Weten hoe jij pas écht munt slaat uit jouw studie?
Geld is nooit een doel op zich, maar wél een middel om je doelen te bereiken. Goed financieel advies is daarbij onmisbaar. Bij de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice in Zwolle leer je alles over financiële producten. Van beleggen tot belastingen en van hypotheken tot verzekeringen. En net zo belangrijk: je leert hoe je adviseert en je inleeft in je klant. Denk aan een erfenis. Wat adviseer jij dan: beleggen, investeren of sparen? Of een familiebedrijf dat op de dochter overgaat. Wat komt daarbij allemaal om de hoek kijken? Jij kent straks het antwoord op deze vragen en jouw deskundige advies maakt het verschil!
Je bekijkt nu onze reguliere opleiding Finance, Tax and Advice, maar wist je dat je deze opleiding ook kunt volgen via Windesheim Business College? Je kiest dan zelf wat, hoe en wanneer je leert.
Ontdek (het in) de opleiding Finance, Tax and Advice
Je krijgt een stevige basis om ondernemers, bedrijven, organisaties en particulieren te adviseren op financieel gebied. Met projectopdrachten, bedrijfsbezoeken en excursies krijg je volop de kans de theorie toe te passen in de praktijk. Genoeg bagage dus om direct het werkveld in te duiken als je klaar bent.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
In de opleiding Finance, Tax and Advice dagen we je vanaf de allereerste dag uit. Met je medestudenten buig je je direct over echte uitdagingen uit de financiële sector. Jullie onderzoeken bijvoorbeeld wat alle kenmerken zijn van een nieuw financieel product of van innovatieve diensten die relevant kunnen zijn voor de klant en rendabel voor de aanbieder.
Van finance tot verzekeringen
In het eerste jaar van Finance, Tax and Advice maak je kennis met fiscaal recht, verzekeringen, bancaire dienstverlening en met alle basisprincipes van financiële en fiscale advisering. Je haalt ook je Wft-beroepskwalificatie Basis Financiële Dienstverlening: een officieel diploma. Zo toon jij voor de wet aan dat je beroepsbekwaam bent om individueel advies te geven. Bij Finance, Tax and Advice hebben we alle diploma’s die je nodig hebt in je studie verwerkt. Wel zo handig!
Jezelf adviseren
Een ander project waar je in het eerste studiejaar mee aan de slag gaat is: Jouw financiële plaatje. Je analyseert je eigen financiële en fiscale situatie. Heb je inkomsten uit een baantje of spaargeld? Leen je bij DUO? Moet je dan ook belasting betalen? Heb je je financiën goed voor elkaar en ben je goed verzekerd? Je geeft jezelf uiteindelijk advies.
Anderen adviseren
Ook breng je jouw adviesvaardigheden in de praktijk. En wel over iets waar de meeste Nederlanders flink tegen opzien. In het voorjaar help jij namelijk met je medestudenten een week lang mensen met hun belastingaangifte. Wat is hun situatie en wat zijn hun vragen? Al in het eerste jaar van je studie kun jij zo met jouw advies een last van hun schouders nemen.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
Vanaf het tweede jaar van je opleiding ga je meer de diepte in en krijgt het onderdeel Advice een belangrijke rol. Door met echte cases bezig te zijn ontwikkel je de kennis, vaardigheden en de houding van een financieel adviseur. Onderwerpen in het tweede jaar zijn: het bankbedrijf, het verzekeringsbedrijf en de intermediair. Maar ook het managen in de financiële en zakelijke dienstverlening, belastingen, beleggen en schadeverzekeringen zijn zaken die op je rooster staan.
Internationale projecten
Met studenten van de Hogeschool Kaiserslautern in Duitsland speel je een verzekeringsgame. Jullie vormen tijdelijk het virtuele management van een verzekeraar. Welke nieuwe producten brengen jullie op de markt en hoe regelen jullie het klantcontact? Ook onze zuiderburen tref je. In België ga je met studenten van de Hogeschool Zuid-West Vlaanderen aan de slag. In dit project houd je je bezig met vastgoed en vergelijken jullie de Nederlandse situatie met de Belgische.
