5 feb

Inspiratiesessie Bedrijfsopvolging: ‘roots’ & ‘wings’ voor de volgende generatie

Je bent ondernemer en ziet graag dat je kinderen -op een dag- verder gaan in het bedrijf. Hoe bied je ze dan de ruimte om hun eigen talenten en carrière interesses te ontdekken? En geef je ze tegelijkertijd de kans om zich te binden aan het bedrijf? Worstel je met dit dilemma, kom dan naar deze sessie waar de wetenschap de praktijk ontmoet!

In deze inspiratiesessie deelt Mira Bloemen-Bekx de resultaten van haar proefschrift met de titel:‘Enriching the early phases of the succession process: the role of social mechanisms in business families’.                       

Roots én wings

Voor bedrijfsfamilies die het bedrijf willen doorzetten in de familie, is het belangrijk dat hun kinderen al vroeg een band krijgen met het bedrijf. Want carrière-intenties vormen zich vaak al op jonge leeftijd. Toch vinden veel ouders het in die vroege fase moeilijk om de langetermijnvisie voor het bedrijf met hun kinderen te bespreken. Net als hun wensen en zorgen, omdat de kinderen meestal nog op school zitten en te jong zijn voor een actieve rol in het bedrijf. Ook willen ze hun kinderen ruimte en vrijheid geven om eigen talenten en interesses te ontdekken. In de vroege fases van het opvolgingsproces, geven bedrijfsfamilies daarom vaak de voorkeur aan een meer informele of intuïtieve manier om hiermee mee om te gaan. In de opvoeding lijken er processen te zijn tussen ouders en kinderen waardoor kinderen een emotionele betrokkenheid krijgen bij het bedrijf. Deze processen, ook wel ‘sociale mechanismes’ genoemd, beïnvloeden het denken en doen van het kind.

Aansluitend gaat Ilse Matser, lector familiebedrijven, met Mira maar ook met Paul van Dam en Gijs Hemmink in gesprek. Paul van Dam is als derde generatie verbonden met De Lek Beton in Groot Ammers. Momenteel is hij werkzaam bij Arcadis. Gijs Hemmink is als derde generatie werkzaam bij de Hemmink Groep in Zwolle. Hoe kijken Paul en Gijs terug op het opgroeien in een ondernemersgezin en hoe kijken zij vooruit naar een (mogelijke) rol in het familiebedrijf?
 
Tot slot een feestelijk afsluiting ter markering van het succesvol afronden van het promotietraject.

Programma

08.30 – 09.00 uur    Inloop
09.00 – 09.05 uur    Welkom door Ilse Matser
09.05 – 09.45 uur    Uitleg en uitkomsten onderzoek door Mira Bloemen-Bekx
09.45 – 10.30 uur     Panelgesprek
10.30 – 11.30 uur     Feestelijke afsluiting

Praktische informatie

Voor: studenten, collega's, ondernemers, adviseurs
Datum: 5 februari van 8.30 – 11.30 uur
Locatie: hogeschool Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle, Gebouw X, 1e verdieping, Mediacafé
Aanmelden: vóór 3 februari via onderstaande button 'Ja ik kom'
 
Ja ik kom!