Student die aan het bellen is

Pabostudenten begeleiden jonge archeologen in spe

03 juni 2015

Pabostudenten van Windesheim duiken samen met basisschoolleerlingen uit Dalfsen diep in het verleden: tot maar liefst 5000 jaar terug!

In Dalfsen leren basisschoolleerlingen, net als overal in Nederland, van alles over de vaderlandse geschiedenis. Van hunebedbouwers, de steentijd tot ‘de eerste boeren’: het zijn onderwerpen die op alle basisscholen de revue passeren. In het eerste onderwijsvenster van de canon van Nederland maken de leerlingen bijvoorbeeld kennis met de trechterbekercultuur. Het tijdvak van de ‘oer-Nederlanders’, die zich hier permanent vestigden en niet langer als jager-verzamelaars van hot naar her rondtrokken.

In tijd en ruimte mijlenver verwijderd van de wereld waarin moderne basisschoolleerlingen opgroeien en een uitdaging voor Pabostudenten om dit straks als leraar ‘tastbaar’ te maken. Dalfsense leerlingen uit groep 6, 7 en 8 en onze Pabostudenten reisden op 28 mei echter terug in de tijd en konden de vaderlandse geschiedenis zelf aan den lijve ondervinden, ontdekken en aanraken. In Dalfsen hebben archeologen namelijk een grafveld uit de steentijd ontdekt. De vondst is niet alleen een unicum voor Nederland, maar het graf vormt met maar liefst 120 graven en zelfs een monument uit de tijd van de hunebedbouwers het grootste van West-Europa en de leerlingen konden er ‘persoonlijk’ kennismaken met de ‘oer-Nederlander’ uit hun geschiedenisboeken.

Opgravingen DalfsenWindesheimstudenten beleven een inspirerende dag met de jonge archeologen uit Dalfsen

Het bezoek werd ‘verpakt’ in een educatief spel en de jonge archeologen voor één dag werden begeleid door vijf Pabostudenten van Windesheim, die er (mede) voor hebben gezorgd dat de basisschoolleerlingen tussen de potscherven een onvergetelijke dag hebben beleefd. Pabostudente Kelly Bakkenes was er één van:

"In Dalfsen hebben wij basisschoolleerlingen uit de omgeving van Dalfsen rondgeleid en opdrachten met hen gemaakt. De leerlingen waren nieuwsgierig en zijn 'al onderzoekend' meer te weten gekomen over de opgravingen. Op de Pabo leer je onderzoek te stimuleren. Laat hen maar onderzoekend leren, wordt er vaak gezegd en deze dag was daar een goed voorbeeld van. De leerlingen stelden veel vragen en omdat ze zelf archeoloog mochten spelen, hebben ze veel geleerd. Ik heb ontdekt dat kinderen veldwerk heel leuk vinden. Ze leren er ontzettend veel door, omdat ze er enthousiast van worden. Stiekem is het natuurlijk veel leuker dan altijd die boeken voor je neus en deze onderzoekende houding van de leerlingen inspireert me om straks met kinderen te gaan werken!"

Deze dag werd georganiseerd door The Missing Link, ADC ArcheoProjecten en de gemeente Dalfsen.