Weten hoe je in tekst, beeld en geluid de wereld vangt?
Het buzzt vandaag op de redactie. Maar is dat overal rondzoemende bericht nu fake news of een echte primeur? Voel jij het ook kriebelen als je denkt aan de hectiek en dynamiek van het nieuws? Bij de hbo-opleiding Journalistiek in Zwolle leiden we je op tot verhalenmaker in woorden, geluiden en beelden. Je duikt volop in onze radio- en tv-studio’s, maakt magazines in print én online en je verdiept je in constructieve en crossmediale journalistiek. Dus ben jij pas happy als je antwoorden op al je vragen hebt? Leer hoe je ze stelt!
Opleidingsvideo aanvragen (opent in nieuw tabblad) Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad) Open dag
Studieprogramma Journalistiek
Als eerstejaars ga je meteen als journalist aan de slag. En wel in onze eigen redactie- en montageruimtes en radio- en televisiestudio’s. Of je interviewt in ons tv-programma Uitgelicht journalisten als Eva Jinek, Matthijs van Nieuwkerk en Art Rooijakkers. Maar een freelanceklus aanpakken via ons freelanceloket kan ook.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
In het eerste jaar van Journalistiek staan twee thema's centraal. Je leert in het eerste halfjaar wat nieuws is en hoe je het verwerkt tot een journalistiek product, zoals krantenartikelen, online nieuwsberichten en radio- en televisiebijdragen. Het tweede halfjaar duik je in de rol van verslaggever. Hoe breng je het nieuws? Hoe betrek je de burger erbij? Je leert hoe je je verhaal vertelt en in beeld brengt. Dit doe je in 8 praktijkweken, waarin je volledig als journalist in een redactie opereert.
Theorie en techniek
Je gaat aan de slag met bronnenonderzoek, verslaggeving en interviewen. Ook werk je aan de techniek, zoals monteren, cameravoering, kennis van audioapparatuur en vormgeving. Andere vakken en onderdelen die je dit eerste jaar volgt zijn: taalbeheersing, economie, onderzoek, communicatiewetenschap, politiek, Engels, mediatechniek en studiebegeleiding.
Je eerste ervaring als journalist
Al vanaf je eerste jaar kun je meedoen aan ons eigen tv-programma Uitgelicht. Dit is een televisieshow waarin jij met je medestudenten topjournalisten naar de opleiding haalt en hen bevraagt over hun carrière en persoonlijke ervaringen. Eerdere gasten in Uitgelicht waren bijvoorbeeld Eva Jinek, Art Rooijakkers, Humberto Tan en Matthijs van Nieuwkerk.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Vanaf het tweede jaar van de opleiding Journalistiek zoom je verder in op taalvaardigheid, journalistieke skills, creativiteit en op interviewtechnieken. Ook ga je aan de slag met kennis van de samenleving en jouw kennis van het beroepenveld.
Achtergronden en buitenland
Je zoekt in het tweede jaar vooral de verdieping in de vorm van achtergrondverhalen en achtergronditems. Je bekwaamt je meer en meer in alle vaardigheden waarin je je verder wilt ontwikkelen, zoals audio, video of tekst. Je maakt een keuze uit specialisatiemodules als datajournalistiek en fotojournalistiek. Als klapstuk ga je op studiereis naar het buitenland. Je kiest en organiseert zelf je reis en je maakt dan als een echte reporter ter plekke verschillende reportages en interviews.
Crossmedia en factchecking
Je leert tijdens de opleiding ook hoe je crossmediale producties maakt. Bij zo'n crossmediale productie ga je werken met verschillende middelen: van pen tot smartphone en van microfoon tot camera's. Je leert hoe je de modernste technieken kunt toepassen, zowel als schrijvend en als audiovisueel journalist. En je leert factchecken binnen een groter Europees project. Zo kun je straks snel en methodisch fake news van feiten onderscheiden en dit met jouw publiek delen.
Stage
Het derde jaar begint met een stage. Je werkt dan op een redactie van een radio- of televisiestation, website, tijdschrift, dagblad of een mediaproductiebedrijf. Zo ontdek je wat je leuk vindt. Past de redactie van een dagblad echt bij jou?
Verhalende journalistiek
In het tweede semester staat het thema Verhalende journalistiek centraal. Je leert hoe je een complex verhaal vertelt en verbeeldt. Je maakt dan volop gebruik van creatieve technieken en je doet uitgebreid research (onderzoeksjournalistiek).
