Word de juf of meester die jij altijd al wilde zijn! Haal in maximaal 4 jaar je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs.
Je hebt een passie voor het (basis)onderwijs. Je wilt kinderen heel graag helpen bij het ontwikkelen van hun talenten. Daarnaast wil je ze voorzien van onmisbare tools die ze in de toekomst nodig zullen hebben. Maak je droom waar door in Zwolle de Lerarenopleiding Basisonderwijs in deeltijd te volgen. Want wellicht werk je al of zijn er andere redenen waarom je niet fulltime kunt studeren. De Lerarenopleiding Basisonderwijs in deeltijd biedt je precies die kans en leidt je op tot innovatieve leerkracht.
Weten of deze opleiding bij je past?
Studieprogramma Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)
De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd is zo opgezet dat je de studie goed met werk of andere taken kunt combineren. Je krijgt volop de ruimte om op hbo-niveau alle kennis, bagage én tools op te doen die je straks nodig hebt om op de basisschool voor de klas te kunnen staan.
-
-
Jaar 1: de basis leggen
We beginnen in de propedeuse fase met het opstellen van een studieplan. Zo zorg jij ervoor dat je de studie goed kunt combineren met werk/en of privé. Er zijn verplichte modules, maar jij bepaalt wanneer welke module het beste bij jou past. De modules worden begeleid door een docent en ondersteund door lessen op de contactavond. In de modules staan de vakinhouden en pedagogiek centraal.
De modules zijn o.a.:
- Pedagogiek
- Nederlands (inclusief toets)
- Rekenen (inclusief toets)
- Wereldoriëntatie (aardrijkskunde, geschiedenis, levensbeschouwing, natuuronderwijs en techniek)
- Kunst (beeldende vorming, muziek en drama)
- Levensbeschouwing
Leren lesgeven
Je start met basisschoolvakken als rekenen en Nederlands en je leert meteen hoe je lesgeeft in al deze vakken. Je zoekt antwoord op vragen als:
- hoe zorg ik ervoor dat de les goed verloopt?
- hoe maak ik een groep van de klas?
- hoe creëer ik een veilige leeromgeving?
- wie ben ik zelf als leerkracht?
Zo krijg je zicht op je kwaliteiten en aandachtspunten en ontwikkel je een onderzoekende houding en jouw visie op onderwijs. Ook raak je bedreven in het ontwerpen en opzetten van onderwijs. Je behandelt de lesstof in samenhang met elkaar. Dit noemen we vakintegratie.
Stage in het eerste jaar
Je loopt in het eerste jaar 1 dag per week stage op een school. Je gaat aan de slag met het lesgeven. Dit bereid je voor met je werkplekbegeleider op school en je praktijkbegeleider. Werk je al in het onderwijs en is het mogelijk om een stageplek te krijgen op je werkplek? Dan mag dit in het eerste halfjaar.
Toetsen rekenen en Nederlands
In de propedeuse moet je een landelijke toets halen: de rekentoets. Haal je deze toets niet, dan kun je de deeltijdstudie niet voortzetten. We begeleiden je bij het voorbereiden op de toets met een aantal inloopspreekuren. Heb je moeite met rekenen? Dan adviseren wij je tijdig je kennis bij te spijkeren.
Doorstroomnorm
Bij deze opleiding krijg je aan het eind van het eerste studiejaar geen bindend studieadvies. Je moet wel 50 studiepunten halen om met jaar 2 te mogen starten. Haal je deze studiepunten niet? Dan hoef je de opleiding niet te verlaten, maar maak je afspraken over hoe je eerst de ontbrekende punten gaat behalen.
-
Jaar 2 en 3: verdieping en stage
Het tweede en het derde studiejaar en het eerste halfjaar van het vierde jaar noemen we de hoofdfase. De structuur van de hoofdfase is gelijk aan die van de propedeuse.
