Student die aan het bellen is

Niet verrassend: universele waarden gelden ook voor ouderen

17 november 2016

Studenten in LivingLab Assendorp onderzoeken wat voor ouderen in de Zwolse wijk Assendorp een goed leven is.

Een groot en gemêleerd gezelschap zat woensdag in wijkcentrum De Enk in Assendorp om te zien en te horen wat voor ouderen in de wijk Assendorp belangrijk is. 11 teams van studenten en hun oudere maatjes gaven door middel van zeer verschillende beelden een antwoord op die vraag. En dat antwoord was niet verrassend, aldus een van de aanwezigen: “iedereen wil autonomie, zingeving en een sociaal netwerk!”

LivingLabAndere manier van kijken

“Een juiste constatering”, vindt Mieke Veerman, projectleider, “het gaat om universele waarden. Die gelden voor iedereen, dus ook voor ouderen. Maar dit vraagt wel om een fundamentele andere manier van naar ouderen kijken. Zijn wij hier wel voldoende bewust van? Worden zij wel ondersteund op deze waarden? In het nadenken hierover zit nou net de toegevoegde waarde  van een  toegepast gerontoloog.”

LivingLab Assendorp

Sinds het begin van het studiejaar brachten studenten en ouderen tijd met elkaar door om een antwoord te krijgen op de vraag wat voor ouderen in Assendorp een ‘goed leven’ is. Dit deden ze binnen het project LivingLab Assendorp en aan de hand van de methode ‘Appreciative Inquiry’. Met deze methode wordt de focus verlegd van problemen naar perspectief, waardoor het makkelijker is veranderingen te realiseren. Mieke Veerman merkte tijdens de presentatie dat de aanwezige professionals soms moeite hebben met de uitkomsten van deze methode: “het lijkt alsof er dan geen problemen zijn, terwijl wij juist gewend zijn problemen op te lossen.”

Presentatie beelden

De 11 teams lieten een enorme diversiteit zien als het ging om het verbeelden van ‘een goed leven voor ouderen in Assendorp’. Een team had samengewerkt met een bewoonster die tevens vrijwilliger is in het Anna Heerkenshuis. Zij had speciaal voor deze presentatie een gedicht geschreven, waarna een film werd getoond over haar leven. Een ander team vergeleek Assendorp met een bloemendorp en had dat ook letterlijk verbeeld. Weer een ander team had een koppeling gemaakt met de zes elementen van Barnet. Zij maakten zes huizen -waarvan er een leek op het huis van hun oudere maatje- en achter elk raam of elke deur woorden geschreven die voor deze oudere belangrijk waren.

Gemeenschappelijk thema

Nu de studenten een aantal weken hebben ingezoomd op het leven van ‘hun’ ouderen, is het tijd om juist weer uit te zoomen: kunnen we uit alle individuele verhalen een gemeenschappelijk thema halen? Mieke Veerman is benieuwd wat dat zal worden, al lijkt het wel duidelijk dat een thema als ‘wonen en woonomgeving’ -in tegenstelling tot vorig jaar- dit jaar niet sterk naar voren komt. Hoe dat komt? “Dat is bijna weer een onderzoekje waard!”

Fotografie: Klaas-Jelmer Sixma