-
Jaar 4: afstuderen
Voordat je je studie afrondt, volg je in het vierde jaar nog een minor, bijvoorbeeld de minor Media innovation. Je kunt ook een tweede stage lopen of een halfjaar naar het buitenland: zo doe je voor een journalist belangrijke bagage op, want het verbreedt je blik op de wereld. Of volg een premaster, zodat je na je afstuderen kunt doorstromen naar de universiteit.
Je afstuderen in productie
Je sluit de hbo-opleiding Journalistiek in Zwolle af met een eigen afstudeerproductie. Met jouw eindproductie laat je aan ons zien dat je zelfstandig een onderwerp kunt onderzoeken, kunt vertellen en uitbeelden én juist kunt vertalen naar een mediaplatform naar keuze. Zo toon je aan dat je na 4 jaar studeren helemaal klaar bent voor de journalistieke praktijk.
Je diploma
Je eindproductie afgerond? Gefeliciteerd! Dan heb jij je hbo-diploma op zak. Je mag jezelf nu Bachelor of Arts noemen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
Wat doe je in de praktijk? Ook daar duik je volop het nieuws in en zoekt de verhalen achter het nieuws. Je doet mee aan praktijkweken, gaat op studiereis, loopt stage, freelancet en je ontmoet topjournalisten tijdens edities van Uitgelicht.
Werken met mediaprofessionals
Tijdens je hele studie werk je zoveel mogelijk praktijkgericht. Niet alleen in praktijkgerichte opdrachten – we halen vaak mediaprofessionals naar de opleiding voor gastcolleges of om praktijkweken te begeleiden en producties te beoordelen. Je krijgt les van docenten die zelf in de journalistiek werkzaam zijn of dat lang zijn geweest. Al vanaf het eerste jaar krijg je de optie om als freelancer aan de slag te gaan. En tijdens de stage ervaar je hoe het is om op een redactie te werken.
Redactieruimtes, radio- en tv-studio's
Uitzendingen verzorgen en verslaggeving doen kan ook op de campus zelf. Wij hebben voor jou alle faciliteiten waarmee journalisten in de praktijk werken, zoals opmaakapparatuur, redactie- en montageruimtes en radio- en televisiestudio’s.
Correspondent in het buitenland?
Ga je mee op een van onze studiereizen? Je maakt kennis met de media, correspondenten en de taal en cultuur in een ander land. Je maakt er ook mediaproducten en je laat zien wat je al kunt en weet. Je kunt ook in het buitenland stage lopen of studeren. We hebben plekken in Zweden, Spanje, Marokko, New York, Groot-Brittannië, Rusland of Zuid-Afrika.
-
Rooster en vakken
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Journalistiek: berichtgeving en verslaggeving Journalistiek: achtergronden, interviewtechnieken en creativiteit Stage Verhalende journalistiek, minor of tweede stage Taalbeheersing Politiek Verhalende journalistiek of minor Afstudeerproductie Engels Onderzoek Sociaal-culturele ontwikkelingen Communicatiewetenschappen Economie Taalbeheersing Mediatechniek Project Over de grens: Europa/wereld -
Welke journalist word jij?
Onze hbo-opleiding Journalistiek onderscheidt zich door de nadruk op constructieve journalistiek en veel aandacht voor crossmediale vaardigheden en ondernemerschap (freelancen).
Constructieve journalistiek
Steeds meer journalisten en redacties houden zich bezig met constructieve journalistiek. Een manier van werken die zich niet alleen richt op research naar de problemen in de samenleving, maar die ook oplossingen analyseert en kijkt naar hoe het beter kan. Zo proberen journalisten een completer beeld van de wereld te schetsen en hierdoor de band met de lezer, kijker en luisteraar te versterken. Volgens ons blijft de waakhondfunctie van de journalist belangrijk. Maar als journalisten alleen kritiek leveren om kritiek te leveren, raakt het publiek snel verveeld.
Crossmediale journalistiek
Van pen tot iPhone, van microfoon tot camera: als crossmediale journalist wissel je snel en eenvoudig van journalistiek instrument. Je bent in staat om op elk platform jouw verhaal te vinden, te vertellen en te verspreiden. Een voorbeeld van crossmediale journalistiek is het programma NOS op 3. Dit programma brengt nieuws via radio, tv, internet én social media. Want via social media blijf je bijvoorbeeld als journalist goed in contact met je eigen doelgroep.
