Wil jij nieuwe skills opdoen in een bachelormodule?
Ben jij een verpleegkundige op niveau 4 en wil je je bijscholen in het klinisch redeneren en inzicht krijgen in de indicatiestelling binnen Nederland? Doe in een losse bachelormodule precies die kennis op die je direct in je werk kunt gaan toepassen. Je leert hoe je klinisch redeneert op hbo-niveau volgens het beroepsprofiel BN2020. Je rondt een losse module af uit onze flexibele hbo-deeltijdopleiding Verpleegkunde. Later de hele studie volgen? Dan heb je dit al afgerond. Zo heb jij de regie over hoe én wanneer je je bijschoolt in je vak!
Wat ga je doen?
-
-
Zo zit jouw module in elkaar
In deze module Klinisch redeneren en indiceren uit onze hbo-opleiding Verpleegkunde in deeltijd leer je hoe je klinisch redeneert op hbo-niveau volgens het nieuwe beroepsprofiel BN2020. Ook leer je hoe je zelfstandig, integraal en goed onderbouwd een indicatiebesluit presenteert en je krijgt meer inzicht in de indicatiestelling binnen Nederland.
De rollen van een zorgverlener
In het nieuwe opleidingsprofiel nemen de CanMEDS-rollen een centrale plaats in. De rol van zorgverlener vormt de kern van de verpleegkundige beroepsuitoefening. Daarvoor is actuele en betrouwbare vakkennis onontbeerlijk. Het toepassen daarvan krijgt vorm in het klinisch redeneren. Het opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020 stelt bovendien dat dit op basis van evidence based practice plaatsvindt.
De module in het kort
In deze module ga je hiermee aan de slag en breng je nieuwe kennis direct in de praktijk. Ook word je geschoold in de nieuwe terminologie, onderliggende theorieën en de aanpak van indiceren en zorg toewijzen. Je krijgt les van ervaren docenten van Windesheim.
Lesdagen , lestijden en startbijeenkomst
Je kunt ervan uitgaan dat de lessen aaneengesloten worden ingeroosterd binnen het tijdvak 8.30 en 18.30 uur. Uiterlijk twee weken voor aanvang van de opleiding is het definitieve lesrooster gereed. Je wordt hierover geïnformeerd via de startinformatie die je ontvangt.
Heb je (eerder) vragen over het rooster, neem dan contact op mail gw- contractactiviteiten@windesheim.nl(opent in nieuw tabblad)
September 2022, dinsdag
13-09 fysiek (introductie), 20-09 (online), 27-09 (fysiek), 04-10 (online), 11-10 (fysiek), 25-10 (online), 01-11 (fysiek), 08-11 (online), 15-11 (fysiek), 06-12 (online), 13-12 (fysiek), 10-01 (online), 17-01 (fysiek)
September 2022, woensdag
14-09 fysiek (introductie), 21-09 (online), 28-09 (fysiek), 05-10 (online), 12-10 (fysiek), 26-10 (online), 02-11 (fysiek), 09-11 (online), 16-11 (fysiek), 07-12 (online), 14-12 (fysiek), 11-01 (online), 18-01 (fysiek)
Februari 2023, dinsdag
14-02 (fysiek), 28-02 (online), 07-03 (fysiek), 14-03 (online), 21-03 (fysiek), 28-03 (online), 04-04 (fysiek), 11-04 (online), 18-04 (fysiek), 25-04 (online), 16-05 (fysiek), 23-05 (online) en 30-05 (fysiek)
Februari 2023, woensdag
15-02 (fysiek), 01-03 (online), 08-03 (fysiek), 15-03 (online), 22-03 (fysiek), 29-03 (online), 05-04 (fysiek), 12-04 (online), 19-04 (fysiek), 26-04 (online), 17-05 (fysiek), 24-05 (online) en 31-05 (fysiek)
Startbijeenkomst
We vinden het belangrijk dat je als cursist goed voorbereid mee kan doen met deze module. Daarom is er een aparte startbijeenkomst georganiseerd voor alle cursisten die deelnemen aan één van onze modules.
Deze is gepland op woensdag 31 augustus van 9.30 uur - 11.30 uur. Je wordt dan verwacht op onze campus in Zwolle.
Sluitingsdatum inschrijving
Wij zien je inschrijving graag tegemoet echter om alles goed te organiseren werken wij met een sluitingsdatum voor inschrijving.
- Start september 2022: je kan je inschrijven tot en met 20 augustus 2022
- Start februari 2023: je kan inschrijven tot en met 22 januari 2023
Certificaat en registerpunten
Als je alles hebt afgerond, krijg je van ons een certificaat waaruit blijkt dat je een hbo-module van 30 studiepunten (ECTS) behaald hebt. Als je (later) besluit de gehele hbo-opleiding te volgen, heb je deze module dus al afgerond.
-
Waarmee ga je aan de slag?
Het studieprogramma bestaat uit een mix van werkplekleren, online leeractiviteiten en contactonderwijs. In de eerste studieweken werk je geleidelijk toe naar het zelfstandig opstellen van een integraal verpleegplan waarin (naast een anamnese) verpleegproblemen, doelen, interventies en evaluaties worden vastgelegd, oftewel klinisch redeneren.
Onderzoekende houding
Het cyclisch proces van klinisch redeneren draait in de kern om de juiste keuze voor de beste interventies in specifieke zorgsituaties. Een kritische onderzoekende houding is een voorwaarde om deze rol op hbo-niveau uit te kunnen voeren.
