Rapid Manufacturing

Onderzoeksproject (afgesloten met een congres) - Een onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van Rapid Manufacturing bij elf mkb'ers in de kunststofverwerkende industrie. Er is gekeken waar de meerwaarde ligt voor het bedrijf, welke verbeteringen wenselijk zijn en hoe verschillende partijen elkaar kunnen helpen met innoveren. Dit project is gefinancierd via de RAAK-regeling van de Stichting Innovatie Alliantie.

Rapid Manufacturing en Rapid Prototype, ook wel 3D-printen genoemd, zal een revolutie in de kunststofwereld veroorzaken. Deze techniek maakt het mogelijk om producten in kleine series direct vanuit een digitaal bestand te printen. De producten doen door de geavanceerde technologie niet meer onder voor conventioneel vervaardigde producten en de kosten per product dalen drastisch.

Bij elf bedrijven zijn onderzoeken uitgevoerd naar de 3D-printtechnieken en materiaalcombinaties. De producten zijn getest en er hebben evaluaties plaatsgevonden.

Tijdens het project zijn onderzoeken uitgevoerd voor de eerste zes mkb'ers, waarbij interessante resultaten zijn geboekt. Enerzijds kan een stuk productie worden overgenomen van speciale producten met een kleine seriegrootte, en anderzijds kunnen er stappen uit het productieproces gehaald worden door producten te scannen en matrijzen te printen voor het gieten van Polyurethaan.

In de derde tranche zijn er grote stappen gezet in het printen van polyethyleen en chocolade. Verder zijn er oplossingen ontwikkeld voor prototypes en is er een kleine serieproductie ontwikkeld van klantspecifieke lichtschakelaars voor luxe zeilschepen.

Binnen het onderzoeksproject is de publicatie 'Printen in de derde dimensie' uitgebracht. Deze publicatie geeft een overzicht van de verschillende printtechnieken inclusief de bijbehorende materialen en voor- en nadelen van elke techniek. Tevens zijn cases uit het onderzoeksproject opgenomen, die een goed beeld geven van de mogelijkheden van 3D-printen.

Het onderzoeksproject Rapid manufacturing in de media

Windesheim lanceert beslismodel voor mkb

 Abstract
 Soort Kwalitatief
 Omvang

Elf projectpartners en een consortium

 Consortium

TNO 
De Nederlandse Rubber- en Kunststofindustrie 
Syntens (niet meer actief)
Dutch Polymer Institute
Westrup Engineering

 Projectpartners

Food Jazz DJ&S
Schoeller Allibert
Vitters
Herikon
Euro Mouldings
BMA Ergonomics
Heijcon
Van Dijk 3D
Wavin
Dyka
Tandtechnisch Laboratorium Miedema

 Status Afgesloten met een congres op 11 juni 2013