Trends in finance
Tijdens jouw opleiding Finance, Tax and Advice krijg je alle trends en ontwikkelingen mee op het gebied van finance. We kijken bijvoorbeeld naar artificial intelligence, robotisering, cryptocurrency’s, blockchain en productinnovatie. Samen met medestudenten organiseer je in het tweede jaar ook zelf een congres over trends en ontwikkelingen.
Stage in het tweede jaar
In de tweede helft van het tweede jaar loop je 20 weken stage. Je krijgt zo een goed beeld van hoe jouw werk eruit kan gaan zien. En je doet een schat aan ervaring op. Wat je bijvoorbeeld kunt doen:
- Bij een verzekeringstussenpersoon adviseer je mensen die van verzekeringsmaatschappij willen wisselen
- Als adviseur dagelijkse bankzaken help je klanten bij een bankkantoor
- Bij een kledingbedrijf werk je mee bij de financiële administratie
Jaar 3: focus op zakelijke markt
Dit jaar besteden we aandacht aan de rollen en functies die je tegen kunt komen in jouw beroep. Thema's in dit jaar zijn: kredietverlening, risicomanagement, fiscale vraagstukken, marktbewerking financiële sector, data-analyse en ICT.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
In het laatste jaar van je hbo-opleiding bepaal je welke richting je op wilt. Dit doe je door het kiezen van een minor: een onderwijsprogramma van een halfjaar waarin je je kennis verdiept of juist verbreedt.
Ga voor een minor of premaster
Kies bijvoorbeeld voor de minor Adviseur in het mkb. Je bent dan adviseur op een kantoor en adviseert een mkb-bedrijf. Of kies een minor bij een andere opleiding, andere hogeschool of zelfs in het buitenland. Hoe je je studie precies inkleurt is aan jou. Heb je plannen om door te leren? Volg dan een premaster en bereid je voor op een studie aan de universiteit.
Wat ga jij straks onderzoeken?
Het afstudeerproject is het sluitstuk van de bacheloropleiding Finance, Tax and Advice. In een periode van 20 weken doe je zelfstandig onderzoek en voer je een opdracht uit bij een bedrijf. Je legt alles vast in het eindverslag van je project, dat je presenteert én verdedigt op je afstudeerzitting. Je bewijst dan dat je je hbo-diploma meer dan waard bent!
Wat afstudeervoorbeelden:
- Je doet voor een bank onderzoek naar videogesprekken bij hypotheekverstrekkers
- Je schrijft een fiscaal advies voor een ondernemer
- Je ontwikkelt een nieuw product voor een verzekeringsmaatschappij
- Je ontwikkelt een klantacceptatiesysteem voor een bank
Dé stip aan de horizon
Het afstuderen in jouw laatste studiejaar doe je deels zelfstandig, maar je staat er in deze periode zeker niet alleen voor. Je krijgt zowel feedback van je begeleidende docent als de nodige tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Heb je alles met succes afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je na 4 jaar studeren vanaf nu Bachelor of Science noemen!
-
Off campus in de praktijk leren
Je leert tijdens de hbo-opleiding Finance, Tax and Advice veel in de praktijk. Zo ben jij eigenlijk direct in business en werk je al aan je cv. Je werkt aan projecten met actuele onderwerpen, loopt stage, volgt gastcolleges en gaat op excursies.
Projecten uit de praktijk
Tijdens verschillende projecten krijg je te maken met opdrachten van interne en externe opdrachtgevers, voor wie je een probleem oplost. Daarbij werk je projectmatig aan de meest geschikte oplossing. Het resultaat leg je vast in een plan of een adviesrapport. Met Duitse studenten uit Kaiserslautern speel je bijvoorbeeld een verzekeringsgame. Jullie vormen tijdelijk het virtuele management van een verzekeraar. Ook met onze zuiderburen ga je aan de slag. Tijdens dit project houd je je met Vlaamse studenten bezig met vastgoed en vergelijken jullie de Nederlandse met de Belgische situatie.
