Experimenteren, verklaren én bewijzen. Dat is het terrein van de natuurkunde. Waarom gaat niets sneller dan het licht? En waarom valt volgens Newton je smartphone op de grond als je ‘m loslaat?
In de Lerarenopleiding Natuurkunde in Zwolle verdiep je je in alle wetten van de natuur. Wat is natuurkunde moeilijk, hoor je vaak. Maar jij weet het hoe en wat haarfijn uit te leggen. Want in deze opleiding doe jij het gereedschap op om je kennis en enthousiasme over te brengen op jouw leerlingen. En je leert hoe je een klas moet runnen.(opent in nieuw tabblad)(opent in nieuw tabblad)
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Natuurkunde
Hoe steekt de zwaartekracht in elkaar? Wil jij het antwoord weten op deze vraag en nog belangrijker: wil jij ‘m straks zelf stellen? In én voor een klas vol jongeren? Dan steekt er in jou een leraar natuurkunde.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Wil jij de wetten van Newton en Ohm helder uitleggen en heb je feeling met lesgeven? In onze lerarenopleiding leer je hoe je jouw drive voor het vak natuurkunde doorgeeft. Je ontwikkelt je tot dé expert in jouw vakgebied met een breed scala aan didactische en pedagogische kennis en vaardigheden – de tools waarmee jij straks je eigen klas runt. Je volgt dit jaar samen met onze scheikundestudenten, dus je kunt na jaar 1 nog overstappen naar de Lerarenopleiding Scheikunde.
Natuurkunde: meer dan lesgeven
Je geeft als leraar niet alleen les. Het is ook aan jou om straks een (school)klimaat te scheppen waarin al jouw leerlingen hun talenten optimaal inzetten en ontwikkelen. Je experimenteert volop en verdiept je onder andere in mechanica en elektriciteit. Maar ook in de scheikunde, zoals in zuren en redox. Het allerbelangrijkste is dat je het vlammetje in jouw klas weet aan te wakkeren voor het hoe, wat en waarom achter de natuurwetten.
Je eigen klas (leren) runnen
Tijdens de Lerarenopleiding Natuurkunde ontwikkel je alles wat je als leraar op een school en voor de klas nodig hebt. Denk aan een nieuwsgierige houding, vakkennis én didactische bagage en vaardigheden. Ook denk je bewust na over hoe je overkomt als docent, of dat nu richting leerlingen, ouders of collega’s is.
Hoe leer je dat?
Tijdens projecten, colleges en stages, maak jij je het leraarschap eigen. Dit doe je:
- Beroepsgericht: je verkent het beroep van leraar tijdens onderwijskunde en pedagogiek
- Praktijkgericht: je loopt stage, denkt na over en onderzoekt jouw rol als leraar
- Vakgericht: je doet de vakkennis op om een vakman of vakvrouw te worden
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Je kiest met welk vak je verder gaat: natuurkunde of scheikunde. In het tweede en derde jaar verdiep je je dan in dat vak. Kies je voor natuurkunde, dan komen atomen, kernen en deeltjes aan bod. Maar ook elektromagnetisme, fysische informatica en trillen en golven. En je neemt de maatschappelijke aspecten van de natuurkunde onder de loep.
Practica
Naast colleges volgen en zelfstudie loop je veel stage, zodat je in de praktijk het vak kunt leren. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is het onderzoeken van de natuurkundige processen door proeven en experimenten. Je onderzoekt bijvoorbeeld de werking van een elektrische gitaar, of je wekt stroom op door middel van de zuren in een citroen.
Eigen keuzes maken
Wil jij je eigen keuzes maken tijdens je studie? Dat kan! In het derde jaar volg je een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar. Wat jij wilt leren is leidend. Je kunt je door het volgen van een minor verdiepen of juist verbreden. Dit kan bij ons, buiten je opleiding om, of zelfs bij een andere hogeschool. Zo geef je invulling en kleur aan jouw studie.