Casuïstiek
De laatste moduleweken verdiep je je in de historie van indiceren in Nederland (transitie van de zorg). Je presenteert aan de hand van een case hoe je via vraagverheldering en het verzamelen van gegevens tot een indicatie (zorgtoewijzing) bent gekomen. Door een mix van online leren, werkplekleren en contactonderwijs kun je zelf je leerproces sturen.
Dit ga je doen
Het studieprogramma start met 2 introductieweken waarin je kennismaakt met Windesheim, je medestudiegenoten en je studiebegeleider. Daarnaast vindt er een oriëntatie op de inhoud van de module en de bijbehorende leeromgeving plaats. De rest van de module bestaat uit 6 lesdagen waarbinnen contactonderwijs wordt aangeboden.
Iedere lesdag bestaat uit drie onderdelen:
- Een integratief werkcollege waarin je onder begeleiding aan de slag gaat met de inhoud van de module
- Een bijeenkomst met een leerteam dat je ondersteunt bij leren op de praktijkplek en uitvoeren van toetsopdrachten
- Een training motiverende gespreksvoering en gezamenlijke besluitvorming
-
Dit doe je straks off campus
Het programma van onze module Klinisch redeneren en indiceren bestaat uit een combinatie van werkplekleren, online leeractiviteiten en contactonderwijs. Naast de lesdag ben je zo'n 8 tot 12 uur per week aan zelfstudie kwijt.
Van praktijkopdrachten tot online leren
Op je eigen werkplek voer je toetsopdrachten uit, waardoor je de theorie direct aan de praktijk koppelt en thuis ga je aan de slag met het voorbereiden van lessen en verdiep je je deels in de theorie met behulp van online leeractiviteiten. Een bijeenkomst met een leerteam ondersteunt je bij het leren op de werkplek en het uitvoeren van de opdrachten. In de oriëntatiefase maak je uitgebreid kennis met de bijbehorende online leeromgeving.
-
Is deze module iets voor jou?
De module richt zich op mbo-verpleegkundigen (niveau 4) die zich willen bijscholen op het gebied van klinisch redeneren en meer inzicht willen krijgen in de indicatiestelling binnen Nederland op hbo-niveau, maar ook op mbo-verpleegkundigen die overwegen om de hbo-opleiding Verpleegkunde in deeltijd te gaan starten, maar eerst willen ervaren of deze opleiding aansluit bij hun scholingsbehoefte. Wanneer je (later) besluit om deze opleiding te volgen, hoef je deze module niet meer te volgen en krijg je deze vrijgesteld.
Wat breng je mee?
Om de module los te kunnen volgen, heb je een mbo-diploma Verpleegkunde op niveau 4 op zak. Daarnaast beschik je tijdens het volgen van deze losse module over een relevante werksetting als verpleegkundige, waar je alle toetsopdrachten die je in de module maakt goed kunt uitvoeren.
-
Zo zit jouw module in elkaar
Flexibel onderwijs
Door flexibel onderwijs te volgen kun je stapelen tot een volledig diploma. Of je kiest een of twee modules uit die passen bij wat je wilt leren. Zo voer jij de regie en stippel je zelf de eindbestemming en tijdsduur van jouw leerroute uit. Een module komt altijd uit het aanbod van een erkende bacheloropleiding.
Doe een stukje studie
Jij kiest welke modules je volgt én wanneer. Dit houdt in dat een opleiding in stukjes is geknipt en dat je je in een onderwerp verdiept waarmee jij straks de meeste winst behaalt, voor jezelf en/of jouw organisatie. Onze modules:
- Zijn flexibel mét de optie om te stapelen
- Volg je samen met reguliere studenten
- Gaan over afgebakende thema's uit erkende opleidingen
Dit voeg je toe op je cv
Na het volgen van deze module uit onze hbo-opleiding Verpleegkunde heb jij als het op klinisch redeneren aankomt de juiste kennis op hbo-niveau in huis. Je hebt meer inzicht in indicatiestelling en bent straks in staat om klinisch te redeneren volgens het beroepsprofiel BN2020. Ook kun je integraal en goed onderbouwd een indicatiebesluit presenteren. Je bent geschoold in nieuwe terminologie, onderliggende theorieën en de aanpak van indiceren en zorg toewijzen, aangevuld met een kritische en onderzoekende houding.
Wanneer je (later) besluit om de volledige hbo-opleiding Verpleegkunde te volgen, heb je dit onderdeel al afgerond. Bovendien levert de module je 60 punten op voor het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden.
STAP-budget
Deze opleiding komt in aanmerking voor het STAP-budget. Een vergoeding van maximaal € 1.000,- die je één keer per kalenderjaar kunt aanvragen via het UWV met een STAP-aanmeldingsbewijs. Dit ontvang je van ons na je aanmelding. Start de opleiding al binnen 4 weken of betaalt je werkgever? Dan ontvang je het bewijs niet. Het STAP-budget is beperkt beschikbaar en verdeeld over 5 aanvraagperiodes per kalenderjaar.
Wat kost de module?
Je betaalt € 3.150,- voor de hele module. Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen? Denk aan subsidies, je werkgever die een bijdrage levert of het aanvragen van een beurs. Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je deze module straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Neem contact op met Marian van Ingen
Of neem contact op met ons Windesheim Informatie Centrum
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Deze module is onderdeel van
Word jij die vakbekwame en betrokken professional in de zorg? Met onze flexibele deeltijdstudie Verpleegkunde in Zwolle kun jij dit in jouw tempo bereiken.