Eerste gedeelte van de hoofdfase
Je buigt je in deze fase over de vakinhouden die gegeven worden op de basisschool, zoals Nederlands, Engels en rekenen. En leert hier steeds meer over. Daarnaast krijg je nog meer kennis en bagage op het gebied van pedagogiek.
Tweede gedeelte van de hoofdfase
Aan het eind van de hoofdfase is er ruimte voor persoonlijke profilering. Dat is een onderwijspakket van een halfjaar wat je zelf mag invullen. Windesheim biedt diverse minors aan. Maar je kunt ook een onderwijsprogramma volgen bij een andere opleiding, hogeschool of in het buitenland.
Stage in de hoofdfase
In de hoofdfase ga je 1 dag per week stage lopen op een basisschool (in jaar 2 mag je een halfjaar stage lopen op je werkplek en in jaar 3 mag dit het gehele jaar). Je leert daarbij alle groepen kennen. Zo kom je erachter wat goed bij je past. Het maakt nogal wat uit of je werkt met kleuters in groep 2 die nog spelend leren of met (bijna) puberende kinderen in groep 8.
Bij kinderen is onderzoekend leren belangrijk, omdat de nieuwsgierigheid naar de wereld om hen heen groot is. Het werken met kinderen van verschillende leeftijdsgroepen is heel verschillend. Daarom maak je in de hoofdfase van de Pabo een keuze voor je uitstroomprofiel. De twee profielen zijn: Jonge kind (groep 1 tot en met 3) of Oudere kind (groep 4 tot en met 8). Je stages helpen je om jouw voorkeur te bepalen.
In deze fase werk je steeds meer toe naar het zelfstandig lesgeven. Je krijgt je meer en meer taken op jouw school, maar je hoofdtaak is het lesgeven. Daarnaast doe je ervaring op met het voeren van oudergesprekken en het verwerken van de resultaten van de leerlingen. Als je wilt, kun je ook ervaring opdoen over de grens.
-
Jaar 4: afstuderen
Aan het eind van de Pabo in deeltijd studeer je af met een afstudeeronderzoek. Daarnaast sta je in deze afstudeerfase nog 2 dagen per week 16 weken lang zelfstandig voor de klas. Dit doe je in de onderbouw of de bovenbouw van het basisonderwijs. Je neemt deel aan vergaderingen, leerlingbesprekingen en je woont ouderavonden bij.
Afstudeeronderzoek
Tijdens het vierde jaar van je studie voer je een praktijkonderzoek uit (10 ECTS). Met je stageschool bepaal je een thema dat voor jou en de school van belang is. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen op het gebied van:
- gedrag;
- betekenisvol onderwijs;
- rekenen;
- taal;
- kunst;
- of wetenschap en techniek.
Kennistoetsen
Aan het eind van het vierde jaar maak je twee kennistoetsen waarvoor je moet slagen. Dit zijn de kennistoetsen taal en rekenen.
Diploma leraar Basisonderwijs
Heb je alles afgerond? Dan heb jij je lesbevoegdheid voor het basisonderwijs op zak en mag je jezelf Bachelor of Education noemen!
-
Lesdagen en studiebelasting
De Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd start elk jaar in september. Jij bepaalt zelf waar en wanneer je studeert. Met uitzondering van de colleges die je altijd op onze campus volgt.
Je hebt wekelijks les op dinsdagavond van 17.00 - 21.00 uur op onze campus in Zwolle. Ook op andere dagen ben je welkom op onze campus. Je kunt gebruik maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht werken. Tentamens kunnen plaatsvinden op meerdere avonden. Je loopt 1 dag in de week stage op een school. Houd daarnaast rekening met minstens 20 tot 25 uur zelfstudie per week.
