Student die aan het bellen is

Mensen met dementie hebben baat bij verhalenkeuken

18 juni 2015

Verpleegkundestudenten onderzochten het effect van projecten rondom de maaltijd voor ouderen met dementie.

Koken, geuren en verhalen zijn een prima combinatie om reacties te ontlokken. Niet voor niks zijn er in Nederland meerdere projecten gestart rondom de maaltijd voor ouderen met dementie. Drie studenten Verpleegkunde deden een landelijke inventarisatie van deze projecten en keken daarbij specifiek naar het project ‘De Verhalenkeuken’ van verpleeghuis Zandhove in Zwolle.

Onderschatting omgeving maaltijd

Hand van oudere bij een kommetjeIn hun onderzoek beschreven de studenten Liselotte Frelink, Jeanine Lenderink en Julia Middelveld hoe de verbale en non-verbale communicatie van de ouderen met dementie verliep. Ook onderzochten zij de ervaringen van de verzorging, vrijwilligers en ontwerpers met zintuiglijke waarnemingen, want “het belang van de omgeving waarin gegeten wordt, wordt vaak onderschat”, aldus de studenten. “Maar als verpleegkundige kun je hier verandering in aanbrengen.”

De Verhalenkeuken

In de Verhalenkeuken van verpleeghuis Zandhove in Zwolle wordt met dementerende bewoners gekookt, gegeten en voorgelezen in een ruimte in jaren vijftig stijl. Geuren en geluiden reactiveren de belangstelling voor koken en eten en verbeteren tevens de communicatie. Maar ook tast kan positief bijdragen: “Soms kreeg een oudere met dementie gewoon een aardappel in de hand om het gevoel terug te krijgen”.

Positieve én negatieve herinneringen

De ervaringen van de gebruikers van het project waren zeer positief. “Soms was er een twinkeling in iemands ogen of juist de pijn in iemands gezicht als er een vervelende herinnering werd opgeroepen”, vertelden de studenten. “Maar wat vooral fascinerend was, is dat er steeds iets anders gebeurt. Soms ging iemand ineens hard lachen. Dat zou je willen delen met familie, zodat ook zij zien dat hun vader of moeder het echt fijn vindt tijd door te brengen in de Verhalenkeuken”.

Presentatie Long Live Arts Conferentie

De Verpleegkundestudenten deden dit onderzoek in het kader van de minor Praktijkgericht Onderzoek in de Zorg. Het lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg was opdrachtgever en begeleider vanuit de onderzoekslijn 'Persoons- en netwerkgerichte Zorg'. De uitkomsten van het onderzoek presenteerden de studenten in het Engels op de internationale Long Live Arts Conferentie.

Bekijk het videoverslag van de conferentie (rond 4.00 min.)