigeKansen

Een groep van 14 medewerkers van een thuiszorginstelling kreeg een training Motiverende Gespreksvoering aangeboden. Samen met onder andere twee studenten van de opleiding Verpleegkunde beoordeelde Marcus-Varwijk de mate waarin verpleegkundigen in deze gesprekken motiverende gespreksvoering gebruikten. Zij keken daarbij naar relationele vaardigheden (empathie, partnerschap) en technische vaardigheden (waarbij motivatie voor verandering versterkt wordt). Op empathie en eenvoudige luistervaardigheden bleken de verpleegkundigen redelijk te scoren, maar als het ging om partnerschap met de ouderen en zijn diepere drijfveren verwoorden, was het resultaat matig en liggen er kansen.

Expert-houding

“Verpleegkundigen hebben nog wel eens de nijging zich op te stellen als een ‘expert’: zij hebben de juiste kennis in huis! Bovendien proberen ze ouderen nog vaak te overtuigen, advies te geven zonder te vragen of ze dat ook wíllen. Binnen motiverende gespreksvoering is het echter juist de bedoeling dat je toestemming vraagt voor je een advies of informatie geeft. Dit onderdeel heeft dan ook nog wat meer aandacht nodig en raakt aan de vaardigheden om samen te werken met de oudere (partnerschap)”, vertelt Marcus-Varwijk.

Intensievere training

Marcus-Varwijk wijt de tegenvallende scores mede aan de korte duur van de training: deze was slechts één dagdeel. Zij pleit dan ook voor een intensievere training -vooral op het onderwerp partnerschap-  en coaching van de verpleegkundige tijdens het toepassen van de opgedane kennis en vaardigheden.

Presentatie resultaten

Bovenstaande resultaten zijn gepresenteerd op twee congressen, nationaal en internationaal. De doelgroepen daarbij waren zowel onderzoekers als professionals en docenten. Het gaat om de volgende congressen:

Nederlands Congres Volksgezondheid en Preventie (NCVGZ), april 2017: Anne Esther Marcus-Varwijk, Jannet de Jonge, Tommy L.S. Visscher, Adelita V. Ranchor, Joris P.J. Slaets, Carolien H.M. Smits. Verpleegkundigen bevorderen gezond leven bij thuiswonende ouderen: de inzet van Motiverende gespreksvoering

International Conference on Motivational Interviewing (ICMI), juni 2017: Anne Esther Marcus-Varwijk, Jannet de Jonge, Tommy L.S. Visscher, Adelita V. Ranchor, Joris P.J. Slaets, Carolien H.M. Smits. Motivational Interviewing by community nurses in a health promotion intervention in order to stimulate healthy aging?