Bijna aangemeld
Wat leer jij straks bij in deze cursus?
In het vmbo wordt gewerkt met nieuwe beroepsgerichte profielen. Een van deze profielen is Dienstverlening en Producten (D&P). Dit is een breed georiënteerd profiel waarbij leerlingen kennismaken met meerdere sectoren en werkvelden. Na het volgen van dit bijscholingstraject bij Windesheim in Zwolle kun jij in het profiel Dienstverlening en Producten lesgeven.
Open avond Nieuwsbrief professionals
Wat ga je doen?
Aantal cursusdagen hangt af van aantal modules
Dinsdag of donderdag op onze campus in Zwolle
-
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
In verband met de coronamaatregelen wordt er rekening gehouden met de 1,5 meter regel en de veiligheid. Om de druk op de campus te beperken zullen de lessen in schooljaar 2020-2021 zowel digitaal als fysiek gegeven worden. Het is mogelijk dat enkele lestijden nog aangepast worden, hier ontvang je na je aanmelding bericht over.
Het bijscholingstraject bestaat uit verschillende modules die zich op specifieke onderwerpen richten. Tijdens het traject komen de vier profielmodules van Dienstverlening en Producten aan bod. De beroepspraktijk, de beroepscompetenties en loopbaanoriëntatie en -begeleiding lopen als een rode draad door het hele programma.
Keuzevakken
Daarnaast kies je 2 keuzevakken waarin je je gaat verdiepen. Windesheim biedt de volgende keuzevakken aan:
- Robotica
- Geüniformeerde dienstverlening
- Digi-spel, podium
- Natuur en milieu
- Milieu, hergebruik en duurzaamheid
- Voeding en beweging
Maatwerkadvies
Voordat je aan het programma begint, vindt er een intake-maatwerkadvies plaats. Op basis hiervan wordt bepaald welke modules je nodig hebt om het programma af te ronden. Daarna kies je of je je daadwerkelijk inschrijft voor de modules.
Afronding, certificaat en bevoegdheid
Na het afronden van de toetsing per module, krijg je een Windesheimcertificaat. Als je de certificaten opstuurt naar DUO, worden ze omgezet in de bevoegdheid voor vakdocent Dienstverlening en Producten op het vmbo.
Praktische informatie
Ieder halfjaar starten er nieuwe groepen, in september en februari. De lesdag is op een dinsdag of op een donderdag. Afhankelijk van het aantal modules dat je kiest duurt het traject enkele maanden tot een jaar. Start jij in september 2021 dan zal de lesdag op dinsdag zijn. Start jij februari 2022 dan zal de lesdag op donderdag zijn.
-
Module: Organiseren van activiteiten, presenteren, promoten en verkopen (5 ECTS)
In deze module besteden we aandacht aan vakkennis op het gebied van eventorganisatie en/of een ondernemingsplan. Hierbij kun je denken aan het uitvoeren van een risico-inventarisatie, veiligheidsplan, begroten, communicatiemix en draaiboek maken. Ook kennis ten aanzien van allerlei bedrijfskundige elementen (visie, missie en strategieën) en de marketingmix komen uitgebreid aan de orde. Vaardigheden die aan bod komen zijn het begeleiden van leerlingen in de eventorganisatie en/of ondernemingsplan, het betrekken van de verschillende actoren (bedrijven, school, gemeente enzovoort) en het vertalen naar loopbaanoriëntatie, waarin netwerken en werkveldexploratie aan de orde komen.
Doel van de module
Na afloop van de module kun je in opdracht van een opdrachtgever voor het profiel Dienstverlening en Producten (D&P) een activiteit door leerlingen laten organiseren. Het gaat om de organisatie, promotie en presentatie van deze activiteit. Hierbij pas je kennis toe van ondersteunende modellen en stappenplannen op het gebied van financiën, communicatie, verkooptechnieken en wet- en regelgeving.
Je kunt het didactisch gereedschap toepassen voor het aanleren van D&P-specifieke vaardigheden. Voorbeelden hiervan zijn probleemoplossingsvaardigheden, mediawijs handelen bij presenteren en promoten, duurzaam en maatschappelijk bewust handelen bij het organiseren en ondernemende vaardigheden bij het werven van de opdracht. Je kunt de leerling voorbeelden geven waarin ze het geleerde in diverse contexten kunnen toepassen.
