Studenten voor X

Drie keer zo veel deelnemers IkPas

11 februari 2016

Dit jaar doen al 4.500 mensen mee aan IkPas en laten de alcohol gedurende veertig dagen staan, dat is drie keer zoveel als in 2015.

Daar komt nog minimaal hetzelfde aantal deelnemers bij voor de dertig dagen-variant, die 1 maart start. Carnaval is voorbij en duizenden mensen vinden het tijd voor een adempauze wat betreft het drinken van alcohol. Op zich niets nieuws want de vastentijd na de carnaval is een eeuwenoude katholieke traditie. Daarnaast is er een nieuwe impuls in de vorm van IkPas. Deze actie begon enkele jaren geleden schoorvoetend als een initiatief van het lectoraat Verslaving van Windesheim in samenwerking met partners waaronder enkele GGD-instellingen en gemeenten. Sindsdien verspreidt de actie zich steeds sneller en sterker over het hele land en groeide vanuit een aantal regionale initiatieven onder de paraplu van de initiatiefnemers uit tot een landelijke beweging. En zelfs meer dan dat want ook België pikt de actie dit jaar op.

 

Steeds meer jongeren doen mee

‘Naast de sterke groei van het aantal deelnemers valt het dit jaar op dat veel jongeren meedoen. Jongeren zijn in opkomst en kiezen er steeds vaker voor om een periode geen alcohol te drinken. Deels een gevolg van de groeiende aandacht voor detoxen wat nu helemaal in is’, vertelt lector Verslaving Rob Bovens van Windesheim.

 

Dertig dagen-variant start op 1 maart

Op 1 maart begint de tweede IkPas-actie. Belangstellenden kunnen zich op ikpas.nl inschrijven voor deelname aan een periode van dertig dagen zonder alcohol. ‘Ik kan het aanbevelen, je slaapt beter en na afloop van de periode is de behoefte aan alcohol een stuk minder’, vertelt de lector Verslaving. ‘Het is overigens niet mijn bedoeling om mensen van de alcohol af te helpen, wel om ze bewuster te maken van het gebruik ervan. En dat is hard nodig want we zijn er met zijn allen aan gewend geraakt dat we heel vaak in de verleiding worden gebracht om alcohol te drinken.’

 

Aanmelden

Aanmelden voor IkPas kan op www.ikpas.nl

 

Lees het artikel ‘Dertig dagen droog’ in NRC Handelsblad van 6 februari

In onderstaand artikel noemt de journalist het foutieve getal van 20.000 deelnemers. Lector Rob Bovens heeft dit getal genoemd maar doelde daarmee op een mogelijke eindbalans van het aantal geregistreerde en niet-geregistreerde deelnemers.

Lees het artikel ‘Na carnaval even geen alcohol’ in De Telegraaf van 9 februari

MVV-speler Kjell Knops is ambassadeur van de actie IkPas 

 

Persbericht Windesheim over IkPas