Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

HBO - Rechten in Zwolle (voltijd)

 • Voltijd
 • Bachelor
 • September
 • Zwolle
 • 4 jaar

Tijdens de opleiding HBO - Rechten in Zwolle buig je je over wetten en regels en vul je jouw eigen dossier met een flinke portie theorie.

Je leert alle ins en outs van de wet en ontdekt hoe je alle regels toepast. Je zoekt problemen tot op de bodem uit: hoe zit het nu ook alweer met een contract of je rechten bij schade? En wat mag Facebook nu wel of niet van je weten? Je leert hoe gerechtelijke procedures werken en hoe je een betoog houdt. Je zoekt antwoorden, geeft advies en leert hoe je dit op papier vastlegt.

Proefles en meelopen    Flyer downloaden(opent in nieuw tabblad)   
Open dag

Studieprogramma

Studieprogramma HBO - Rechten

Als hbo-jurist word je heel breed opgeleid. Tijdens je hbo-opleiding maken we je dan ook volop wegwijs in de basisbeginselen van alle soorten recht(en): van het arbeidsrecht tot familierecht. Je weet straks overal iets vanaf. Na een oriëntatie op je toekomstige beroep kies je de richting waarin jij straks zou willen werken. Je specialiseert je vervolgens in een bepaald vakgebied door het volgen van een minor, de persoonlijke profileringsruimte, je stage en de afstudeeropdracht.

Highlights opleiding

 • Om een goed beeld van de arbeidsmarkt te krijgen bezoeken we regelmatig bedrijven en organisaties die zich bezig houden met juridische zaken. 
 • Je kiest zelf de plek waar je stage wilt lopen, bijvoorbeeld bij een gemeente, advocatenkantoor of een bierbrouwerij. Als jurist kun je alle kanten op! 
 • De studenttevredenheid van de opleiding HBO - Rechten ligt boven het landelijk gemiddelde. 
 • Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Toelating en aanmelden
Na je studie

Beroepen

Je start na je opleiding vaak op het niveau van medewerker of junior adviseur. Is het je doel om straks een togaberoep uit te oefenen of wil je gewoon verder leren? Dan is de universitaire opleiding Rechten een logisch vervolg op je hbo-opleiding. Met je diploma HBO - Rechten kun je in ieder geval aan de slag als:

 • Juridisch medewerker of adviseur
 • Adviseur arbeidsrecht
 • Mediator (bemiddelaar bij geschillen)
 • Griffiemedewerker (ondersteunend voor een gemeenteraad)
 • Schade-afhandelaar rechtsbijstand of medewerker deurwaardersbedrijf

Werkveld

Als hbo-jurist beschik je over veel praktische vaardigheden. Dit geeft je een sterke positie op de arbeidsmarkt. Je kunt dan ook bij veel verschillende soorten organisaties werken, zoals een rechtbank of een advocatenkantoor, deurwaarderskantoor of een gemeente. Na je studie adviseer je organisaties over bijvoorbeeld verblijfsvergunningen, milieuwetgeving of arbeidsrecht.

Met je diploma op zak, kun je ook particulieren bijstaan. Je geeft dan bijvoorbeeld advies over ontslag, contracten of over testamenten. En als mensen een conflict hebben, dan pak jij die rol van bemiddelaar op. Zonder tussenkomst van de rechter zoek jij een oplossing.

Doorstuderen

De smaak te pakken na HBO - Rechten? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n (pre)master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:

 • Master Nederlands Recht
 • Master Ondernemingsrecht
 • Master Arbeidsrecht
 • Master Publiekrecht

Baankans

82%

van de werkenden vond baan op hbo-niveau

Startsalaris

€ 2.350,-

bruto, op basis van 33 uur per week

Praktische informatie

Collegegeld

Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2023-2024 is dat € 2.314,-. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld.

Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken (€ 400,-) en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-).

Bekijk wat studeren je kost

Startdatum

4 september 2023

Introductie

Van 28 tot en met 30 augustus 2023 is de Bruisweek in Zwolle. Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!

Check de introductie

Ervaringen

Ervaringen van onze studenten

Ik heb een hele fijne overstap kunnen maken

Laura Meijberg

Over de verschillen tussen havo en hbo

Ga er vanaf dag één vol voor, als je overstapt van mbo naar hbo

Ruben Slot

Over de overstap van mbo naar hbo

In het derde jaar heb ik 10 maanden stage gelopen

Femke Siblesz

vierdejaars, HBO - Rechten

Maak kennis met...

Windesheim én de opleiding HBO - Rechten in Zwolle! Bekijk een dag uit het leven van de vierdejaars student Marit. Ze vertelt je over hoe zij haar opleiding naar eigen wensen heeft ingevuld. Van minors tot stages en van studiepunten tot vakken. En wil je alvast zien waar je straks les krijgt? Bekijk dat de video van gebouw X, de thuisbasis van de opleiding.

Studeren in Zwolle    Instagram HBO - Rechten Zwolle(opent in nieuw tabblad)LinkedIn HBO - Rechten Zwolle(opent in nieuw tabblad)    Vraag opleidingsvideo aan(opent in nieuw tabblad)

Toch nog even verder kijken?

Human Resource Management in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

Bedrijfskunde in Zwolle (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Zwolle

HBO - Rechten in Almere (voltijd)

Voltijd, Bachelor in Almere