Studenten voor X
13 nov

Bijeenkomst 'Echtscheiding en kinderen'

Tijdens de tweede Juridische Publieksacademie staan kinderen centraal.

Eén op de drie stellen gaat scheiden. Meestal is er al heel wat ‘gedoe’ aan vooraf gegaan, voordat de knoop wordt doorgehakt. Wat de kinderen er van vinden, staat vaak niet voorop, maar het heeft voor hen wel grote gevolgen. Zij krijgen te maken met spanningen, ruzies, zien hun vader of moeder minder. Vaak moeten ze verhuizen en soms krijgen ze twee woonplekken waar zij tussen moeten pendelen. Een kind dat een scheiding meemaakt, heeft een veel grotere kans op problemen, zoals sombere gevoelens en gedragsproblemen.

Eén op de vijf kinderen van gescheiden ouders verliest het contact met de vader. Als sprake is van een ‘vechtscheiding’ zijn de gevolgen nog erger. Dit doet de vraag rijzen, hoe beter naar de kinderen kan worden geluisterd en ook beter aan hun belangen tegemoet kan worden gekomen. Dit raakt echter aan spanningsvelden die inherent zijn aan het juridische geschil tussen de ouders. Wat kan de rechter voor de kinderen doen? Wat is de rol van de advocaat, die door één van de ouders is ingeschakeld?

Sprekers

De sprekers gaan graag met elkaar en de aanwezigen in gesprek over de mogelijkheden en beperkingen van echtscheiding en de invloed daarvan op kinderen.

  • Hein Schröder, Familie- en jeugdrechter, voorzitter van het pilotproject ‘Betrekken kinderen bij ouderschapsplan’.
    Hein Schröder gaat in  op het juridische kader, op wat nu al wordt ondernomen om de inbreng van kinderen te vergroten en op de problemen waarop hij stuit.
  • Tineke van den Berg, GZ-psycholoog kind & jeugd, auteur van het boek 'Praten met kinderen en jongeren over scheiding, een praktijkboek voor professionals'
    Tineke van den Berg vertelt wat ervoor nodig is om in een conflictsituatie echt naar een kind te luisteren.
  • Mariska Dorresteijn, advocaat familierecht en scheidingsbemiddelaar. 
    Mariska Dorresteijn gaat in op de positie van de belangenbehartiger in verhouding tot de kinderen.

Voor wie?

Iedereen die op enigerlei wijze betrokken is bij het onderwerp, is van harte welkom. Mensen met juridisch werk, betrokken bij echtscheidingen en kinderen, studenten en belangstellenden.

Er is plaats voor 100 gasten.

Datum, tijd en plaats

Dinsdag 13 november 2018
Inloop 17.00 uur (met soep en een broodje) / aanvang 17.30 uur / einde 19.00 uur
Rechtbank Zwolle, Schuurmanstraat 2

Aanmelden

Meld je nu aan voor deze bijeenkomsten via onderstaande button.

De Juridische Publieksacademie is en initiatief van de Rechtbank Overijssel, Hogeschool Windesheim en het Zwolsch Juridisch Genootschap. Twee keer per jaar organiseren deze organisaties samen een informatieve bijeenkomst over een actueel, juridisch thema.