Student die aan het bellen is
8 sep

Studiereis Singapore: Onderwijsinnovatie & ICT

Windesheim organiseert van 8 tot en met 16 september 2018 een studiereis voor onderwijsprofessionals naar Singapore met als thema ‘ICT Driven by Pedagogy’.

Singapore staat al jarenlang in de top drie van de PISA-ranglijsten. In het recente PISA-onderzoek staat Singapore met stip op nummer 1. De stadstaat heeft al vanaf 2009 het masterplan ‘ICT in Education’ en implementeert dit zeer doelgericht in het onderwijs. Tijdens de studiereis gaat u ‘op expeditie’ binnen verschillende scholen. U ziet hoe ICT-beleid handen en voeten krijgt in het onderwijs van de toekomst, u maakt kennis met programmeren in het onderwijs, ICT met en door zeer jonge leerlingen en u ziet exploratielabs waarin het gebruik van technologie een plaats heeft gekregen.

Kleurrijk verlichte Gardens by the Bay in SingaporeExpeditie in Singapore

De universiteit, scholen en instituten die we bezoeken zijn allen gesitueerd in Singapore. Met de gastscholen en instituten hebben we al jarenlang contact, in goede afstemming hebben we een interessant en inhoudelijk sterk programma samengesteld. U maakt kennis met ICT-beleid dat het Singaporese ministerie van Onderwijs via een gefaseerd masterplan implementeert samen met de scholen, met veel aandacht voor de te leren 21e eeuwse-vaardigheden van zowel leerlingen als leraren. Wat vraagt dit van onderwijsprofessionals en van u als leidinggevende? Hoe kunt u met uw team vanuit uw visie op onderwijs en ICT komen tot andere onderwijsvormen? Tijdens de reis verdiept u zich vanuit diverse invalshoeken in dit thema en maakt u de vertaalslag naar de Nederlandse situatie. Eerdere deelnemers vinden dat de studiereis een bijdrage levert aan innovatie in de eigen school.

Inspiratie door onderwijs en cultuur

Heeft u altijd al tijd willen maken voor een internationale expeditie waarin Onderwijsinnovatie & ICT centraal staan? Dit is uw kans om u door andere onderwijscollega’s te laten inspireren en uw ervaring te toetsen aan verschillende concepten en inzichten. Het hotel waarin u verblijft ligt centraal en vlakbij een metrostation. U kunt gemakkelijk de belangrijkste toeristische attracties bezoeken zoals Marina Bay Sands, Gardens by the Bay of Little India. Daarnaast genieten we van de lokale Singaporese keuken. Wij gaan ervan uit dat u een inspirerende en onvergetelijke onderwijsreis maakt en dat u in uw eigen situatie nieuw verkregen inzichten kunt toepassen. Windesheim organiseert voor de tweede keer een inspirerende studiereis naar Singapore met als thema

Een directeur: “In principe hebben al mijn teamleden wat aan de studiereis omdat ik op meerdere vlakken inspiratie opdeed: inzet van ICT, coöperatief leren en thematisch werken. Aangezien we op dit moment onze visie op onderwijs opnieuw formuleren, sluiten deze onderwerpen perfect aan. Het onderwijs in onze scholen krijgt een enorme boost, we gaan het gewoon doen.”

Programma

Zaterdag 8 september  Vertrek naar Singapore met de nachtvlucht. 
Zondag 9 september  Aankomst in de namiddag, check-in Hotel Boss in het centrum. 
Maandag 10 september  Singapore-Netherlands Education Forum bij de National Institute of Education (NIE) van Nanyang Technological University (NTU), met een lezing over het onderwijs en de lerarenladder in Singapore en een lezing over hoe Singapore ICT toepast om 21e eeuwse-vaardigheden te stimuleren en de dilemma’s die Singaporese scholen daarbij tegenkomen. Daarnaast bezoeken we het ICT-lab van NTU. 
Dinsdag 11 en woensdag 12 september  Bezoek aan innovatieve scholen in het basisonderwijs en voortgezet onderwijs, waaronder zogenaamde Future Schools, en een bezoek aan een pre-school en een school voor speciaal onderwijs. In alle scholen ligt het accent op implementatie van ICT en/of technologie in relatie tot onderwijsinnovatie. 
Donderdag 13 september  Bezoek aan de Hollandse School Limited, een basisschool die Nederlands onderwijs in het buitenland verzorgt met een versterkt Engelstalig curriculum. Op deze school wordt innovatief onderwijs vormgegeven via het International Primary Curriculum (IPC). 
Vrijdag 14 september  Indien mogelijk een werkbezoek aan Microsoft Singapore en afsluitend een mini-symposium op de universiteit bij NIE (NTU), waarbij een deel van de bezochte scholen ook aanwezig is. U bent veelvuldig met elkaar in gesprek over onderwijsvernieuwing en professionalisering. 
Zaterdag 15 september  Vrije dag in Singapore. In de loop van de avond vertrek naar Nederland. 
Zondag 16 september  Vroeg in de ochtend aankomst in Nederland. 

Voor wie

De studiereis is bedoeld voor directeuren, leraren ICT, bestuurders die onderwijsinnovatie en ICT in hun portefeuille hebben, beleids- en kwaliteitszorgmedewerkers in het po, vo en mbo.

Kosten

Deelname aan de studiereis kost 3800 euro per persoon. Dat is inclusief:

  • Heen- en terugvlucht Amsterdam-Singapore
  • Afscheidsdiner
  • Taxi-, metro- of busvervoer in Singapore voor relevante programmagerelateerde onderdelen
  • Hotelovernachtingen met ontbijt
  • Lezingen door gastsprekers
  • Bezoeken aan scholen en instituten

Logo Schoolleidersregister PO herregistratieHerregistratie schoolleider PO

De reis is gecertificeerd door Schoolleidersregister PO in het kader van formeel leren: thema toekomstig onderwijs.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u terecht bij:

Aanmelden

U kunt zich tot 1 juni 2018 aanmelden voor de studiereis bij Tonnie de Haan via telefoonnummer 088 - 469 89 53 of e-mail tt.de.haan@windesheim.nl.

Er kunnen maximaal 24 personen deelnemen.