Student die aan het bellen is

Windesheimproject voor vluchtelingen valt in de prijzen

25 januari 2016

Het project van de Calo om vluchtelingen te laten sporten op de campus is tijdens het SportGala Zwolle verkozen tot beste schoolinitiatief.

De afgelopen maanden bood Zwolle onderdak aan vluchtelingen. Ze werden hier opgevangen in de IJsselhallen. Om hun een hart onder de riem te steken, kwamen veel Zwollenaren met prachtige initiatieven. Eind december zijn ze vertrokken, maar zoals ze in de media lieten weten voelden ze zich hier welkom. Een van die initiatieven betrof een project van de Calo van Windesheim, dat ervoor zorgde dat zo’n 150 tot 200 vluchtelingen wekelijks op de campus konden sporten en bewegen.

Vluchtelingensport

De Calo is onderdeel van Windesheim en biedt bachelor- en masteropleidingen aan op het gebied van sport en bewegen. Er is veel kennis in huis in hoe sport een rol speelt bij sociale integratie, maar bijvoorbeeld ook op het vlak van therapie en bewegen. Voor de twee initiatiefnemers Pauline Fellinger en Pim Hoek, docenten psychomotorische Therapie, was het dan ook logisch dat er een beweegaanbod voor vluchtelingen zou komen. Zij sloegen met anderen de handen ineen, waarna Windesheim en de sportvoorziening On Campus hun deuren konden openen voor de vluchtelingen. Een grote groep medewerkers, studenten en collega’s uit het veld bood zich aan om op vrijwillige basis een bijdrage te leveren.

Beste schoolinitiatief 2015

Een prachtig initiatief, dat niet onopgemerkt bleef. Vandaar de nominatie in de categorie ‘beste schoolinitiatief’ op het SportGala Zwolle. Het publiek kon naast de Calo stemmen op twee andere kanshebbers: Thorbecke Scholengemeenschap (inzameling kankerbestrijding) en KBS De Vlieger (landskampioen schoolvoetbal). Op 23 januari werd Vluchtelingensport op het SportGala verkozen tot ‘beste schoolinitiatief 2015’ en ontvingen Fellinger en Hoek naast de waardering voor hun project zelf de Laurus-sportprijs. Het bronzen beeld werd overhandigd door Jeroen van Leeuwen, directeur SportService Zwolle.

Stimulans om bewegen in te zetten als ‘middel’

“We zijn hier heel blij mee! Niet voor onszelf, maar door de positieve aandacht voor vluchtelingen en dat het de kans vergroot dat we door kunnen met zulke initiatieven”, zo reageert Fellinger na afloop van het SportGala. “Vanuit Windesheim en diverse partners uit de regio Zwolle wilden we een voorbeeld zijn in hoe men met de vluchtelingenkwestie kan omgaan.” Hoek vult haar aan: “Bewegen biedt afleiding en ontspanning, maar vanuit de Calo en het expertisecentrum voor bewegingstherapie dat aan de Calo is verbonden, het Ambulatorium, willen we bewegen ook inzetten als behandeling bij stress en psychische problemen én als middel om participatie en maatschappelijke integratie te bevorderen.”

Landelijke belangstelling voor Vluchtelingensport

Sport & bewegen verbindt, dat is de centrale gedachte vanwaaruit de Calo onderwijs verzorgt en initieert en in het geval van Vluchtelingensport verbond het project verschillende mensen en diverse partijen met elkaar. Zo droegen SportService Zwolle, Deltion College, Landstede en PEC Zwolle United hun steentje bij, waardoor het project verder uitgekristalliseerd kon worden. Vanuit heel Nederland is er interesse in een draaiboek waarin logistieke vragen, veiligheidsaspecten en een uitgewerkt programma een plaats kunnen krijgen. De Calo heeft hierover al contact gehad met hogescholen, gemeentes, asielzoekerscentra, NOC*NSF en particulieren.