Student die aan het bellen is

Windesheim zoekt samenwerking met Koreaanse partners rond het thema Smart Aging

28 september 2016

Vertegenwoordigers van Windesheim zijn deze week in Zuid-Korea om daar samenwerking op te zetten rond het thema Smart Aging.

Carolien Smits (lector Innoveren met Ouderen), Mieke Veerman (projectleider LivingLab Assendorp) en Erna Koekkoek (coördinator internationalisering) nemen deze week deel aan de EP-Nuffic missie naar Zuid-Korea, samen met vertegenwoordigers van de Hanze Hogeschool, Fontys Eindhoven en Hogeschool van de Kunsten Utrecht. Doel van dit bezoek is samenwerking opzetten met Koreaanse onderwijs- en onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven rond het thema Smart Aging en via het creëren van Living Labs.

Delen van kennis

Op de eerste dag van dit bezoek heette Vice Dean van de Konkuk University Mr. Jaiwon Ryou de delegatie een hartelijk welkom, waarbij hij refereerde aan de historische Nederlands-Koreaanse betrekkingen. Daarnaast benadrukte hij het belang van kennisuitwisseling en innovatie op het terrein van smart aging. Konkuk University heeft een projectsubsidie ontvangen van de Koreaanse overheid om activiteiten op dit terrein verder te ontwikkelen. Carolien Smits opende het symposium met een bijdrage over de plaats van onderzoek binnen hogescholen en vertaalde dit naar de activiteiten van het lectoraat Innovating with Older Adults. Mieke Veerman presenteerde de achtergronden en resultaten van het Living Lab project van de opleiding Toegepaste Gerontologie. Zij illustreerde dit met mooie voorbeelden en een filmimpressie van de manier waarop studenten in contact zijn met de oudere bewoners van de Zwolse wijk Assendorp.

Andere initiatieven

Ook Koreaanse initiatieven werden gepresenteerd en gedeeld. Van Nederlandse zijde werden ervaringen en resultaten gedeeld van het Centre of Expertise Healthy Aging van de Hanze Hogeschool door Joost Degenaar, directeur. Niels Ketels van de HKU nam het Koreaanse publiek mee in een "Game Jam", een interactieve digitale tool die studenten stimuleert om in een internationale context te ondernemen. Tenslotte werd een bezoek gebracht aan Classic500, een luxueus geïntegreerd woon- en zorgcomplex voor ouderen.
Op het programma staat nog een ontmoeting met Mark Rutte, de Nederlandse handelsdelegatie en Koreaanse studenten.