Minor voor het vak scheikunde
Veel scholen combineren in de onderbouw natuurkunde en scheikunde, in het vak nask. Het eerste jaar van de opleiding volg je daarom samen met scheikundestudenten, met een fiftyfifty-verdeling natuurkunde- en scheikundevakken. Je kunt je minor ook gebruiken om een gedeelte van de resterende vakken van de opleiding Scheikunde te volgen. Zo haal je met wat extra studietijd ook direct je scheikundebevoegdheid.
Go international!
Tijdens je lerarenopleiding ga je regelmatig off campus. Maar is dat nog niet ver genoeg voor jou en wil je jouw eigen (studie)grenzen straks nog verder verleggen? Dan kun je ook een periode in het buitenland studeren.
-
Jaar 4: afstuderen
Je hebt nu flink wat kennis en vaardigheden in huis en bent klaar om te laten zien wat je in 4 jaar tijd bij ons geleerd hebt. Dit doe je tijdens je afstudeerproject. Maar voordat dit op je rooster staat, ga je eerst aan de slag met je afstudeerstage.
Afstudeerstage: zelfstandig lesgeven
Je kiest zelf een afstudeerrichting: vmbo en mbo of onderbouw van havo en vwo. In dit schooltype sta je dan een aantal dagen in de week zelfstandig voor de klas. Je bent nu écht lid van het schoolteam. Onder begeleiding op afstand neem je een aantal klassen onder je hoede en geef je zelfstandig les. Maar je doet meer tijdens de laatste stage die je loopt: ook oudergesprekken en buitenschoolse activiteiten staan op het programma. Je documenteert alles in jouw eindportfolio en toont zo aan dat jij als Bachelor of Education voor de klas hoort te staan.
Afstudeeronderzoek
In het vierde jaar voer je ook een onderzoek uit. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld:
- leren met moderne technologie
- sociale veiligheid op school
- het voeren van onderzoekende gesprekken in de les
- het omgaan met diversiteit in het onderwijs
Wat pak jij op uit de natuurkunde?
Voor je bachelorscriptie van de Lerarenopleiding Natuurkunde kies je zelf een onderwerp uit dat je in een groot practicum zelf uitwerkt. Hiermee laat je zien dat je in staat bent om te beschrijven en te presenteren – en dat jij op theoretisch en praktisch vlak een docent bent geworden. Voorbeelden van onderwerpen zijn: onderzoek aan luchtwrijving (windtunnel), het kringelgedrag van honing of het kantelprobleem van vrachtwagens met vloeistof.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Als aankomend leraar natuurkunde haal je je kennis niet alleen uit boeken. Je gaat vaak van de campus af en trekt eropuit. Zo loop je elk jaar een halfjaar stage, 2 dagen in de week. Met elke stage neemt je zelfstandigheid toe. Zo leer je het beroep van leraar in de praktijk.(opent in nieuw tabblad)
Van observatie tot feedback
Je start op je stageschool met het begeleiden van leerlingen. Maar je geeft ook al snel les: vanaf jaar 2 complete lessen. Je verantwoordelijkheid groeit dus. Als steuntje in de rug word je geobserveerd door je medestudenten, je docenten en je coach op je stageschool. Zij geven je feedback over hoe je alle onderwijsactiviteiten uitvoert.
Leren lesgeven
In de praktijk leer je omgaan met een klas vol met leerlingen, maar op de campus krijg je het gereedschap aangereikt in de vorm van didactische vakken: onderwijskunde, pedagogiek, drama en levensbeschouwelijke vorming. Je denkt na over vragen als: Hoe leren leerlingen het beste? Hoe bouw ik een les op? Welke problemen kan ik tegenkomen en hoe ga ik daarmee om? En wat voor docent wil ik eigenlijk zijn?
Proeftuin
Proeven én experimenten: de natuurkunde kan niet zonder. Of zoals Einstein het zei: "Als we wisten wat we deden, heette het geen onderzoek". Het delen van kennis is dan ook een must. In het eerste jaar doe je dit op het LIONS-congres.
Geschikt als leraar?
Aan het eind van het eerste jaar van de hbo-opleiding Natuurkunde moet je met al je stage-ervaringen op zak voor jezelf de vraag kunnen beantwoorden: vind ik mijzelf geschikt als leraar?
