Student die aan het bellen is

Lisa bij MAX: “Nederlander moet meer weten van dementie”

18 augustus 2015

Lisa de Kramer, studente Toegepaste Gerontologie, was een van de panelleden van het MAX-programma Hollandse Zaken over dementie.

Screenshot Lisa bij MAXHet aantal mensen met dementie in Nederland stijgt. Daarom moet ons land 'dementievriendelijker' worden als het aan staatssecretaris Van Rijn ligt. Studente Lisa ondersteunde zijn visie tijdens de uitzending van het MAX-programma Hollandse Zaken van 22 juli, waarin zij als een van de experts aanwezig was: “ik vind het een goede zaak dat hij geld heeft uitgetrokken voor een campagne om meer bekendheid te geven aan wat dementie is en hoe je er mee om moet gaan”.

Dementievriendelijke supermarkt

Lisa ontwikkelde een training voor haar supermarktcollega’s om hen te leren om te gaan met klanten met dementie, “want het is erg belangrijk dat zij weten wat het is en wat je wel en vooral níet moet doen”. Zo vertelde Lisa dat je als supermarktmedewerker niet zomaar moet weglopen om een onvindbaar product op te halen. “Want dan creëer je alleen maar onrust.”

"Prachtig project"

De supermarkt waar Lisa werkt en de training gaf, ligt op loopafstand van een verpleeghuis en de bewoners ervan komen regelmatig een boodschapje doen. Maar ook het aantal thuiswonende mensen met dementie neemt toe.  Presentator Cees Grimbergen: “elke dag krijgen 40 Nederlanders voor het eerst te horen dat zij leiden aan een vorm van dementie.” Hij noemde de training van Lisa dan ook een 'prachtig project' dat mooi samenvalt met het beleid van de staatssecretaris.

Bekijk de uitzending (Lisa komt aan het woord vanaf ong. 27:18 en 34:16)