Weten hoe jij in deze Associate degree de regie gaat én laat pakken?
Van cliënten wordt steeds meer gevraagd dat ze meedenken en zelf ook regie pakken op hun leven. Jouw rol: jij helpt kwetsbare mensen met een hulpvraag hun weg te vinden in de zorg. Samen verzin je creatieve oplossingen voor een optimale ondersteuning. Je schakelt vrijwilligers in of het netwerk rondom de persoon met een hulpvraag. Of je legt bijvoorbeeld contact met organisaties en andere hulpverleners. Hoe je deze hulpverlening straks professioneel coördineert? Dat leer je in de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg in Almere.
Jouw flexibele route tot hbo-zorgprofessional
Zelf kiezen wat je wanneer volgt en hoe je iets afsluit? Dat kan bij de Ad-deeltijdopleiding Sociaal Werk in de Zorg in Almere. Want jij volgt een flexibele studie. Zo stippel je zelf de route, eindbestemming en tijdsduur van je opleiding uit. Kortom, neem de regie over jouw eigen opleidingstraject!
-
-
Hoe ziet je Associate degree in deeltijd eruit?
Jouw toekomstige werkveld lijkt niet meer op dat van een tiental jaar geleden. Waar vroeger veel voor de cliënt geregeld werd, wordt nu meer en meer een beroep gedaan op zelfredzaamheid en op de hulp van mensen uit de eigen omgeving.
Wat leer je bij Sociaal Werk in de Zorg?
Je richt je op het werken met (kwetsbare) groepen mensen, die vaak door langdurige hulpvragen belemmeringen in hun leven ervaren. Je leert hoe je samen met deze mensen naar diverse creatieve mogelijkheden zoekt. Met de competenties die je opdoet in deze Associate degree kun jij je straks richten op het betrekken van andere hulpverleners, het gebruikmaken van sociale netwerken rondom mensen en het professioneel communiceren en samenwerken met betrokken partijen.
Waarom bij Windesheim?
- Studeer in eigen tempo, bepaal zelf je leerroute én studieduur
- Je bouwt verder op wat jij als professional al weet
- Een studiecoach helpt je bij het maken van keuzes
Voor wie is deze Associate degree?
- Mbo-professionals die nu in de gehandicaptenzorg, psychiatrie, ouderenzorg, verslavingszorg of sociale wijkteams werken en die hun kennis willen upgraden naar hbo-niveau
- Zij-instromers die in 2 jaar een diploma op hbo-niveau willen halen
Waarvoor leiden we je op?
Onze betrokken en vakdeskundige docenten stimuleren je om een nieuwsgierige, ondernemende en onderzoekende houding te ontwikkelen. Je zult creatief om moeten gaan met de wensen van de cliënt en de kansen die er zijn. Er zal altijd een passende oplossing gevonden moeten worden. Maatwerk dus. Je ondersteunt burgers, het netwerk om hen heen, mantelzorgers en vrijwilligers. Daarnaast coördineer je de organisatie van de hulpverlening en de begeleiding.
Duur van jouw studie
Je kunt de opleiding in 2 jaar afronden. Jij bepaalt bij ons je eigen route, dus dit bepaalt ook hoelang je studeert.
Afgestudeerd?
Gefeliciteerd, dan heb jij een erkend diploma op zak: de Associate degree.
-
Zo voer jij regie over studeren
Sociaal Werk in de Zorg in deeltijd is modulair van opzet. Je studeert, ontwikkelt jezelf en leert bij ons straks op basis van leeruitkomsten. Het gaat dan om de resultaten van het leren (het doel) en niet zozeer om de wijze waarop die resultaten behaald zijn (het proces). Zo kun je op allerlei manieren toewerken naar je diploma. Dit noemen we flexibel studeren.
Flexibel studeren
Wij sluiten aan op de wensen van de arbeidsmarkt en op individuele voorkeuren van onze studenten. Wij hebben onze opleiding daarom modulair opgebouwd. Dit houdt in dat jij bepaalt welke leeractiviteiten je wilt inzetten. Maar ook voor welke vorm van toetsing je kiest. Jij hebt dus zelf de regie en volgt een route die het best bij jouw situatie past:
- Aanbodroute: je volgt alle modules in een vaste volgorde
- Flexibele route: je volgt modules in jouw eigen tempo en volgorde
- Maatwerkroute: met werkervaring op zak kun jij leeruitkomsten direct bewijzen en een onderdeel dus al afsluiten
Wat ga je doen?
