Bijna aangemeld
Wil jij mensen begeleiden bij veranderingen binnen een organisatie?
De afgelopen maanden hebben we allemaal aan den lijve ondervonden wat een grote verandering teweeg brengt: de coronacrisis zette ons (professionele) leven op z’n kop! Hoe ga jij hier, als leidinggevende, adviseur of coach, mee om? Hoe geef je leiding op afstand? Wat kom je daarin tegen bij je medewerkers? En bij jezelf? Hoe help je hen gemotiveerd te blijven of overzicht te houden over wat er gebeuren moet? Hoe begeleid je medewerkers als de situatie onzeker is? En op welke manier ga je hier zelf mee om?
In de 6-daagse training Leidinggeven aan verandering bij Windesheim in Zwolle ga je actief aan de slag met jezelf als iemand die zelf veranderingen ondergaat én veranderingen van anderen wil begeleiden. In een kleine groep gaan we in 6 dagen aan de slag met vragen of dilemma's uit jouw eigen dagelijkse praktijk.
Wat ga je doen?
-
Dit doe je op locatie
Aan de slag met 3 blokken van 2 dagen
-
Dit doe je off campus
32 uur thuisstudie voor gehele training
Voor literatuur, reflectie en opdrachten
-
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
Gedragsverandering
In de training besteden we aandacht aan:
- Omgaan met stress (van jezelf en je medewerkers).
- Hoe ga je om met situaties waarin duidelijk is dat verandering nodig is terwijl nog niet duidelijk is waar het naar toe gaat. We noemen deze fase tussen ‘niet meer’ en ‘nog niet’ de liminale fase. Wat kom je daarin zelf tegen en hoe begeleid je medewerkers in deze fase van verandering?
- De dialoog. Met de dialoogtechnieken in deze training leer je hoe jij en de medewerkerts die je begeleid, werkelijk contact met elkaar en de verandering kunnen maken, open kunnen staan voor elkaars anders zijn, waardoor er ruimte komt voor synergie en creativiteit.
- De invloed van jouw gedragsverandering op het systeem: hoe maak je complexe zaken eenvoudiger en houd je rekening met alle factoren die hierbij komen kijken?
Doelen van de training
- Je kent en ontwikkelt je persoonlijke veranderkracht. En je weet welke rol jij kunt spelen om vernieuwingen in teams en in je organisatie te stimuleren.
- Je kunt bij veranderingen effectief omgaan met je eigen stress en de stress van anderen.
- Je ontwikkelt ideeën en creativiteit om oude patronen bij medewerkers, teams en organisaties te doorbreken.
- Je ontwikkelt een aanpak om veranderingen van binnenuit aan te wakkeren en vorm te geven.
Praktijksituaties
We werken met vragen en uitdagingen uit jouw werksituatie. Daarbij kijk je altijd naar jezelf. Je neemt praktijksituaties mee om te bespreken. Vanuit de training krijg je tools aangereikt hoe je hiermee in je eigen praktijk aan de slag kunt.
Studieduur
De opleiding duurt 5 maanden. Je gaat 3 keer 2 dagen in een kleine groep aan de slag. Je bent tussen blokken door 2 dagdelen bezig met literatuur, reflectie en opdrachten. Tot slot voer je een creatieve opdracht uit.
Lesdagen
Blok 1 - Ik als individu: 2 dagen (ntb)
Blok 2 - Ik en de ander: 2 dagen (ntb)
Blok 3 - Ik en de organisatie: 2 dagen (ntb)Certificering
Na afloop van de training ontvang je een certificaat van Windesheim.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Thema’s
Je onderzoekt vanuit verschillende perspectieven hoe jij zelf om gaat met veranderingen en op welke manier je invloed kunt uitoefenen op je team of organisatie in tijden van verandering en ontwikkelt je persoonlijke effectiviteit om met de veranderingen van deze tijd om te gaan. We werken met specifieke thema’s. Deze thema’s zijn: systemisch denken en kijken, werken vanuit dialogische principes, aandacht voor de liminale fase bij verandering en omgaan met stresseffecten.
Praktijk
Om de opleiding zo goed mogelijk te laten aansluiten op jouw dagelijkse praktijk is het belangrijk dat je praktijksituaties meeneemt. Het gaat er immers om beweging en vernieuwing te creëren in je eigen werksituatie. Je reflecteert op je eigen functioneren en onderzoekt het spanningsveld tussen je persoonlijke en professionele identiteit.
Wat ga je doen
Voor elk blok lees je de opgegeven literatuur. In de periode tussen de blokken werk je individueel en in een studiegroep aan opdrachten. Naast het deelnemen aan de blokken heb je gemiddeld nog 2 dagdelen tussen de blokken nodig voor literatuur, reflectie en praktijkopdrachten.
Blok 1 - Ik als individu- Kennismaken met elkaar en de leergang
- Principes van persoonlijke effectiviteit bij sturen op veranderingen
- Ik en veranderen
Blok 2 - Ik en de ander
- De principes van samen veranderen
- Beïnvloeden en invloed ervaren
- Dialoog en cocreëren
Blok 3 - Ik en de organisatie
- De principes van systemisch denken en kijken naar organisaties
- De invloed benutten van onderstroom en bovenstroom
- Het vuur aansteken... en brandend houden!
Afronding
Je maakt een film, een verhaal of een schilderij waarin je laat zien hoe je een verandering op gang hebt gebracht.
-
Is de post-hbo iets voor jou?
Je bent een ervaren professional, leider, adviseur of begeleider en je hebt te maken met verandering binnen jouw werkorganisatie. Daarnaast heb je basiskennis van organisatiekunde en hbo-werk- en -denkniveau.
Wil je meer weten over deze training? Neem dan contact op met docent Marinka van Beek via lav@windesheim.nl.
-
Zo zit jouw post-hbo in elkaar
-
-
Dit doe je straks off campus
Voor elk blok lees je de opgegeven literatuur. Tussen de blokken door werk je aan praktijkopdrachten. Als afsluiting maak je een creatieve opdracht waarin je laat zien hoe je een verandering op gang hebt gebracht.
-
Dit doe je straks off campus
Dit voeg je toe op je cv
Na afloop van de post-hbo Leidinggeven aan verandering:
- Ben jij in staat om binnen een organisatie mensen te begeleiden tijdens veranderprocessen
- Breng je op nieuwe manieren veranderingen op gang
- Ben jij flexibel in je aanpak
- Geef je eerst aandacht aan mensen en dan pas aan strategieën
Wanneer kun je starten?
Zwolle | januari 2022 | Aanmelden |
Bijna aangemeld
Wat kost de post-hbo?
Je betaalt € 2.955,- voor de hele post-hbo. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert óf teruggave via de Belastingdienst. Of is er een beurs die je kunt aanvragen? Check wat er zoal mogelijk is.
Praktische informatie
Nieuwsbrief professionals
Studeren bij Windesheim FAQ
Financieringsopties Hulp bij studiekeuze
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur