Weten hoe jij het rond jezelf én een merk laat #buzzen?
Van mediawijsheid en mediablunders tot mediahypes: na onze hbo-opleiding Communicatie in Zwolle weet jij haarfijn de juiste toon én snaar te raken. Als mediawijze merkenmaker snap jij hoe je een boodschap slim kunt verpakken, wanneer je wel of niet twittert en hoe je de aandacht van de app-generatie nu écht goed vasthoudt. Kortom, je laat het buzzen rondom merken en content. Je gaat aan de slag met vormgeven, webcontent, fotografie en audiovisuele producties. De tools waarmee jij straks het verhaal van organisaties vertelt.
Je bekijkt nu onze opleiding in Zwolle, maar wist je dat je Communicatie ook in Almere kunt volgen? Ook kun je de opleiding volgen via Windesheim Business College. Je kiest dan zelf wat, hoe en wanneer je leert.
Ontdek (het in) de opleiding Communicatie
In het communicatievak is geen dag hetzelfde. En dat is bij je opleiding dus ook niet aan de orde! Maak kennis met alle onderdelen van het vak en leer vooral de kneepjes ervan. Deze opleiding zit stampvol praktijkopdrachten, die jou de bagage meegeven om in te springen op een snel veranderende communicatiewereld.
-
-
Het startschot in je eerste jaar
Je gaat je richten op twee pijlers van het communicatievak: de middelen en strategie. Je maakt zelf content en buigt je over vormgeving, webcontent, fotografie en audiovisuele producties. Tools die je straks nodigt hebt om een merkimago in tekst, beeld of video te vangen en die je helpen te overleggen met (web)designers, fotografen en filmmakers.
Wat is jouw (content)strategie?
Communicatie is meer dan content alleen: want wat is nu precies de strategie achter jouw verhaal? Je gaat aan de slag met interne communicatie, marketingcommunicatie en organisatiecommunicatie (imago en identiteit). Je kijkt ook naar het grotere plaatje, met vakken als onderzoek, marketing, mens en samenleving, psychologie en organisatiekunde.
Communiceren kun je leren
En leren communiceren? Dat staat uiteraard óók op je rooster tijdens de opleiding: van presenteren tot adviseren en van Engels tot Nederlands. Jij wordt met al die skills in huis een mediawijze gesprekspartner voor organisaties die precies weet wanneer én hoe hij een altijd passend communicatieadvies geeft.
Van studeren tot creëren
Het eerste halfjaar van de opleiding Communicatie staat in het teken van jouw kennismaking met het vak. Dit doe je met vakken als inleiding in de communicatie, organisatiekunde en marketingcommunicatie. In het tweede halfjaar buig je je over de meer creatieve, beleidsmatige en organisatorische aspecten van het communicatievak. Denk aan opdrachten over audiovisuele vormgeving, beeldtaal, interaction design, online communicatie en creatief denken en schrijven.
Beleef een crossmediale week
Op het programma staat ook een intensieve projectweek: de crossmediale campagne. Als team werk je samen, overleg je én stem je de meest effectieve communicatiemix af. Zo leer jij al de hectiek rond communicatiecampagnes kennen.
-
Skills uitbouwen in jaar 2 en 3
Het tweede en derde jaar staan in het teken van verdieping en praktijk. Tijd voor echte opdrachten uit het bedrijfsleven.
Projectbureau COMNOW
Daarvoor hebben wij bij de opleiding Communicatie een eigen projectbureau opgestart: COMNOW. Hier ga je aan de slag met echte opdrachten. In projectgroepen werk je met andere studenten aan leuke projecten van échte opdrachtgevers.
Samenwerken en stage
In jouw tweede jaar volg je ook een interdisciplinaire minor. Een onderwijsprogramma waarin je een halfjaar samenwerkt met studenten van andere studierichtingen. In het tweede of derde jaar loop je bovendien nog een halfjaar stage. Je gaat dan in een bedrijf werken en krijgt zo een goed beeld van hoe jouw werk er straks uit kan gaan zien.
Specialisatie: de minor
Ergens in jouw tweede of derde jaar kies je een minor. Een halfjaar volg je vakken en draai je mee in projecten die jij leuk vindt of waar je talent voor hebt. Ben je goed in organiseren, kies onze minor Eventmanagement. Vind je fondsenwerving interessant, doe de minor Fundraising, Grantmaking & Sponsoring. Maar er zijn er nog veel meer. Je kunt ook een halfjaar lang in het buitenland gaan studeren of een halfjaar een minor volgen bij een andere hbo-opleiding in Nederland.
-
Hbo-eindsprint in je vierde jaar
Er staat je in het vierde jaar van jouw hbo-opleiding Communicatie nog één ding te doen: afstuderen. Je gaat aan de slag met een communicatievraagstuk waar jij het antwoord op wilt weten. Jouw eigen specialisatiewensen zijn leidend en je werkt nu zoveel mogelijk zelfstandig. Je bedenkt bijvoorbeeld een creatief concept of geeft strategische adviezen.
Wat ga jij onderzoeken?
Je laat zien wat je 4 jaar lang bij ons geleerd hebt. Hiervoor kies je zelf een organisatie uit waar je een project uitvoert. Je grijpt nu terug op al jouw kennis en verwerkt dit in je onderzoek. Kies je voor het afstudeerprofiel Communicatiebeleid en -strategie dan gebruik je de input uit jouw onderzoek voor het opstellen van communicatiebeleid. Bij het profiel Creatie en communicatie bedenk en onderzoek je concepten en communicatiemiddelen én werk je ze vervolgens uit.
Dé stip aan de horizon
Het afstuderen doe je deels zelfstandig, maar je staat er niet alleen voor. Je krijgt feedback van je begeleidende docent en tips en trucs van je begeleider uit de praktijk. Alles afgerond? Gefeliciteerd! Dan mag jij je Bachelor of Arts noemen!
-
Off campus in de praktijk leren
Hoezo is iets trending op Twitter en wat werkt op Insta? Het geheim van communiceren vind je niet alleen in boeken. Je leert het vak dus ook in de praktijk. Je werkt aan projecten voor opdrachtgevers, loopt stage en met een opdracht bij een organisatie studeer je af. Met die mix van kennis, vaardigheden en praktijkonderwijs stomen wij je klaar voor het vak.
Afkijken
Het tweede of derde jaar loop je een halfjaar stage. Je kiest zelf waar. Je wordt begeleid door een echte professional van wie je het communicatievak in de praktijk afkijkt. Spieken mag! Je ontdekt er het reilen en zeilen van organisaties en wat daar dagelijks bij om de hoek komt kijken. Je voert een opdracht uit, waarmee je laat zien wat je tot nu toe geleerd hebt.
Praktijktips
Tijdens je studie werk je al direct samen met opdrachtgevers uit de praktijk. Dit doe je met je medestudenten vanuit onze community-ruimtes. Zo maak je kennis met echte communicatievraagstukken, zoals je deze in de praktijk tegenkomt. Je voert meerdere projecten uit. Denk dan aan interne communicatie, online communicatie, marketingcommunicatie, public relations en crisiscommunicatie. Je krijgt naast tips van je docenten dus ook veel tips en trucs van je opdrachtgevers.
De grenzen van communicatie
Wil je jouw skills in het buitenband verbeteren en weten hoe je communiceert in een ander land en in een andere taal? Je kunt met een stage of minor je eigen grenzen verleggen en een periode in het buitenland studeren én communiceren.
-
Dit staat er straks op je rooster
Als je gaat studeren, wil je natuurlijk ook weten welke vakken er allemaal op je rooster staan. Hieronder een greep uit het vakkenaanbod van jouw hbo-opleiding. Zo krijg je een beeld van hoe 4 jaar studeren er in vakken uitziet!
Dit doe je in jaar 1 Dit doe je in jaar 2 Dit doe je in jaar 3 Dit doe je in jaar 4 4 projecten Community learning Een stage of minor of werken voor ons projectbureau COMNOW Analyse en onderzoek Organisatiekunde Analyse, strategie en concept Ontwikkelen en adviseren over communicatiebeleid Inleiding communicatie Implementatie en optimalisatie van online communicatie Persuasieve communicatie Grafische en audiovisuele vormgeving Experimenteren met online communicatie: met echte opdrachtgevers Communicatievaardigheden Presenteren De waardevolle communicatieprofessional Keuzevak concept en creatie: storytelling of conceptontwikkeling Marketing Engels Engels Mens en samenleving Realisatie van beroepsproducten Spelling en formuleren Beeldtaal Verantwoording van beroepsproducten De waardevolle communciatieprofessional Marketingcommunicatie Spelling en formuleren Afstudeeropdracht Zakelijke communicatie Een stage of een minor of werken voor ons projectbureau COMNOW Interaction design Psychologie Online communicatie Creatief denken en schrijven Communicatierecht
-
Het startschot in je eerste jaar
Toelating en aanmelden
Deze opleiding start in september. Meld je uiterlijk 31 augustus aan via Studielink.
Welk beroep zet jij op je cv?
Jij kunt met je communicatiediploma alle kanten op. Want communiceren doet iedereen én in elk bedrijf. Het communicatievak is dus breed en divers. Voorlichters doen iets anders dan contentstrategen. En hun werkdagen zien er weer anders uit dan die van webanalisten. Een kleine greep uit je opties:
- Pr-medewerker
- Webanalist
- Voorlichter
- Eventmanager
- Contentstrateeg
- (Marketing)communicatieadviseur
Hier zet jij straks je skills in
Van persberichten schrijven tot beurzen organiseren. Met jouw hbo-diploma Communicatie heb jij de juiste skills op zak om in allerlei functies voor tal van organisaties aan de slag te gaan. Je start dan als communicatiemedewerker, maar kunt snel doorgroeien in een rol als seniormedewerker of als adviseur.
Jij zet straks verkoopcampagnes op. Of schrijft bij een communicatiebureau persberichten, organiseert events of adviseert bij het bouwen van een nieuwe website. Of denk eens aan een job als crossmediale consultant. Jij bedenkt allerlei communicatieconcepten, adviseert over de middelen en regisseert het proces eromheen. Als gesprekspartner van fotografen, dtp'ers, copywriters en drukwerkbegeleiders hoef jij je geen moment te vervelen!
Baankans
78%
van de werkenden vond baan op hbo-niveau
Startsalaris
€ 2.200,-
bruto, op basis van 35 uur per week
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.209,- voor 2022-2023. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop, boeken en excursie(s) à € 250,- tot € 300,- in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na Communicatie? Studeer door en ga bijvoorbeeld voor een (universitaire) master! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) om te zien waar je zo’n master volgt. Alvast een voorzetje van ons voor na je hbo-studie:
- Master Communicatiewetenschappen
- Master Communicatie en organisatie
- Master Communicatie- & Informatiewetenschappen
- Master Communicatie, Beleid en Management
- Master International Business Communication
- Master Bedrijfscommunicatie en Digitale Media