Studenten voor X

Samenwerkingsthermometers succesvol ingezet in praktijk en onderwijs

Instrument waarmee de kwaliteit van samenwerking binnen een team gemonitord én bijgesteld kan worden vindt weg in opleiding en praktijk.

De sectoren zorg en welzijn veranderen in hoog tempo. De beroepspraktijk concentreert zich meer in de wijk en professionals zoeken naar nieuwe vormen van samenwerking met elkaar. Daarnaast wordt meer geïnvesteerd in een goede relatie met mantelzorgers en vrijwilligers. Onderzoekers van Windesheim ontwikkelden daarom een set Samenwerkingsindicatoren en twee Samenwerkingsthermometers, waarmee professionals zelfstandig en op eenvoudige wijze hun samenwerking kunnen monitoren en verbeteren. Deze werden november 2016 gepresenteerd en sindsdien hebben ze hun weg gevonden in zowel onderwijs als in het werkveld.

Bekijk de samenwerkingsthermometer

Gebruik in de praktijk

De samenwerkingsthermometer wordt gebruikt binnen de drie sociale kernteams (SKT’s) van de gemeente Dalfsen: Lemelerveld, Dalfsen en Nieuwleusen. De leden van de SKT’s zorgen samen voor een goede afstemming tussen de verschillende hulpverleners uit het team en de professionals die betrokken zijn bij het geven van hulp en ondersteuning. Een samenwerking die vanaf het begin al goed loopt, aldus coördinator Inge Nooijen. Zij is vanaf het begin bij de project betrokken. Waarom? Inge: “Omdat het altijd beter kan!” Naast de SKT’s van de gemeente Dalfsen wordt de samenwerkingsthermometer gebruikt binnen de projecten van Zorggroep Noorderboog (locatie Reestoord), Zorggroep Oude en Nieuweland (Locatie Nieuw Clarenberg) en IJsselheem (locatie in Kampen) met als doel de samenwerking met mantelzorgers te versterken.

Gebruik in het onderwijs

Ook in het onderwijs wordt gebruik gemaakt van de instrumenten en de inzichten die ze opleveren. Zo hebben ze een plek gekregen in de lesprogramma’s van de opleidingen Verpleegkunde en Social Work (voltijd en deeltijd) van Windesheim. Het lectoraat Chronisch Zieken van Hogeschool Utrecht ontwikkelt een scholing voor interdisciplinaire samenwerking in de wijk en verkent de mogelijkheden om de thermometer op te nemen. De opleiding voor sociaal geneeskundigen en bedrijfsartsen van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) gebruikt dit jaar voor het eerst de thermometer als reflectie-instrument tijdens hun tweedaagse waarin ze leren interprofessioneel samen te werken.

Ondersteuning bij gebruik

Voor teams die graag gebruik maken van de instrumenten zijn er sinds kort twee ondersteunende animaties beschikbaar: een over de samenwerking van professionals onderling en een over de samenwerking met mantelzorgers. De animaties geven in twee minuten weer in welke situaties professionals opereren, met welke factoren zij rekening dienen te houden en hoe de samenwerkingsthermometer werkt. De teamcoaches van het Expertteam Coaching van Windesheim zetten de thermometer in bij teamontwikkelingstrajecten die door veel zorg- of welzijnsorganisaties worden ingekocht. De bijbehorende training wordt geheel op maat afgestemd op de wensen vanuit de teams of organisatie. Meer weten over deze training? Neem dan contact op Silvia Scholten via scm.scholten@windesheim.nl.