Student die aan het bellen is
5 okt

Studiereis New York en New Jersey

Windesheim organiseert van 5 tot en met 12 oktober 2019 een studiereis voor onderwijsprofessionals naar dé metropool van de wereld, New York.

U gaat op bezoek bij innovatieve scholen waarin u een Makerspace ziet en een project dat interdisciplinair werkt (STEM project). U komt bij een School to Watch en kunt deelnemen aan het bezoek aan een regionaal community college. U komt in de BLUE school, in het hart van het financiële gebied in New York City. U bent geïnteresseerd in toekomstgericht onderwijs en ziet daar diverse voorbeelden van. Uw interculturele visie wordt versterkt.

Een basisschooldirecteur: "Ik had vooraf nooit gedacht dat een studiereis zoveel impact kan hebben. Wij zijn nu, nog geen jaar na de reis, volop bezig met ontwerpen, ontdekken en printen in 3D. Leerlingen ontwikkelen zich razendsnel. Leerkrachten houden het tempo niet bij, maar dat is geen enkel probleem.”

New York

Expeditie in en rondom ‘The Big Apple’

De universiteit, scholen en instituten die we bezoeken staan in en nabij New York City en New Jersey. Met de gastscholen en instituten hebben we al jarenlang contact, in goede afstemming hebben we een interessant en inhoudelijk sterk programma samengesteld. U maakt kennis met verschillende concepten waarin leraargedrag centraal staat in relatie tot goed onderwijs. Wat vraagt dit van onderwijsprofessionals en van u als leidinggevende op dit terrein? Hoe kunt u met uw team vanuit uw visie op onderwijs komen tot andere onderwijsvormen? 

Tijdens de reis verdiept u zich vanuit diverse invalshoeken in dit thema en maakt u de vertaalslag naar de Nederlandse situatie. Eerdere deelnemers vinden dat de studiereis een bijdrage levert aan innovatie in de eigen school. Een rector van vier scholen: “De manier waarop je dit implementeert is dat je vaste stramienen opengooit, uitwisseling stimuleert en je digitaliseert. Dit zagen we in Amerika en we merken dat het werkt.”

Inspiratie door onderwijs en cultuur

Heeft u altijd al tijd willen maken voor een internationale expeditie waarin onderwijsinnovatie centraal staat? Dit is uw kans om u door andere collega’s te laten inspireren en uw ervaring te toetsen aan verschillende concepten en inzichten. Het hotel waarin u verblijft liggen op steenworpafstand van Manhattan en geeft u de gelegenheid om hotspots te bezoeken, zoals het Vrijheidsbeeld, Ground Zero en Broadway. Wij gaan ervan uit dat de studiereis inspirerend en onvergetelijk is en dat u in uw eigen situatie nieuw verkregen inzichten kunt toepassen.

Programma

Zaterdag 5 oktober Vliegen naar New York/New Jersey, vertrek naar hotel in Secaucus 
Zondag 6 oktober Bezoek aan New York City 
Maandag 7 oktober Start op de William Paterson University, in Wayne. Vandaar vertrekken we in twee groepen naar keuze: het Passaic County Community College (mbo/hbo) of Public School 29 in Paterson ( primair onderwijs).   
Dinsdag 8 oktober In groepen naar de I-school in New York, The Door in New York, en New Milford highschool. Alle drie zijn dit bijzondere onderwijsvormen. Op de New Milford highschool zie je een zogenaamde ‘Makerspace’. De verantwoordelijke projectleider hiervan is Laura Fleming. Ze publiceert hier ook over en is erg enthousiast over wat ze bereikt met haar leerlingen. The´Maker movement´ doet wereldwijd opgang. Bij The Door zie je een programma voor jong volwassenen dat gericht op scholing aan een zeer moeilijke doelgroep, zoals bijvoorbeeld tienermoeders, of jongeren die op straat leven. In de I-school wordt roosterloos gewerkt, leerlingen tekenen in opprojecten en onderwijs en werken m.n. onderzoekend aan thema’s. De school staat model voor 21st Century leren. De lessen worden in modules aangeboden op basis van moeilijkheidsgraad.  
Woensdag 9 oktober We bezoeken de Byram Township Intermediate middle school in New Jersey en de Byram Lakes Elementary school. Op de middle school werken alle leerlingen met chromebooks, er is een STEM lab (Science, Technology, Economics and Mathematics) en een Media Lab waar leerlingen elke dag het nieuws van de dag maken. Na het bezoek aan de scholen hebben we een tussenevaluatie en krijg je tijd om aan een actieplan voor toekomstig onderwijs in je eigen situatie te werken.
Donderdag 10 oktober Op deze dag bezoeken we de Blueschool. Een private school voor elementary- en middle school onderwijs. Het is onderwijs aan kleine groepen, didactisch en pedagogisch van hoog niveau, Ict wordt doelmatig ingezet. U kunt ook naar de Urban Assembly Gateway School for Technology, een prachtig voorbeeld van een kleinschalige highschool in een enorm schoolgebouw in het hart van New York.  
Vrijdag 11 oktober  We sluiten de week af op de William Paterson University met round table conversations. Alles wat u nog wilt weten kunt u daar bespreken. We evalueren het programma en sluiten de week af. 
Zaterdag 12 oktober In de middag vertrekken we naar Newark en vliegen terug naar Nederland. 
Zondag 13 oktober   We komen ’s ochtends aan op Schiphol.  

Voor wie

De studiereis is bedoeld voor directeuren, docenten en onderwijsontwikkelaars. Centraal staan de toekomst van het onderwijs en innovatieve onderwijsconcepten. Een onderwijskundig adviseur mbo: “Ik heb tijdens de studiereis dingen gezien waarvan ik denk: waarom doen wij dat hier niet?”

Kosten

Deelname aan de studiereis kost 3850 euro per persoon. Dat is inclusief:

  • Vlucht naar Newark
  • Welkomsthapje en -drankje
  • Eén diner
  • Vlucht Newark - Amsterdam (Schiphol)
  • Autovervoer in de Verenigde Staten
  • Hotelovernachtingen met ontbijt
  • Lezingen door gastsprekers
  • Bezoeken aan scholen en instituten

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Aanmelden

U kunt zich tot 1 februari 2019 aanmelden voor de studiereis bij Tonnie de Haan via telefoonnummer 088 - 469 89 53 of e-mail tt.de.haan@windesheim.nl.

Er moeten minimaal 15 deelnemers zijn en er kunnen maximaal 24 personen deelnemen. Plaatsing verloopt op volgorde van aanmelding.