Bij deze Associate degree-deeltijdopleiding volg je 4 modules van elk 30 studiepunten. In iedere module staat er een taakgebied uit het beroep centraal. De inhoud hiervan is samen met het werkveld tot stand gekomen. Bij elke module hoort een pakket van leeractiviteiten dat je ondersteunt bij het behalen van de leeruitkomsten en het aantonen hiervan via toetsing. Denk aan:
- het volgen van lessen (én begeleiding) op Windesheim in Almere
- online leren
- vaardigheden trainen
- leren op de werkplek, met soms deelname aan specifieke leeractiviteiten
Voorbeeld leeractiviteit
Een voorbeeld is het vak methodisch handelen. Daar leer je hoe je aansluit bij ondersteuningsvragen van mensen en hun omgeving en hoe je hierbij het netwerk inzet bij het bieden van ondersteuning. Je leert keuzes maken in welke methodiek je gebruikt en in welke situatie. Daarnaast leer je hoe je kunt inschatten in welke situaties je hulp moet bieden en in welke andere situaties je juist moet loslaten.
Studiebegeleiding
Jouw eerste aanspreekpunt in je studie is je studentenbegeleider. Samen maken jullie twee keer per jaar afspraken over leeruitkomsten waaraan je op je werkplek gaat werken en de leeractiviteiten die je daarvoor wilt inzetten. Bij hem of haar kun je terecht voor vragen over jouw route, je keuze voor toetsvormen of vrijstellingen. Maar ook als je worstelt met een juiste balans tussen studie, werk en privé, staat jouw coach voor je klaar. Ook bij deze begeleiding geldt: jij hebt de regie!
-
Zo mix je werk, privé en studie
De Associate degree Sociaal Werk in de Zorg in deeltijd start in Almere elk jaar in september. Tijdens je studie kun je keuzes maken waardoor je de opleiding in versneld tempo kunt doorlopen. Wat mogelijk is hangt af van jouw situatie.
Wij bieden je:
- keuzemogelijkheden voor de leeractiviteiten
- keuzemogelijkheden voor de manier van toetsen
- mogelijkheden om in eigen tempo onderwijs te volgen
- optie om eerder verworven competenties te valideren via een portfolio-assessment
- mogelijkheden om het leren op de werkplek optimaal in te zetten
- een goede studiebegeleiding
Jouw lesdag
In de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg mix je werken en leren. De lesdag in Almere is op maandag, donderdag of vrijdag van 9.30 tot 17.30 uur, afhankelijk van de module die je volgt. We streven ernaar om het hele schooljaar dezelfde lesdag in te plannen.
Jouw tijdsinvestering
Ook op alle andere dagen ben je welkom op onze campus, zodat je gebruik kunt maken van onze studiefaciliteiten of met medestudenten aan een opdracht kunt werken. Naast alle lessen moet je rekening houden met zelfstudie en ga je 2 tot 3 dagen in de week aan de slag in de praktijk.
-
Via 4 modules naar je diploma
Jij bepaalt straks zelf waar, hoe en wanneer je studeert – online, op jouw werkplek of op Windesheim bijvoorbeeld. Met uitzondering van de colleges die je op onze campus in Almere volgt. Hier volg je in elk geval les, bespreek je opdrachten, wissel je kennis uit en deel je jouw ervaringen met al je medestudenten. Zo leer je van én met elkaar. Elke module kun je versnellen óf onderdelen juist later afronden. Je leert via een mix van praktijkleren, zelfstudie, netwerkleren en colleges.
De opbouw: 4 modules
Er staan straks 4 modules op jouw studieprogramma van elk 30 studiepunten. In totaal dus 120 studiepunten voor je Associate degree Sociaal Werk in de Zorg. Benieuwd naar onze modules? Dat zijn:
- Van contact leggen tot en met verwijzen
- Begeleiden van mensen en het bieden van netwerkgerichte zorg
- Signaleren en preventief werken binnen de maatschappelijke context
- Als professional werken aan innovatieve oplossingen bij de aanpak van sociale ondersteuningsvragen binnen Sociaal Werk in de Zorg
Module 1 t/m 3 zijn ook onderdeel van de bachelor Social Work. Module 4 is de afstudeermodule die specifiek is voor de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg in Almere.
-
De praktijk als je leeromgeving
Een vak leer je het best wanneer je tijdens je studie de beroepspraktijk inzet als krachtige leeromgeving. Dit stimuleren wij. De kracht ligt in het realistische karakter van de setting waarin jij straks leert, toetst en werkt. Je verbindt de theorie uit de je opleiding direct met de praktijk én hebt vanaf de start toegang tot actuele en relevante praktijkvraagstukken.