-
Flexibel studeren
De basis van de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo) in deeltijd is het leren lesgeven. Vanaf de start van de opleiding ben je bezig met de inhoud van de vakken die leerlingen op de basisschool volgen. En dit vullen we aan met pedagogiek: hoe leren kinderen en hoe breng je de les- en leerstof effectief over? Daarnaast loop je stage op een basisschool. Daar pas je het geleerde meteen toe in de praktijk en doe je de broodnodige praktijkervaring op. Deeltijdstudenten hebben vaak werk en/of een gezin naast de studie. Daarom heb je bij ons veel keuzemogelijkheden in het verloop van je studie. Dit zorgt ervoor dat je studie en privé goed kunt combineren
Begeleiding
In onze deeltijdopleiding heb je veel keuzemogelijkheden. Om tijdens je studie de juiste keuzes te maken heb je een eigen begeleider vanuit de opleiding. De begeleider helpt je om je studieplan samen te stellen op basis van de vastgestelde modules. Daarbij hebben jullie oog voor de combinatie van werk en prive. Daarnaast gaat deze begeleider met jou kijken naar jouw persoonlijke ontwikkeling. Je leert hoe je kan reflecteren op je eigen handelen in de praktijk.
Waarvoor we je opleiden
We leiden je op tot een leerkracht in het basisonderwijs die:
- passie heeft voor kinderen en oog heeft voor unieke talenten;
- een onderzoekende houding heeft, nieuwsgierig is en kritische vragen durft te stellen;
- bereid is om door hard te werken uit te groeien tot een echte (onderwijs)professional;
- goed kan samenwerken;
- bereid is om zijn eigen overtuigingen te bevragen of ter discussie te stellen.
Toelating tot de Pabo
Er gelden toelatingseisen voor de Pabo op het vlak van geschiedenis, natuur & techniek en aardrijkskunde. Heb je hier tijdens je havo of mbo-studie onvoldoende kennis over opgedaan? Dan moet je nog extra toetsen maken. Ga naar goedvoorbereidnaardepabo.nl(opent in nieuw tabblad) voor de eisen, de inhoud van de eventuele toelatingstoetsen en alle procedures.
-
Toelatingseisen
-
-
Havo
Met een havodiploma ben je met de volgende profielen toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM) met aardrijkskunde en biologie of natuurkunde of natuur, leven & technologie
- Economie en Maatschappij (EM) met aardrijkskunde en biologie of natuurkunde of natuur, leven & technologie
- Natuur en Gezondheid (NG) met aardrijkskunde en geschiedenis
- Natuur en Techniek (NT) met aardrijkskunde en geschiedenis
De kans is groot dat je nog niet (helemaal) voldoet aan de eisen voor profielvakken. Je moet dan een landelijke toets maken om aan te tonen dat je toch beschikt over de vereiste kennis. Meer info over toetsen en hoe je je voorbereidt, vind je op de website Goed voorbereid naar de pabo(opent in nieuw tabblad).
-
Vwo
Met een vwo-diploma ben je direct toelaatbaar:
- Cultuur en Maatschappij (CM)
- Economie en Maatschappij (EM)
- Natuur en Gezondheid (NG)
- Natuur en Techniek (NT)
Er gelden geen extra eisen voor profielvakken.
-
Mbo
Met een diploma mbo-niveau 4 mag je starten met de Lerarenopleiding Basisonderwijs. Maar je moet wel kunnen aantonen dat je beschikt over de vereiste kennis op het gebied van aardrijkskunde, geschiedenis én natuur en techniek. In de praktijk betekent dit dat mbo-studenten meestal 3 toelatingstoetsen moeten afleggen. Namelijk: aardrijkskunde, geschiedenis en natuur. Meer informatie over toetsen en hoe je je voorbereidt, vind je op de website Goed voorbereid naar de pabo(opent in nieuw tabblad).
Afzonderlijke certificaten zijn niet voldoende om te mogen starten.
-
Intakegesprek
Nadat je je hebt aangemeld in Studielink, krijg je een e-mail met een uitnodiging voor een intakegesprek. We vinden het namelijk belangrijk dat je een studie kiest die past bij jou en je leven. Een deeltijdopleiding kan een flinke impact hebben op je leven, omdat je werk, privé en studie intensief moet combineren. Het gesprek helpt je bij het nemen van een bewust besluit. We bespreken wie jij bent als persoon en wat je verwachtingen zijn. Ook bekijken we hoe de opleiding aansluit op jouw situatie, interesses en ambitie.
