Student die aan het bellen is
30 okt

Symposium Levensverhaal Centraal

Aandacht voor het levensverhaal van mensen met dementie verbetert het contact tussen zorgverleners en bewoners van een verpleeghuis. Bovendien sluit de zorg beter aan bij wat voor de bewoners echt van waarde is.

“Ik heb gemerkt dat het helpt als je je verdiept in het levensverhaal van iemand met dementie. Je leert de ander kennen op een nieuwe manier. Ineens begrijp je beter wat voor iemand echt van belang is. Dat leidt tot prachtige dingen.” Dit zegt een van de verzorgenden die betrokken is geweest bij het onderzoeksproject ‘Levensverhaal Centraal’. Samen met de zorgorganisaties Driezorg, IJsselheem en de Saxenburghgroep hebben Windesheim en Reliëf een onderzoek gedaan naar verhalend werken met mensen met dementie. Tijdens dit unieke symposium presenteren we de resultaten van dit onderzoek.

Praktisch

Het is een echt praktijkonderzoek geweest. Op vier locaties in verpleeghuizen hebben zorgverleners in hun eigen zorgpraktijk gezocht hoe ze het levensverhaal van bewoners goed in beeld kunnen krijgen en hoe ze daar in de praktijk mee aan de slag kunnen. Hun (eigen)wijsheid, hun praktijkkennis, hun relaties met bewoners en familie zijn leidend geweest bij de vraag hoe ze het levensverhaal centraal kunnen zetten in de zorg. Daarnaast hebben de zorgverleners praktische tips geformuleerd over hoe je de aandacht voor het levensverhaal een vaste plek kunt geven in de zorgpraktijk. 

Onderwijs

Ook docenten van Windesheim, Viaa, Deltion en Landstede hebben meegewerkt aan het onderzoek. Zij ontwikkelden lessen waarmee studenten vertrouwd kunnen raken met verhalend werken in de zorg. 

Welkom!

Op dit symposium delen de onderzoekers en de docenten hun verhalen, ervaringen en tips graag met een groot aantal belangstellenden. Ben je geïnteresseerd of wil je zelf aan de slag met het levensverhaal in de zorg voor mensen met dementie, kom dan naar symposium op 30 oktober. Er zijn geen kosten aan verbonden.

Theater en muziek

Pauline Seebregts (verhalenverteller) geeft samen met Jopie Jonkers (harpiste) een indringende voorstelling over het levensverhaal van iemand met dementie, aan de hand van vier unieke portretten.

Waar en wanneer?

Woensdag 30 oktober van 12.30 - 17.30 uur, Hogeschool Windesheim, Campus 2-6 in Zwolle. Ruimte: H2-kantine (H2.03).

Programma

12.30 uur Inloop met lunch
13.30 uur Opening en toelichting op het programma
13.40 uur Wat doet ertoe voor jou? Een speelse oefening met betekenis
14.00 uur Handle me with care: Portret 1
14.10 uur Presentatie highlights van het project (leerproces, onderwijs, dilemma's, cultuur en implementatie)
14.30 uur Handle me with care: Portret 2
14.40 uur Pauze
15.10 uur Verhalen (Driezorg, IJsselheem, 't Vlierhuis) 
15.40 uur Handle me with care: Portret 3
15.50 uur De opbrengsten en hoe verder?
16.15 uur Handle me with care: Portret 4
16.25 uur Afsluiting
16.30 uur Borrel en informatiemarkt 

Inschrijven

Schrijf je in voor dit symposium via onderstaande button 'Aanmelden'.

Helaas is deze inschrijving gesloten. Wil je er graag bij aanwezig zijn? Neem dan contact op met Lucienne van der Velde, LW.van.der.Velde@windesheim.nl