Wat is jouw leerwerkplek?
Het is bij de start van je Associate degree van belang dat je een relevante praktijkomgeving hebt waar je je opdrachten kunt uitvoeren. Je regelt daarbij zelf een praktijkbegeleider die jou kan begeleiden in de relevante praktijkomgeving.
Je kunt daarbij denken aan:
- Een baan of stageplek in het werkveld van Sociaal Werk in de Zorg
- Vrijwilligerswerk bij een relevante organisatie
- Organisaties waarmee je afspraken maakt hoe je beroepstaken en opdrachten uitvoert op Associate degree-niveau
Laat jouw werkplek scannen
Via een werkplekscan checken we of jouw praktijkomgeving voldoende kansen biedt om straks aan alle leeruitkomsten van onze opleiding te werken. We vinden het belangrijk dat je in je studie voldoende ervaring opdoet in de praktijk: wij adviseren 2 à 3 dagen in de week. Ook is het belangrijk dat je begeleiding krijgt vanuit je werkplek op Associate degree-niveau.
Je kunt een voorproefje van de werkplekscan downloaden. Zo kun je voor jezelf nagaan of je huidige werkplek geschikt is. De definitieve en uitgebreide scan gebeurt nadat je je hebt aangemeld voor de opleiding.
-
Hoe ziet je Associate degree in deeltijd eruit?
Opleidingsvideo bekijken?
Docenten Anja en Marissa leggen je in deze video precies uit wat je te wachten staat bij de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg.
Toelating en aanmelden
Welk beroep zet jij op je cv?
We leiden je in de Associate degree in 2 jaar op tot samenwerkingsgerichte hbo-zorgprofessional. Iemand die met cliënten de focus weet te verleggen van ziekte en beperking naar eigen regie en het zoeken naar mogelijkheden en herstel. Jouw opgedane skills kun je inzetten in functies als:
- begeleider van mensen met een beperking
- ondersteuner van lichtbeperkte jongeren
- medewerker wijkteam
- ondersteuner in een woonvorm
- ondersteuner op een praktijkschool
Hier zet jij straks je skills in
Het werkveld vraagt om mensen die denken en doen. Die praktisch gericht zijn, maar wel vanuit kennis en theorie. En dat ben jij als sociaal werker in de zorg! Je ondersteunt mensen die moeite hebben met controle over hun leven of over onderdelen ervan. Of mensen die gewoon een steuntje in de rug nodig hebben. Jij helpt bij het maken van keuzes en het inzetten van de juiste hulp.
Jouw competenties zijn op flink wat plekken waardevol. Eigenlijk overal waar mensen zijn die een hulpvraag hebben en waar jij je kunt inzetten om hen te begeleiden. Denk aan een praktijkschool, een zorgboerderij, begeleid wonen, begeleid werken, een woongroep, maar ook bij mensen thuis.
Wat kost studeren?
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bepaalt jaarlijks de hoogte van het wettelijk collegegeld: € 2.314,- voor 2023-2024. Ga je voor het eerst studeren? Dan betaal je in het eerste jaar de helft van het collegegeld. Daarnaast maak je kosten voor je laptop, boeken en studiemateriaal in je eerste jaar. Check de criteria of jij wettelijk óf instellingscollegegeld betaalt.
In 2 jaar naar hbo-niveau
Een Associate degree is een hbo-opleiding waarin je in 2 jaar leert wat er in de praktijk echt toe doet. En dat doe je op niveau 5: dé studienuance tussen bachelors (niveau 6) en mbo (niveau 4) in. Opgestart samen met het werkveld, zodat jij ook echt die kennis opdoet die je straks nodig hebt. Investeer je hierna nog 2 jaar extra, dan heb je bovendien je volledige bachelordiploma.
Doorpakken én doorleren
De smaak te pakken na de Associate degree Sociaal Werk in de Zorg. Studeer door en ga voor je bachelor! Je kunt soms instromen in het derde jaar van een aansluitende hbo-opleiding. Na 2 jaar extra studie heb je dan je bachelordiploma op zak! Check www.studiekeuze123.nl(opent in nieuw tabblad) waar je zo’n bachelor volgt. Bij ons kun je in ieder geval gaan voor:
- Bachelor Social Work
- Bachelor Verpleegkunde (met extra eisen)