Iedereen heeft weleens hulp nodig. En om heel verschillende redenen. Wil jij in je hbo-opleiding leren hoe je mensen ondersteunt, zodat ze hun problemen kunnen aanpakken?
Problemen die variëren van huiselijk geweld tot schulden en van verslaving tot opvoedproblemen. Bij Social Work in Almere leer je hoe je mensen begeleidt om hun leven (weer) op de rails te krijgen. Sta je open voor mensen en kun je je makkelijk in anderen inleven? Kun je goed luisteren en houd je van teamwork? Dan is Social Work iets voor jou.
Proefles en meelopen Download flyer(opent in nieuw tabblad) Open dag
Studieprogramma Social Work
Social Work in Almere is een brede opleiding. Je doet alle kennis en vaardigheden van een sociaal werker op aan de hand van echte cases uit de praktijk. Je leert ook jezelf goed kennen. Je kunt kiezen uit drie specialisaties: Jeugd, Zorg of Welzijn & samenleving.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste anderhalf jaar van je opleiding leg je een brede basis en werk je aan cases uit de praktijk. Vanaf dag één krijg je te maken met alles wat een social worker in de praktijk ook echt tegenkomt. Je leert de basis van het hulpverlenen en krijgt zicht op je eigen gedrag en hoe dat je werk met mensen beïnvloedt. Je doet bijvoorbeeld rollenspelen met studiegenoten, docenten en soms acteurs. Ook werk je in een leergemeenschap van studenten waarin je van én met elkaar leert.
Praktijkopdrachten
Een paar voorbeelden van opdrachten die je samen met andere studenten oppakt:
- Maak een portret van een bewoner van een asielzoekerscentrum.
- Schrijf een voorstel om veiligheid in de wijk te verbeteren of overlast te verminderen.
- Oefen een gesprek met een hulpvrager met eenvoudige gezinsproblematiek of met een verstandelijke beperking.
- Organiseer een ontmoeting waarin mensen van verschillende generaties elkaar beter leren kennen.
- Maak een film over een maatschappelijk thema.
Leun op de theorie
De opdrachten die je maakt, worden ondersteund door theorie. Een paar voorbeelden van onderwerpen die op je rooster staan: sociologie, recht, ethiek, psychologie, pedagogiek, projectwerk, learning community vaardigheden en methodiek.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede en derde jaar van je hbo-opleiding leer je de complexe praktijk echt kennen. Ook kies je in het tweede jaar een van de drie uitstroomprofielen:
- Welzijn en samenleving
- Zorg of voor het profiel
- Jeugd
Welke rol kies jij?
In het tweede jaar onderzoek je wat een gezin tot een probleemgezin maakt. Je leert ook jezelf beter kennen. Want hoe kijk jij tegen een probleemgezin aan? En waarom? Je leert de verschillende rollen van de hulpverlener te combineren. En je kunt je aanpak in allerlei situaties met theorie onderbouwen en verantwoorden: waarom doe je wat je doet? Vanaf het tweede jaar loop je ook een dag in de week stage en doe je Comakerships: opdrachten voor echte opdrachtgevers.
Minor
Meer leren over één onderwerp of juist je kennis verbreden? Met je minor in het derde jaar, een studieprogramma van een halfjaar, kies je je eigen richting. Dat kan bij ons, buiten je opleiding om, of zelfs bij een andere hogeschool. Ga bijvoorbeeld voor:
- Forensic social work
- Pedagogische stromingen en onderwijsontwikkeling
- Zorgprocessen verbeteren
En wanneer je later ggz-agoog of jeugdzorgwerker wilt worden, kun je met een speciale minor het benodigde certificaat halen.
Go international!
Je kunt ook naar het buitenland om daar je minor te volgen. We hebben contacten in Finland, Groot-Brittannië, Marokko, Zuid-Afrika, Mexico en Suriname. En kies je bijvoorbeeld voor de minor International Sustainable Development (ISD) van Windesheim in Zwolle? Dan werk je 16 weken lang mee in een ontwikkelingsproject in bijvoorbeeld Zambia of Bali.
-
Jaar 4: afstuderen
Het laatste jaar staat in het teken van een afstudeerproject, een groot Comakership. Je doet een halfjaar onderzoek en maakt een product om de praktijk te verbeteren. Omdat je dit jaar ook stage kunt lopen, kun je je afstudeeropdracht koppelen aan jouw stagepraktijk. Een mooie kans om je nog meer te verdiepen. En als je alles succesvol afrondt, mag je jezelf Bachelor of Social Work noemen!
Waarop kun je afstuderen?
Een van onze oud-studenten studeerde af bij Kwintes in Almere. Deze instelling helpt mensen met psychiatrische en/of psychosociale problemen om zo zelfstandig mogelijk te leven. De probleemvraag van Kwintes was dat de jongeren geen dagbesteding hadden, of deze niet konden behouden. Terwijl dit wel een voorwaarde is om daar te wonen. In interviews met jongeren bleek dat het aanbod van hulpverleners niet aansloot op hun behoeften. De oplossing was een maandelijkse vergadering voor jongeren en begeleiders over verwachtingen, ideeën en discussiepunten. Zo kon Kwintes het werk beter coördineren, en de samenwerking en de relaties met de jongeren verliepen een stuk soepeler.
Begeleiding
Het afstuderen bij de hbo-opleiding Social Work in Almere doe je zelfstandig, maar je staat er dan zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van je begeleider uit de praktijk.
-
Praktijk tijdens je opleiding
In de praktijk leer je het meest. Daarom ga je tijdens je studie het werkveld in voor projecten, stages en Comakerships.
