Welke stap zet jij als leraar in je professionalisering?
Werk jij al als leraar op een school en wil je nu je tweedegraadsbevoegdheid halen? Dat kan! In onze Lerarenopleiding via Zij-instroom in Zwolle stellen we samen met jou een scholingsplan op maat op. Je voert je opdrachten zoveel mogelijk uit op jouw werkplek, waarbij je begeleiding krijgt van een vakdocent van Windesheim en een begeleider van je school. Zo leer je precies wat er nodig is in jouw situatie. In maximaal 2 jaar haal jij zo je lesbevoegdheid!
Jouw route tot zij-instromer in het onderwijs
De Lerarenopleiding via Zij-instroom is zo opgezet dat je straks alle kennis, bagage én tools opdoet die je nodig hebt in jouw loopbaan als tweedegraadsleraar.
-
-
Zo zit jouw opleiding in elkaar
Voordat je aan de Lerarenopleiding via Zij-instroom kunt beginnen, krijg je een geschiktheidsonderzoek, het zogenoemde startassessment. We gaan dan in gesprek met elkaar over jouw portfolio met ervaring, relevante cursussen, opleidingen, vakkennis en de geobserveerde les in jouw onderwijspraktijk. Dit gesprek heb je met twee assessoren. Zijn we overtuigd van je geschiktheid? Dan stellen we samen met jou een scholingsplan op maat op. De opleiding start elk jaar in Zwolle in september, maar je kunt in overleg ook later in het jaar instromen.
Leren on the job
Een docent van Windesheim begeleidt je tijdens het traject. Maar je leert grotendeels on the job: op jouw eigen werkplek dus. Je kunt het zij-instroomtraject dus alleen volgen als je een aanstelling hebt (of krijgt) voor ongeveer 8 uur per week als docent in het vak waarvoor je je bevoegdheid wilt halen. Je docent overlegt regelmatig met jou en je begeleider op je eigen werkplek. Je begeleider bezoekt ook regelmatig de lessen die je geeft.
De basis is jouw vooropleiding
Door jouw vooropleiding beschik je al over een flinke dosis vakinhoudelijke kennis. Vanuit die basis gaan we straks jouw pedagogische en didactische vaardigheden verder ontwikkelen. Je leert bijvoorbeeld hoe je varianten op leermethodes bedenkt. Welke werkvormen en onderwerpen kun je inzetten om je leerlingen voor de stof te interesseren?
Werkvormen
De werkvormen stemmen we af op je persoonlijke leerbehoeften. Dit kan betekenen dat je praktijkopdrachten on the job uitvoert en dat je je verdiept in de theorie. Een verplicht onderdeel voor alle studenten (behalve voor de studenten van de Lerarenopleidingen Technisch Beroepsonderwijs en Godsdienst en Levensbeschouwing) is de landelijke kennistoets.
Eindassessment
Tijdens de opleiding verzamel je in een portfolio bewijzen van je ontwikkeling. In het eindassessment voer je een gesprek met twee assessoren over je eindportfolio. Zij beoordelen dan of je startbekwaam bent. Bij een positief oordeel ontvang je een tweedegraadsbevoegdheid voor het desbetreffende vak.
-
Zo mix je werk, privé en studie
Omdat het zij-instroomtraject een maatwerktraject is, heb je geen vaste lesdagen. Wel organiseren we op de maandagen, als het mogelijk is en bij voldoende belangstelling, af en toe gezamenlijke bijeenkomsten. Ook sluit je soms, op basis van je scholingsplan, bij geplande onderwijseenheden aan.
Jouw tijdsinvestering
De studielast is afhankelijk van je vooropleiding en je persoonlijke studiekwaliteiten. De praktijkopdrachten voer je zoveel mogelijk op je werk uit. Daarnaast bestudeer je zelfstandig de theorie.
Maximaal 2 jaar
Het zij-instroomtraject duurt in principe maximaal 2 jaar. Hoe lang deze lerarenopleiding precies duurt, is afhankelijk van je werkervaring, je persoonlijke leerbehoeften en je studievoortgang. De opleiding start elk jaar in september, maar je kunt in overleg ook later in het jaar instromen.
-
Zo zit jouw opleiding in elkaar
Wat kost studeren?
Je betaalt voor het zij-instroomtraject geen wettelijk collegegeld. De kosten zijn afhankelijk van jouw persoonlijke scholingsplan, stagebezoek(en) en evaluatiemomenten. Wellicht kom je in aanmerking voor een zij-instroomsubsidie (zie website van DUO(opent in nieuw tabblad)). Naast opleidingskosten zijn er variabele kosten, zoals kosten voor studiemateriaal en studieboeken.
Dit voeg je toe op je cv
Na dit instroomtraject heb je een tweedegraadslesbevoegdheid in je eigen vakgebied op zak. Je mag nu dus lesgeven in dit vakgebied in het vmbo, de onderbouw van havo en vwo, het mbo en het volwassenenonderwijs. Behalve lesgeven kun je met een tweedegraadsbevoegdheid ook taken uitvoeren in de leerlingbegeleiding, de organisatie van buitenschoolse activiteiten en/of ICT. Met een lerarendiploma in het vak Nederlands kun je straks bijvoorbeeld ook inburgeringscursussen begeleiden en Nederlands als tweede taal geven.
Aanmelden voor het zij-instroomtraject
Het zij-instroomtraject is een traject op maat. Neem contact met ons op wanneer je je wilt aanmelden voor deze opleiding. Dit kan via het Bureau Zij-instroom van onze hogeschool.
Wij helpen je (verder)
Jij wilt verder en die volgende stap zetten. Maar hoe doe je dat precies en welke opleiding is dan de beste match? Wij helpen je op weg met:
Dichter bij kennis
Nieuwe skills die je direct toepast. En kennis die je opdoet in een omgeving die zowel persoonlijk als dichtbij is en je een grote dosis aan flexibiliteit biedt. Dat is waarnaar jij op zoek bent. Want je vindt het belangrijk om jezelf continu te ontwikkelen. Jij wilt op de hoogte blijven van alle trends en veranderingen. En investeren in jezelf. Dat kan bij ons! Wij zijn jouw springplank voor die stap. Hulp nodig? Dan helpen we je met advies, inzicht en coaching.
Waarom kies jij ons?
- Persoonlijk en dichtbij
- Flexibel studeren en leren
- Maatwerk, dus afgestemd op jouw leerbehoeftes
- Op de campus in Zwolle
Een omgeving die je prikkelt en uitdaagt: met ruimte voor flexibiliteit en volop eigen keuzes. Dat is Windesheim. Een hogeschool die altijd dichtbij voelt. Persoonlijke begeleiding met een hoofdletter P. Want onze docenten staan voor je klaar, coachen en helpen je én stomen je klaar voor jouw droombaan!
Heb je nog vragen?
App, bel of mail ons via het contactformulier
We zijn er op werkdagen: 9.00 tot 17.00 uur
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?