Werkvorm
Contactmomenten in de vorm van ondersteunende colleges wissel je af met zelfstudie in de elektronische leeromgeving (ELO). De uitvoering van het project speelt zich in de beroepspraktijk af.
Afronding en toetsing
- Je schrijf een plan (facilitair plan, ondernemingsplan, draaiboek) van de organisatie van de activiteit
- Je beschrijft hoe de leerlingen zijn betrokken en aangestuurd bij de fasen organiseren, promoten, presenteren en verkopen en je voegt het bijbehorende ontworpen educatieve materiaal bij
- Je voert dit plan uit en beschrijft in een verslag hoe de uitvoering is verlopen
- De presentatie bestaat uit film- en/of fotobeelden
- Tot slot evalueer je de activiteit bij zowel leerlingen, docent als opdrachtgever en reflecteer je hierop
-
Module: Multimediaal product maken en verbeteren (5 ECTS)
In de lessen van deze module besteden we aandacht aan digitaal ontwerpen in een 2D/3D-tekenprogramma. Daarnaast komen basis materiaalkennis van elementaire materialen als hout, metaal, kunststof, textiel en papier aan de orde. Je werkt aan elementaire verbindings-, scheidings- en vervormingstechnieken. En is er aandacht voor ontwerpmethodieken. Bij Maker Education stimuleer je leerlingen zich te ontpoppen tot creatieve producenten of zelfs uitvinders. Basale kennis over de inzet van websites, instructiefilms en applicaties komt aan de orde. Tot slot wordt er aandacht geschonken aan een veilige werkomgeving, waarin leerlingen leren om veilig te werken met gereedschap en machines.
Doel van de module
Na afloop kun je een lessenserie of project maken waarin leerlingen op basis van D&P-examentermen een (multimediaal) product maken en/of verbeteren. Hierbij gebruik je kennis over 2D-/3D-tekenen en materialengebruik zoals hout, metaal, kunststof, textiel en papier. Ook pas je de kennis en beheersing van verbindings-, scheidings- en vervormingstechnieken toe. Je zorgt voor een veilige werkomgeving waardoor ook met machines en gereedschappen gewerkt kan worden. Je kunt diverse didactische instrumenten inzetten, waaronder directe instructie, om het leerproces van ontwerpen, maken en verbeteren van een (multimediaal) product te begeleiden. Hierbij zet je ook de kennis rondom ontwerpmethodieken in.
Werkvorm
Contactmomenten met ondersteunende colleges wissel je af met zelfstudie via de elektronische leeromgeving (ELO).
Afronding en toetsing
Je maakt een lessenserie of project waarin een (multimediaal) product maken of verbeteren het doel is. Deze lessen voer je uit, waarbij de ontwerpmethodieken herkenbaar zijn. De lessenserie en toetsing evalueer je met de leerlingen, vakgroep en opdrachtgever. Je voegt een reflectie hierop toe aan je eigen LOB-dossier (loopbaanoriëntatie en -begeleiding).
-
Module: Loopbaanoriëntatiebegeleiding (5 ECTS)
In de lessen van deze module komen de volgende onderwerpen aan bod:
- Capaciteitenreflectie: beschouwing van de capaciteiten van de leerling die van belang zijn voor zijn of haar loopbaan
- Motievenreflectie: beschouwing van de wensen en waarden die van belang zijn voor de loopbaan
- Werkexploratie: onderzoek naar werk en mobiliteit in de loopbaan
- Loopbaansturing: loopbaangerichte planning en beïnvloeding van het leer- en werkproces
- Netwerken: opbouwen en onderhouden van contacten op de arbeidsmarkt, gericht op communicatievaardigheden
Je leert hoe je een eigen LOB-portfolio (loopbaanoriëntatie en -begeleiding) opstelt en leerlingen hierbij begeleidt. De hiervoor benodigde communicatievaardigheden komen tijdens de lessen aan de orde.
Doel van de module
Na afloop ken je achterliggende theorieën van loopbaanbegeleiding. Door deze theorieën praktisch op jezelf te betrekken, krijg je zicht op de LOB-begeleiding van leerlingen. Je kunt leerlingen begeleiden in hun loopbaanontwikkeling die gericht is op de arbeidsgebieden en werksoorten. Hierbij houd je rekening met diversiteit aan talenten, affiniteiten en leerstijlen. Je kent de arbeidsmarkt in de regio, legt hier contact mee en betrekt bedrijven bij het loopbaanproces van leerlingen.
