Student die aan het bellen is

Studente traint supermarkt in omgaan met dementie

01 juni 2015

Op 29 mei gaf een student Toegepaste Gerontologie voorlichting aan haar supermarkt-collega’s over hoe om te gaan met mensen met dementie.

Lisa de Kramer, studente Toegepaste Gerontologie, bestuurslid van Alzheimer Nederland én medewerker bij Albert Heijn, gaf op vrijdag 29 mei voorlichting aan haar supermarkt-collega’s over hoe zij om kunnen gaan met mensen met dementie. Wat doe je bijvoorbeeld als iemand voor de zoveelste keer een agenda bij je komt afrekenen? Of als iemand boos wordt omdat hij niet meer weet wat hij kwam kopen? Door een rollenspel met acteurs leerden caissières en vakkenvullers wat ze konden doen in dergelijke situaties.

Media-aandacht

Deze training is niet uniek. Eerder kregen de Jumbo in Hoogezand en een Albert Heijn in Doorn al een cursus om dementievriendelijk te worden. Desondanks besteedde zowel RTL Nieuws als RTV Oost aandacht aan de training.

Bekijk het nieuwsitem op RTL Nieuws 

Geen overbodige luxe

In de regio IJssel-Vecht (met de gemeentes Zwolle, Kampen, Zwartewaterland, Staphorst, Dalfsen/Nieuwleusen en Heino/Wijhe) wonen meer dan 3700 mensen met een vorm van dementie. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm. De meeste mensen (70%) wonen zelfstandig en moeten dus ook geregeld boodschappen doen. Een dergelijke training is dus zeker geen overbodige luxe.