-
Voldoe je niet aan de eisen?
Er zijn verschillende mogelijkheden om je profiel compleet te maken wanneer je niet aan de toelatingseisen voldoet. Welke situatie past bij jou?
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
Bekijk de 21+ toets - Ik heb een buitenlands diploma.
Je bent toelaatbaar met een diploma dat gelijkwaardig is aan een havo-, vwo- of mbo-4 diploma. Daarnaast moet je voldoen aan de taaleisen.
Bekijk de taaleisen
Ben je gezakt voor je eindexamen of wil je meer weten over bovenstaande toelatingsonderzoeken? Bekijk de toelatingsopties.
- Ik ben 21 jaar of ouder, maar voldoe niet aan de eisen.
-
Aanmelden
Voldoe je aan de toelatingseisen en is dit de studie die bij je past? Meld je dan zo snel mogelijk aan via Studielink. Dan heb je genoeg tijd om je toelating en praktische zaken op orde te brengen.
Aanmelden via Studielink(opent in nieuw tabblad) Hulp bij aanmelden
Opleidingsvideo bekijken?
Docent Nancy legt je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo).
Na de Lerarenopleiding Basisonderwijs (Pabo)
-
-
Beroepen
Met jouw diploma leraar basisonderwijs op zak kun je straks aan de slag als leerkracht op een basisschool. Je geeft les aan de kinderen in groep 1 tot en met 8 in de leeftijd van 4 tot en met 12 jaar. Maar je hebt ook nog andere taken dan lesgeven. Je voert bijvoorbeeld gesprekken met ouders. Zo weet je wat er speelt en kun je elk kind de juiste hulp en ondersteuning bieden. En je denkt na over hoe jij als leerkracht een bijdrage kunt leveren aan de schoolorganisatie.
Basisscholen hebben steeds meer moeite om nieuwe leerkrachten te vinden. In 2025 verwacht het Ministerie van OCW dat er zo'n 10.000 extra leraren in het basisonderwijs nodig zijn. Met je diploma groeien dus jouw kansen op de arbeidsmarkt!
-
Vakgebied
Maak kennis met het werkveld van het basis-, voortgezet, speciaal en beroepsonderwijs. Jij kiest een werkveld. Wij helpen je bij het vinden van een opleiding die daarbij past. Met een relevante vooropleiding of met relevante werkervaring kun je mogelijk een versneld traject volgen.
-
Startdatum
1 september 2025
Studieduur
4 jaar (je kunt afhankelijk van jouw route versnellen)
Locatie
Campus 2 in Zwolle
Plan je route(opent in nieuw tabblad)
Collegegeld
Je betaalt elk jaar collegegeld. In 2025 - 2026 is dat € 2.601,-.
Houd ook rekening met extra kosten voor studiemateriaal, zoals readers en boeken.
Meer informatie
Faciliteiten
Opleidingsvormen
Docent worden
Startersinformatie
Highlights Pabo in Zwolle
- Minstens 50% van de studie is praktijk, met wekelijks minimaal 1 stagedag.
- Elke week heb je een lesavond op de campus in Zwolle.
- Ervaar zowel de onder- als bovenbouw en kies een uitstroomprofiel: het jonge kind (groep 1 t/m 4) of oudere kind (groep 5 t/m 8).
- Werk volop aan je didactische vaardigheden zodat je straks vol zelfvertrouwen voor de klas staat.
- Begeleiding door een werkplekbegeleider en je praktijkbegeleider van Windesheim.
- Je studeert bij de op één na beste grote hogeschool van Nederland.
Meer weten?
Maak op een (online) open avond kennis met hbo in deeltijd: stel vragen aan de docenten!
Van tips tot nieuws: blijf op de hoogte van alles op en rondom Windesheim
Van een studiescan tot advies: hulp nodig bij het maken van je studiekeuze?