Werkvorm
Via LOB-begeleiding geef je je eigen LOB vorm. Naast individuele contactmomenten volg je ook een aantal colleges.
Afronding en toetsing
Je rondt de module af met een LOB-portfolio.
-
Module: Beroepspraktijk (10 ECTS)
Tijdens deze module voer je in de beroepspraktijk opdrachten uit voor onderwijsontwerp, toetsontwerp, LOB-begeleiding (loopbaanoriëntatie en -begeleiding), beroepenoriëntatie en doorlopende leerlijnen. Dit doe je als stagiair in een school waarbij je de lessen D&P ontwerpt, geeft, evalueert en bijstelt. Daarnaast ben je LOB-begeleider van leerlingen.
Doel van de module
Na deze module heb je kennis en vaardigheden opgedaan om als docent onderwijs te kunnen ontwerpen, gericht op de vakinhoudelijke doelen van het examenreglement van D&P. Zo kun je bijdragen aan de ontwikkeling van het profiel D&P op het vmbo. Je kunt op zowel groeps- als individueel niveau leerlingen begeleiden in hun loopbaanontwikkeling, gericht op de arbeidsgebieden en werksoorten. Je houdt daarbij rekening met diversiteit aan talenten, affiniteiten en leerstijlen. Je kunt de bedrijven in de regio rondom de school duurzaam betrekken bij het onderwijs en rondom beroepenoriëntatie van D&P. Collega’s van de vakgroep betrek je hierbij.
Werkvorm
Begeleid werken in de beroepspraktijk op een vmbo-school met een D&P-profiel.
Afronding en toetsing
Je maakt een portfolio en laat zien dat je vakinhoudelijke lessen D&P kunt ontwerpen, geven, evalueren en bijstellen. De lessen laten zien dat je kunt inspelen op de diversiteit van de groep. Je toont aan dat er passende D&P-toetsen worden ontworpen, uitgevoerd, nagekeken en geëvalueerd. Het portfolio laat tevens zien dat je LOB-activiteiten hebt uitgevoerd, zowel op groepsniveau als individueel, evenals de evaluatie en bijstelling van deze activiteiten. Je toont aan op welke manier de schoolomgeving bij het onderwijs is betrokken en hoe samenwerking met de vakgroep vorm heeft gekregen.
-
Module: Keuzevakken (5 ECTS)
Na een korte introductie van de 6 keuzevakken kies je 2 vakken of doelen. Van de gekozen vakken krijg je de inhoudelijke kennis en vaardigheden die nodig is. Binnen deze vakken ontwikkel je educatief materiaal in de vorm van lessen en/of projecten en daarbij onderwijs en/of begeleid je leerlingen. Je leert inhoudelijke kennis en vaardigheden te vertalen naar loopbaanbegeleiding en neemt hierin de regionale arbeidsmarkt, interesses, talenten en leerstijlen van de leerlingen mee.
Doel van de keuzevakken
Je kiest voor twee van de volgende doelen. De oriëntatie en onderbouwing van je keuze neem je op in jouw LOB-portfolio.
- Robotica: je kunt lessen verzorgen waarin je een oriëntatie op technische toepassingen geeft. Je laat leerlingen eenvoudige schakelingen bouwen en een eenvoudig geprogrammeerde handeling door een robot uitvoeren.
- Digispel: je kunt de leerling begeleiden die in opdracht een digitaal, educatief spel bedenkt, maakt, demonstreert en presenteert. Je kunt ook zelf een opdracht voor de leerlingen ontwerpen.
- Podium: je kunt een groepje leerlingen begeleiden bij het bedenken, uitwerken, produceren en organiseren van een voorstelling met dans, muziek of drama of combinatie ervan, en hen dit vervolgens laten uitvoeren en evalueren.
