Met Software Engineering leer je hoe je slimme en gebruiksvriendelijke software maakt.
In het eerste jaar leg je een brede basis in ICT. Daarna duik je dieper in softwareontwikkeling. Je leert programmeren in talen zoals C#, werkt met algoritmes en datastructuren, en ontwerpt en test software. Je werkt veel in teams, zodat je ervaring opdoet met samenwerken aan projecten. Het onderwijs is praktisch en draait om hands-on projecten met actuele thema's die goed aansluiten op de behoeften van bedrijven.
Je kunt deze richting van HBO-ICT in Almere of Zwolle volgen. Bekijk hier het volledige aanbod ICT opleidingen.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Software Engineering
Software Engineering is een afstudeerrichting van HBO-ICT. Je start met een gezamenlijk jaar waarin je een brede ICT-basis legt. Vanaf het tweede jaar volg je het studieprogramma van de afstudeerrichting die je hebt gekozen.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
Het eerste jaar van de opleiding HBO-ICT start met een gezamenlijk studiejaar waarin je de volle breedte van het ICT-vakgebied verkent. Dit geeft je een goed overzicht van alle mogelijkheden, zodat je na dit jaar bewuste keuzes kunt maken. Tijdens dit jaar maak je ook kennis met de afstudeerrichting Software Engineering.
Brede basis
In het eerste jaar ontdek je de veelzijdigheid van ICT: je werkt met hardware, ontwikkelt software en leert creaties afstemmen op gebruikersbehoeften. Het onderwijs sluit naadloos aan op actuele ontwikkelingen in het werkveld. Daarnaast krijg je inzicht in de systemen waarop software draait. Deze brede basis helpt je bewuste keuzes te maken voor je vervolgstudie in het tweede jaar.
Begeleiding
Het eerste jaar dient als oriëntatieperiode. Aan het einde van dit jaar bespreek je met je studiebegeleider hoe je vanaf het tweede jaar jouw studiepad wilt vormgeven. Het kan zijn dat je interesse verschuift naar een ander vakgebied, en dat is prima. Je hebt regelmatig gesprekken met je begeleider om hierover te praten en te reflecteren.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Wel moet je 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten. Je maakt afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten wilt behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
In het tweede en derde jaar van je opleiding duik je in de wereld van softwareontwikkeling. Je leert programmeren in #C. Dit is een programmeertaal die veel gebruikt wordt in de industrie. Hierbij leer je verschillende algoritmes en datastructuren kennen die belangrijk zijn voor efficiënte software.
Software architectuur
Je leert ook hoe je de architectuur van software ontwerpt, zodat je een solide basis legt voor goed functionerende en onderhoudsvriendelijke software. Daarnaast werk je veel in teams met de scrum-methodiek, een populaire manier van samenwerken in de softwarewereld. Dit helpt je om projecten efficiënt en gestructureerd aan te pakken.
Software testen
Uiteraard moet software grondig worden getest. Je leert verschillende testtechnieken om de betrouwbaarheid van je software te waarborgen. Daarnaast ga je aan de slag met het ontwikkelen van webapplicaties, waarbij beveiliging een belangrijk aspect is. Zo zorg je ervoor dat je applicaties veilig zijn voor de gebruikers.
Functionele software voor de gebruiker
Het doel van alle software die je maakt, is altijd om een probleem van een gebruiker op te lossen. Je leert technisch goede software te maken die óók bruikbaar is in de praktijk.
Kwaliteit van de software
Tijdens je studie ontdek je ook wanneer software van goede kwaliteit is. Je maakt gebruik van bestaande softwarearchitecturen, complexe algoritmes en datastructuren en leert design patterns en kwaliteitscriteria toe te passen. Dit helpt je om software te maken die niet alleen werkt, maar ook van hoge kwaliteit is.
-
Jaar 4: afstuderen
Het laatste deel van je opleiding draait om de meesterproef. Je voert hierbij een halfjaar lang een individuele opdracht uit bij een organisatie. Je kunt kiezen uit opdrachten van infrastructuur, security of andere vakgebieden die je tijdens je studie hebt verkend.
Diploma
Na succesvolle afronding van de opleiding mag je jezelf Bachelor of Science noemen. Je bent nu klaar om direct aan de slag te gaan. De banen voor afgestudeerde ICT’ers liggen voor het oprapen.
-
Praktijk tijdens je opleiding
HBO-ICT is een praktijkgerichte opleiding waarin alle projecten direct uit de beroepspraktijk komen. Organisaties uit het werkveld zijn altijd nauw betrokken bij je onderwijs, bijvoorbeeld door gastlessen, excursies of als opdrachtgever voor de 'echte' projecten. Daarnaast krijg je de kans om stage te lopen bij een breed scala aan bedrijven. Om dit te faciliteren, organiseren we het grote evenement MeetYourFuture, waar bedrijven actief op zoek gaan naar talent zoals jij!