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke thema's er aan bod komen. Om een beeld te krijgen van de inhoud van jouw hbo-opleiding vind je hieronder een overzicht van het aanbod.
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Schei- en natuurkunde in concepten Licht, geluid, golven en trillen Elektriciteit en elektromagnetisme Moderne natuurkunde Warmte en elektriciteit Atoom- en kernfysica Vakdidactiek en practicum Thermodynamica Mechanica en zuur-base Mechanica Keuzevakken natuurkunde Practicum Wiskunde Practicum Drama Afstudeerstage Practicum Keuzevakken natuurkunde Minor Bachelorscriptie Levensbeschouwing Landelijke eindtoets Didactiek Drama Je ontwikkelt je professionele en generieke vaardigheden als docent samen met studenten van andere lerarenopleidingen in een brede leergemeenschap:(opent in nieuw tabblad)
- Werkplekleren
- Werken aan projecten
- Toetsen, presenteren en communiceren
- Begeleiden van leerlingen
- Onderzoekend vermogen
-
Jaar 1: de basis leggen
Toelating en aanmelden
Highlights opleiding
- Natuurkunde is een vak dat je leert door te doen! Je loopt stages, gaat op excursie en doet volop proeven en experimenten.
- Het eerste jaar volg je samen met scheikundestudenten, met een 50/50-verdeling natuurkunde- en scheikundevakken. Zo kun je straks ook het vak nask geven.
- Bepaal je eigen richting. Ga je voor het vmbo en mbo of voor de onderbouw van havo/vwo? En welke specialisatie kies je? Je kunt in deze vrije ruimte bijvoorbeeld een bevoegdheid voor scheikunde halen.
- Je werkt volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Maak kennis met deze lerarenopleiding
Benieuwd waar jij straks je lessen gaat volgen? En, hoe het is om te studeren in Zwolle? We hebben het voor je op een rijtje gezet. Check de video van de Campus in Zwolle, kom een dagje meelopen of bezoek een open dag. Zie jij jezelf hier al rondlopen? In gebouw A worden de lessen van de Lerarenopleiding Natuurkunde gegeven.
Na je Lerarenopleiding Natuurkunde
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de Lerarenopleiding Natuurkunde.
-
-
Beroepen
Als leraar heb jij straks een beroep waarin je echt iets voor mensen betekent. Een groot aantal oudere leraren gaat de komende jaren met pensioen én er is een groot tekort aan natuurkundeleraren. Dat biedt voor jou volop kansen als:
- Leraar natuurkunde in het vmbo
- Leraar natuurkunde in de onderbouw van havo en vwo
- Leraar natuurkunde in het mbo
- Leraar natuurkunde in het volwassenenonderwijs
-
Werkveld
Op het hbo word je opgeleid tot tweedegraadsleraar (aan de universiteit tot eerstegraads). Je mag dan lesgeven in:
- het vmbo
- de onderbouw van havo en vwo
- het mbo
- het volwassenenonderwijs
Binnen het voortgezet onderwijs kun je na een tijdje doorgroeien in diverse functies, zoals decaan, mentor of zelfs directeur van een school. Wil je na verloop van tijd toch iets anders? Jouw vakkennis en communicatieve vaardigheden kun je ook prima inzetten in andere functies.
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na het afronden van de Lerarenopleiding Natuurkunde? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master tot eerstegraadsleraar
- Master Educational Needs
- Master Onderwijskunde
- Master Pedagogiek
-
Beroepen
Baankansen zijn
goed
voor deze studie
Startsalaris
€ 2.865,-
Volgens Rijksoverheid.nl
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2024-2025 is dat € 2.530,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor je laptop, studiemateriaal, excursies in je eerste jaar en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).
Startdatum
2 september 2024
Introductiedagen
Van 26 tot en met 28 augustus 2024 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Leslocatie
Campus 2, Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Check de voorzieningen op deze locatie
Meer informatie
Startersinformatie Studiekeuzetips Download flyer(opent in nieuw tabblad)