Ondernemende journalistiek
Veel journalisten voeren als freelancer hun vak uit. In onze opleiding krijg je dan ook een goede voorbereiding op deze rol. Dit doen we in colleges, tijdens de televisieshow Uitgelicht – die je zelf presenteert, produceert, regisseert en ook monteert – en via het freelanceloket en de minor Media innovation. In deze minor werk je samen met studenten van andere opleidingen aan nieuwe journalistieke concepten. Zo denk je mee over de toekomst van je vak.
-
Jaar 1: de basis leggen
Highlights opleiding
- Journalistiek bij Windesheim onderscheidt zich door de focus op constructieve journalistiek en aandacht voor crossmediale skills en ondernemerschap (freelancen).
- Een goede journalist wordt je door te doen. Daarom staan er praktijkweken, studiereizen, stage, opdrachten en ontmoetingen met topjournalisten op je rooster.
- De opleiding heeft eigen redactie- en montageruimtes en radio- en televisiestudio’s.
- Specialiseer in een richting die jij leuk vindt. Je bepaalt vaak zelf de onderwerpen van je producties, en kies zelf een stage- en afstudeerplek uit.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool (Keuzegids 2022).
Toelating en aanmelden
Beroepen?
Van online redacteur tot camerajournalist. Wat staat er straks in jouw bio? Je kunt je in de hbo-opleiding Journalistiek specialiseren – bijvoorbeeld in sport, mode, politiek of een maatschappelijk thema. Voor een enkeling is een rol als presentator weggelegd, anderen richten zich op programmeren, het maken van documentaires of onderzoeksjournalistiek. Een greep uit je opties:
- Verslaggever voor diverse nieuwsmedia
- Bureauredacteur bij een radio- of tv-programma
- Programmamaker voor een mediaproductiebedrijf
- Beeldredacteur bij een krant of tijdschrift
- Tekstschrijver bij een tekstbureau of webredacteur
- Freelancer voor uiteenlopende media
Werkveld
De journalistiek is een vak dat veel uitdagingen biedt. Of je er nu voor kiest om op een nieuwsredactie van een dagblad te werken of juist liever online naar de journalistieke vernieuwing op zoek gaat. Met alle kennis en skills die wij je in de opleiding bijbrengen ben je niet alleen aantrekkelijk voor het snel veranderende werkveld. Ook allerlei overheidsinstellingen en de ngo’s weten hoe waardevol een journalistiek geschoolde professional voor hen kan zijn.
Ruim 55% van onze studenten vindt werk in de journalistiek: bij radio- of tv-programma's, kranten, productiebedrijven en nieuwssites. Tussen de 35% en 40% van de studenten ontdekt dat ze hun vaardigheden ook ergens anders kunnen inzetten. Zij gaan bijvoorbeeld werken bij de overheid of bij ngo's als voorlichter of voor communicatiebedrijven. Genoeg opties dus!
Doorstuderen
De smaak te pakken na Journalistiek in Zwolle? Studeer door en ga voor een (universitaire) master. Bijvoorbeeld de master Journalistiek die wij samen met de VU hebben ontwikkeld! Op studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) vind je nog veel meer mogelijkheden. Alvast een voorzetje van ons:
- Master Journalistiek
- Master Politicologie
- Master Amerikanistiek
- Master Film- en Televisiewetenschap
- Master Bestuurskunde
- Master Communicatiewetenschappen
Baankans
81%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.240,-
bruto, op basis van 32 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2022-2023 is dat € 2.209,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.
Overige kosten
- Boeken eerste jaar: € 400
- Introductieweek (vrijwillig): € 125
Startdatum
5 september 2022
Introductie
Van 29 tot en met 31 augustus is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Meer informatie
Laptopspecificaties (pdf)
Studiekeuzetips
Studiebegeleiding
Startersinformatie
Maak kennis met...
Windesheim én de ambassadeurs van de opleiding Journalistiek! De tofste docent, leukste vak of beste plek op de campus? Studenten Rik, Grady, Marlies en Sushmita delen hun favorieten! En neem ook alvast een kijkje in gebouw X, de thuisbasis van de opleiding. Zie jij jezelf al in de studio rondlopen en producties monteren?
Studeren in Zwolle Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)