Studenten voor X

Ondersteun leveranciers met ketenfinanciering

Lector Michiel Steeman pleit voor ketenfinanciering

02 februari 2017

Het optimaliseren van werkkapitaal staat hoog op de agenda bij bedrijven. Afgelopen jaar stonden de betalingsachterstanden van veel grote Nederlandse bedrijven vol in de spotlights. (bron: InkopersCafé)

Ketenfinanciering

Lange betalingstermijnen zorgen voor een rem op de groei van het MKB en daarmee de werkgelegenheid. Door het huidige betalingsmoraal kan volgens onderzoek van Intrum Justitia 7 miljard euro afgeschreven worden.

Betalingstermijnen hoeven echter niet verkort te worden om ervoor te zorgen dat leveranciers hun geld op tijd binnenkrijgen. Een alternatief is ketenfinanciering. “Bij een ketenfinancieringsinitiatief betaalt de afnemer de bank na een afgesproken betaaltermijn, bijvoorbeeld 60 dagen. Na vijf dagen keurt de afnemer de factuur goed en krijgt de leverancier een voorfinanciering van de bank. Dit is een goedkope manier van liquiditeit verkrijgen”, vertelt Michiel Steeman, Lector Supply Chain Finance bij hogeschool Windesheim aan InkopersCafe.nl. “Op dit moment gebruikt 30 procent van de top 1000 grootste bedrijven van de wereld ketenfinanciering. Ik verwacht dat het percentage binnen Nederland op 50 procent ligt.” [...]

 

InkopersCafé

Het volledige interview van de redactie van Inkoperscafé met Michiel Steeman, kunt u lezen op hun website.

Lees hier het artikel in InkopersCafé