- Geüniformeerde dienstverlening en veiligheid: je kunt leerlingen begeleiden en onderwijs ontwikkelen rondom activiteiten voor veiligheid in praktijksituaties. Je kunt leerlingen begeleiden en onderwijs ontwerpen bij conditionele praktijkoefeningen, het rapporteren van incidenten en het verrichten van eenvoudig onderzoek bij fictieve verdachten in gesimuleerde situaties. Ook kun je leerlingen begeleiden en onderwijs ontwerpen bij het voeren van communicatie tijdens evenementen en calamiteiten, veilig wonen en verkeer regelen.
- Milieu, hergebruik en duurzaamheid: je kunt onderwijs en/of projecten ontwerpen waarin leerlingen kennismaken met duurzaam consumeren in de persoonlijke leefomgeving, waarbij ze afvalstromen kunnen herkennen en benoemen en inzicht verkrijgen in producten recyclen en verkopen.
- Voeding en beweging: je kunt lessen of een project ontwerpen voor leerlingen om een plantaardig voedingsmiddel te produceren en te verkopen en verantwoorde voeding te kiezen en te verwerken. Daarnaast kun je leerlingen begeleiden die voor een bepaalde doelgroep een bewegingsactiviteit organiseren en uitvoeren.
- Werken aan natuur en milieu: je kunt lessen of een project ontwerpen voor leerlingen om praktische maatregelen te treffen ter bevordering van het milieu. Daarnaast kun je leerlingen begeleiden bij het maken van een beheerplan dat goed is voor de biodiversiteit.
Werkvorm
Contactmomenten met ondersteunende colleges wissel je af met zelfstudie via de elektronische leeromgeving (ELO).
Afronding en toetsing
Je maakt één eindproduct per keuzevak gericht op het ontwerpen van een project, opdracht, begeleidingsvorm of les.
-
Is deze cursus iets voor jou?
We vinden het van belang dat de cursus die je kiest bij jou en je situatie past. Starten betekent vaak dat je werk, privé en leren combineert. Je wilt deze bijscholing ook succesvol afronden. Twijfel je of het niveau aansluit bij je vooropleiding, neem dan contact op. Voor onze Bijscholing Dienstverlening en Producten (D&P) geldt in elk geval dat je als docent werkt op het vmbo.
-
Zo zit jouw cursus in elkaar
Dit voeg je toe op je cv
De bijscholing Dienstverlening en Producten, gevalideerd door het Lerarenportfolio, leidt in de volgende gevallen tot een D&P-bevoegdheid:
- Je hebt een tweedegraadslerarenopleiding afgerond voor een niet-beroepsgericht vak. Je hebt voldaan aan de eindtermen van het bijscholingstraject. Je hebt ten minste 2 jaar werkervaring in de afdelingsvakken, intra- of intersectorale programma’s en/of in het profielvak D&P in de periode tot 1 augustus 2018. Wat betreft de bevoegdheid geldt dat er een individuele (gesloten) aanvraag voor een bekwaamheidserkenning moet worden gedaan bij DUO.
- Je hebt een beroepsgerichte lerarenopleiding en je hebt voldaan aan de eindtermen van de bijscholing. De bevoegdheid is er vanuit rechtswege als je de bijscholing hebt afgerond en als je beschikt over een van de getuigschriften die voor D&P zijn opgenomen in de conversietabel.
Bijna aangemeld
Bijna aangemeld
Wat kost de cursus?
Op basis van een intake (€ 875,-) kijken we welke modules je precies nodig hebt. We stellen dan een maatwerk programma met je op.
De intake is niet verplicht maar wel aan te raden als je een aantal onderdelen al denkt te kunnen aantonen.
Je betaalt maximaal € 4.290,- als je het gehele programma volgt.
- Intake-maatwerkadvies
- Organiseren van activiteiten, presenteren, promoten en verkopen
- Multimediaal product maken en verbeteren
- Loopbaanoriëntatiebegeleiding
- Beroepspraktijk
- Keuzevakken
- Studiebegeleiding, intervisie en contact op maat
Wanneer je slechts 1 losse module wilt volgen neem dan contact op met professionaliseringBE@windesheim.nl
Wist je al dat er meerdere opties bestaan om je studie (deels) te bekostigen?
Check wat er zoal mogelijk is.
Wil je deze cursus straks incompany aanbieden als bedrijf of instelling? Dat kan! Bel of mail Emile Schütte, accountmanager voor cursussen op het gebied van educatie.
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur