Student die aan het bellen is

Slimmer oud worden: wat kunnen we leren van Zuid-Korea?

04 november 2016

Een Zuid-Koreaanse delegatie bezoekt onder meer het Windesheimproject LivingLab Assendorp om concept Smart Aging verder uit te werken.

Zuid-Korea heeft, net als Nederland, te maken met vergrijzing. Om daar goed mee om te gaan, hebben de twee landen een Living Lab Smart Ageing opgericht. Op 10 en 11 november 2016 bezoekt een delegatie van de Zuid-Koreaanse Konkuk University ons land om samen met Windesheim en drie andere hogescholen dit concept verder uit te werken.

Smart Ageing

Omdat er steeds meer ouderen komen, hebben beide landen te maken met uitdagingen in de zorg en het welzijn van de (beroeps)bevolking. Daarom hebben de twee landen de handen ineen geslagen en een Living Lab Smart Ageing opgericht. In Zuid-Korea doen de universiteiten hoogstaand onderzoek, maar heeft men moeite om het onderzoek aan te laten sluiten bij vragen uit de praktijk. Iets waar de Nederlandse hogescholen in uitblinken. De Nederlandse hogescholen kunnen juist weer veel leren van de Koreaanse technologische partners. 

De Koreaanse delegatie brengt onder andere een bezoek aan de Zwolse wijk Assendorp. Dit is het fysieke Living Lab van de opleiding Toegepaste Gerontologie van Windesheim waarin studenten samen met ouderen onderzoeken wat het betekent om ouder te worden in deze wijk.

Tegenbezoek

Dit bezoek volgt na de handelsmissie van premier Rutte aan het land afgelopen september. Tijdens deze missie was er ook volop aandacht voor de onderwijsrelatie tussen Nederland en Zuid-Korea. Premier Rutte was bijvoorbeeld getuige van de ondertekening van een Memorandum of Understanding tussen EP-Nuffic en Konkuk University voor het Living Lab Smart Ageing, waaraan vier hogescholen meedoen; Hogeschool Windesheim, Hanzehogeschool Groningen, Fontys en de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Namens Windesheim