Eerste jaar: werkbezoek en cases
In het eerste jaar maak je kennis met de praktijk via werkbezoeken en cases. Een voorbeeld uit de praktijk: in een buurt met hangjongeren moet het gevoel van veiligheid verhoogd worden. Hoe pak jij dat aan? Allereerst kijk je waar deze opdracht vandaan komt, wie er betrokken zijn en met wie je kunt samenwerken. Wat is er precies aan de hand en wat kan jouw rol zijn? Is er bijvoorbeeld een interventie nodig? Hoe communiceer je met de doelgroep? Ben je voorbereid op weerstand of agressie? Stap voor stap leer je wat je in zo'n situatie kunt doen.
Stage: op straat óf in instellingen
In het tweede jaar loop je je eerste stage. Bijvoorbeeld bij een wijkteam, het Leger des Heils, Humanitas, Bureau Jeugdzorg, GGD Flevoland, een steunpunt voor huiselijk geweld, penitentiaire inrichting, revalidatiecentrum of in het speciaal onderwijs. Regelmatig kom je terug naar de hogeschool voor trainingen en begeleiding. Je bespreekt dan je ervaringen met medestudenten en docenten. Ook in het derde en vierde jaar ben je voor stage op de werkvloer te vinden.
Comakerships
Vanaf het tweede jaar ga je vervolgens aan de slag met je Comakerships. Je leert hoe je projectmatig kunt samenwerken en kunt onderzoeken. Je neemt de rol van adviseur aan. Een aantal voorbeelden:
- Voor welzijnsorganisatie Humanitas is onderzocht hoe gemeentes omgaan met eenzame ouderen
- Studenten bedachten voor PLANgroep een campagne om jongeren voor te lichten over schuldpreventie
- Voor de Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere (VMCA) zijn de effecten van een maatjesproject onderzocht, waarin cliënten met een psychiatrische achtergrond en vrijwilligers werden gekoppeld
-
Rooster en vakken
Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van Social Work. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Sociologie Ethiek Minor Groot Comakership Psychologie Signaleren en preventie Stage Profileringsgesprek Pedagogiek Recht Stage Interculturele communicatie Methodiek Praktijkcases Stage Praktische opdrachten: leergemeenschap, projectwerk en training Comakership Profielkeuze
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- De praktijk staat centraal. Zo ga je op werkbezoek en werk je aan cases voor echte opdrachtgevers.
- In het 2e, 3e en 4e jaar loop je stage bij een organisatie naar keuze. Denk aan een wijkteam, Bureau Jeugdzorg, een steunpunt voor huiselijk geweld of een penitentiaire inrichting.
- Doe een deel van je studie in land als Finland, Engeland, Marokko, Zuid-Afrika of Suriname. Of werk tijdens de minor International Sustainable Development aan een ontwikkelingsproject in bijvoorbeeld Panama of Zambia.
- Bepaal je eigen richting en kies voor een specialisatie als forensic social work, onderwijsontwikkeling of zorgprocessen.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland
Toelating en aanmelden
Beroepen
Na Social Work werk je met kinderen en/of jeugdigen, in de zorg of in de wijk. Een enorm breed en afwisselend werkveld. Maar wat is nu de rode draad die door alle functies loopt? Als social worker heb je geleerd om te verbinden: je weet mensen met elkaar, hun netwerk én omgeving in contact te brengen. Je hebt lef en weet van aanpakken. In al deze functies help je mensen om op eigen benen te staan. Ga bijvoorbeeld na je bachelor aan de slag als:
- Gezinsbegeleider of jeugdhulpverlener
- Maatschappelijk werker
- Opvoedkundige
- Woonbegeleider
- Re-integratie begeleider
Werkveld
Jouw werk is nooit saai: je ontmoet veel mensen, uit diverse culturen, van alle leeftijden en in allerlei uiteenlopende situaties. Je werkt bijvoorbeeld straks als gezinsvoogd voor uit huis geplaatste kinderen of als jeugdreclasseerder voor jongeren die een delict hebben gepleegd. Maar je kunt later ook aan de slag in de verslavingszorg of bij justitie. Of denk aan een woongroep waar je jongeren begeleidt met een lichamelijke of verstandelijke handicap. En in de wijk begeleid je vluchtelingen bij het vinden van hun plek in onze samenleving of help je iemand om zijn financiële situatie weer op orde te krijgen.
Je kansen op de arbeidsmarkt zijn goed. De werkgelegenheid trekt aan door verschuivingen in het werkveld, door de vergrijzing en door de toestroom van vluchtelingen, en doordat veel oudere sociaal werkers met pensioen gaan.
Doorstuderen
De smaak te pakken na Social Work? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Educational Needs
- Master Sociale Wetenschappen
- Master Pedagogische Wetenschappen
Baankans
89%
vond een baan binnen het vakgebied van de studie
Startsalaris
€ 2.300,-
bruto, op basis van 31 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Daarnaast maak je kosten voor je laptop en eventuele excursies. Je bent in het eerste jaar ongeveer € 300,- aan kosten kwijt voor boeken.
Startdatum
4 september 2023
Introductie
Op 30 en 31 augustus 2023 vindt de Almeerse Take Off (ALTO) plaats! Maak kennis met je klas, docenten, opleiding, studentenverenigingen en de stad Almere.
Meer informatie
Maak kennis met...
Windesheim én de studentenstad Almere! Van gezellige terrasjes tot het gebouw waar jij les krijgt. Volg de opleiding op Instagram(opent in nieuw tabblad) of bekijk de video waarin Shanté een doorsnee dag van een eerstejaars student Social Work laat zien. Zie jij jezelf hier al rondlopen?
Studeren in Almere Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)