Stage
In jouw stage in het tweede jaar werk je 20 weken bij een bedrijf naar keuze. Hier kun je laten zien wat je al weet en kunt. Je werkt mee en doet een klein onderzoek waar het bedrijf echt iets aan heeft. Je stage sluit je af met een eindverslag.
Onze studenten liepen bijvoorbeeld eerder stage bij:
- Bankkantoren, waar ze als adviseur klanten hielpen met dagelijkse bankzaken
- Een fintechbedrijf, waar ze meewerkten aan een digitaal hypotheekadvies
- Een kledingbedrijf, waar ze de financiële administratie op orde brachten
Naar het buitenland
De branche wordt steeds internationaler. Daarom staan er ook internationale projecten op het programma. Je kunt ook de grens oversteken en een periode in het buitenland studeren tijdens je minor of stage. Of studeer af in het buitenland.
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 Verzekeringen Adviesvaardigheden Focus op de zakelijke markt Minor Analyse van je eigen financiële en fiscale situatie Belastingen, beleggen, schadeverzekeringen Marktbewerking financiële sector Afstudeeropdracht Fiscaal recht Bankbedrijf, verzekeringsbedrijf en intermediair Kredietverlening (hypotheken) Project Hulp bij belastingaangifte Meewerkstage en onderzoek in de praktijk (20 weken) Data-analyse en ICT Financiële dienstverlening Managen in de financiële en zakelijke dienstverlening Risicomanagement Basisprincipes financiële en fiscale advisering Internationale verzekeringsgame met Duitse studenten Organisatie van een congres over trends in finance Internationaal vastgoedproject met Belgische studenten
-
Het startschot in je eerste jaar
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september. Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Welk beroep zet jij op je cv?
Na 4 jaar studie ben jij in staat om particulieren en ondernemers en bedrijven slim te adviseren als het aankomt op financiële zaken, belastingtechnische vraagstukken, riskmanagement, verzekeringen en beleggingskwesties. Waar en hoe? Dat ligt helemaal aan jou. Want de sector waarin je na de studie Finance, Tax and Advice terechtkomt is zeer breed. Enkele opties:
- Financieel adviseur
- Belastingadviseur
- Private banker
- Persoonlijk financieel planner
- Kredietanalist
- Productmanagement bij een financiële instelling
Hier zet jij straks je skills in
Met jouw hbo-diploma op zak ben jij een gewilde professional. Ook omdat je de in de financiële wereld vereiste Wft-diploma’s al in huis hebt. Na 1,5 jaar werken, verdien je vaak al bovengemiddeld, met snel uitzicht op een vaste baan. Maar belangrijker: je hebt geleerd om te denken en te handelen in het belang van klanten en bent daarom extra waardevol voor de financiële sector.
Je kunt aan de slag in de profitsector: banken, verzekeringsmaatschappijen, fiscale advieskantoren, effectenkantoren, beurzen of multinationals. Maar ook de non-profitsector verwelkomt je met open armen. Denk aan financieel toezicht of aan budgetbeheersing. Van een financieel of fiscaal adviseur, de makelaardij of zzp’er tot het leveren van jouw bijdrage aan de ontwikkeling van financiële (informatie)technologie voor bedrijven: aan jou de keuze!
Baankans
91%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.500,-
bruto, op basis van 35 uur per week
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop en studiemateriaal in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na het afronden van de opleiding Finance, Tax and Advice? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Fiscaal Recht
- Master Finance (specialisatie Bedrijfswetenschappen)
- Master Fiscale Economie
- Master Financiële Planning
- Master Finance and Investments