-
Rooster en vakken
Hieronder een greep uit de vakken en projecten van de hbo-opleiding HBO-ICT – Software Engineering.
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Hardware programmeren C# Programmeren Algoritmiek Keuzeruimte Software met python ontwikkelen Softwarearchitectuur Kwaliteit In het laatste halfjaar van je studie voer je je afstudeeropdracht uit. Processen en data optimaliseren Web Development Keuzeruimte IT-infrastructuur analyseren, beveiligen en bouwen Testen Gebruikerservaring verbeteren
-
Andere afstudeerrichtingen van HBO-ICT
Met Applied Data Science & AI word jij een expert in het analyseren en toepassen van data. Je kunt daarmee innovatieve oplossingen ontwikkelen. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Met Business IT & Management leer je hoe je bedrijfsprocessen kunt verbeteren met behulp van IT. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Met Cloud and Security Engineering word jij een expert in het beveiligen van cloudomgevingen. Je kunt deze richting alleen in Zwolle volgen.
Met Embedded Software Engineering word jij expert in het ontwikkelen van slimme en efficiënte software die direct in hardware is ingebed. Je kunt deze richting alleen in Zwolle volgen.
Met User Experience Design leer je hoe je apps, websites en apparaten gebruiksvriendelijk maakt. Je kunt deze richting in Almere en Zwolle volgen.
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma op mbo-niveau 4 ben je toelaatbaar. Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Software Engineering is een afstudeerrichting van de opleiding HBO-ICT. Bij Studielink schrijf je je daarom in voor HBO-ICT (voltijd) bij de locatie van jouw keuze: Almere of Zwolle. Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Kom studeren in Almere of Zwolle!
Windesheim in Almere ligt in het gezellige centrum met winkels, horeca en verenigingen. Vanaf 2027 studeer je zelfs in het duurzaamste gebouw van Nederland! De grote campus in Zwolle heeft een sportcomplex, supermarkt, en binnen no-time sta je in het historische stadscentrum met een bruisend studentenleven. Bekijk de campus in Almere(opent in nieuw tabblad) of Zwolle(opent in nieuw tabblad), kom meelopen of bezoek een open dag.
Highlights opleiding
- Vanaf het 1e jaar werk je realistische ICT-vraagstukken uit. Ook leer je om software te schrijven om problemen in een organisatie op te lossen.
- Elke week heb je contact met je persoonlijke studentbegeleider.
- Geen stress van een toetsweek, maar een half jaar de tijd om je ICT-kennis en -vaardigheden te verbeteren en aan te tonen.
- Je staat veel in contact met het bedrijfsleven en werkt zo aan jouw netwerk.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Na je opleiding Software Engineering
Aan het werk of doorstuderen? Bekijk wat je mogelijkheden zijn na het afronden van de opleiding Software Engineering.
-
-
Beroepen
De vraag naar professionals in Software Engineering is enorm. In een wereld waarin software steeds belangrijker wordt in onze dagelijks leven, speel jij een grote rol. Hieronder een greep uit je opties:
- Software Designer
- Full stack Developer
- Mobile App Developer
- DevOps Engineer
- System Architect
- QA Engineer
- Consultant op het gebied van softwareontwikkeling
-
Werkveld
Je kunt na je opleiding aan de slag technologiebedrijven, start-ups, onderzoeksinstellingen en grote industrieën zoals automotive en gezondheidszorg. Maar denk ook aan consultancybureaus en bedrijven in consumentenelektronica.
Je zult je bezighouden met vraagstukken zoals:- Hoe ontwikkelen we gebruiksvriendelijke en efficiënte software?
- Hoe zorgen we voor betrouwbare en schaalbare applicaties?
- Hoe verbeteren we bestaande softwareoplossingen?
- Hoe integreren we nieuwe technologieën in bestaande systemen?
-
Doorstuderen
De smaak te pakken na Software Engineering? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Software Engineering
- Master Computer Science
- Master Information Sciences
-
Baankans
91%
van de werkenden vond een baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.897,-
bruto, op basis van 39 uur per week
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor een laptop, boeken en een vrijwillige introductieweek (€ 125,-)
Startdatum
1 september 2025
Introductie
Je start je studie natuurlijk met een introductie! Hét moment om de school, de stad, het studentenleven en je toekomstige studiegenoten te leren kennen!
Check de introductie in Almere
Check de introductie in Zwolle
Locaties
Campus 2, Zwolle
Plan je route naar Zwolle(opent in nieuw tabblad)
Circus
Stadhuisstraat 18, Almere
Plan je route naar Almere(opent in nieuw tabblad)
Check de voorzieningen op deze locaties