Student die aan het bellen is

'Jonge asielzoekers voetballen met studenten om stress te verminderen'

23 januari 2017

Windesheimdocent psychomotorische therapie en kwartiermaker van het Ambulatorium Pim Hoek organiseerde met studenten een voetbaltoernooi voor jonge asielzoekers.

Niet alleen doen vluchtelingen bij Windesheim momenteel werkervaring op, ook konden zij in 2015 op onze Campus wekelijks sporten, om zo voor een ogenblik de stress en trauma’s te vergeten: een initiatief vanuit de Calo ‒ onze opleidingen op het gebied van sport en bewegen ‒ waarbij nauw werd samengewerkt met PEC Zwolle United, Landstede, SportService Zwolle, lokale ondernemers en het COA. Wekelijks werden sportactiviteiten georganiseerd voor zo’n tweehonderd vluchtelingen uit de IJsselhallen. Via het sporten konden zij hun hoofd even leegmaken en het leidde tot veel waardering en nieuwe samenwerkingsmogelijkheden, waarmee de doelgroep toekomstig geholpen kan worden.

Sportgala, COA en PEC Zwolle United

“Het project werd zelfs uitgeroepen tot beste schoolinitiatief op het Sportgala Zwolle”, zo vertelt Pim Hoek, docent psychomotorische therapie (PMT) en projectleider Ambulatorium, een leer-werkplaats verbonden aan de Calo. “De gedachte is dat bewegen belangrijk is voor het voorkomen of verwerken van trauma’s en stress bij de vluchtelingen. Als je in beweging komt, leidt dat tot minder psychische klachten. Dat is onlosmakelijk verbonden met je lijf en PMT kan een zinvolle bijdrage leveren.” Het COA-contact kreeg daarom een vervolg. Hoek: “Men klopte bij ons aan met de vraag of we wilden meewerken aan hun onderzoek ‘Opvang in Beweging’.” Maar ook met PEC Zwolle United liggen er plannen om zo’n maatschappelijke samenwerking met Windesheim in de toekomst te concretiseren.

Voetbaltoernooi

Als aftrap organiseerden Calo-studenten op 11 januari een voetbaltoernooi voor jonge asielzoekers met PEC Zwolle United op het Be Quick-terrein. Voor de studenten een waardevolle ervaring in hun specifieke vakgebied binnen de sport- en beweegsector. Zo kregen eerstejaarsstudenten Sportkunde, die zich bekwamen in sportmanagement en sportbeleid, les van PMT-studenten voordat zij aan het toernooi deelnamen. Die laatste groep loopt stage bij het Ambulatorium en deed al eerder expertise op met het aanbieden van sport- en beweegactiviteiten aan vluchtelingen. Alhoewel het weer niet meezat ‒ het regende pijpestelen ‒ kregen de jonge asielzoekers een rondleiding door het stadion en werden er vrijkaarten weggegeven als prijs. Dat een stortbui het voetballen enigszins dwarsboomde, was voor Hoek geen spelbreker: “Het idee is vooral dat sport mensen bij elkaar brengt en verbindt!”

“Het werkt ontspannend voor mij”

De jonge voetballers worden in Zwolle ondersteund door de stichting Futureforce en stichting Timon die opvang bieden aan alleenstaande minderjarige vluchtelingen. Marieke van der Meer van Timon: “Sport is een mooie verbinding die integratie bevordert en daar zijn de jongens meestal wel voor te porren.” Ook Shqipe Pllana van Futureforce beaamt dit, want ze kunnen hun energie kwijt en krijgen de kans met Nederlandse studenten kennis te maken. Nahom, een van de Futureforce-deelnemers én voetbalfan, vond de studenten heel aardig. Hij ziet graag dat zoiets vaker wordt georganiseerd, want: “Het werkt ontspannend voor mij, dan vergeet ik alles even.” Docent Pim Hoek: “Ik hoop dan ook dat we in de toekomst met het COA op andere locaties nogmaals zo’n toernooi kunnen houden!”