Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Kunststoftechnologie

Banner image

Op de hoogte blijven?

Lees onze nieuwsbrief Technologie
Inleiding

Weten hoe de verwerking van kunststoffen beter en duurzamer kan?

In Nederland is het onderzoek en onderwijs in rubber- en kunststofverwerking bij veel studies teruggebracht tot keuze- of bijvak. Met brancheorganisaties NRK en Wavin is daarom het lectoraat Kunststoftechnologie opgericht met als opdracht: een brug slaan tussen industrie en onderwijs door onderzoek. Het team richt zich op duurzaam gebruik van grondstoffen en duurzamere productieprocessen. Recycling, milieu-impact en meer energiebesparing zijn belangrijke onderzoeksgebieden van het lectoraat. Met onze focus op onder meer Industrial Additive Manufacturing en Smart Industry 4.0 dragen wij als lectoraat bij aan het concurrerend houden van de maakindustrie in de regio.

Lees meer over onze focus

Winnaar Deltapremie 2021

We zijn er ontzettend trots op dat wij in 2021 de Deltapremie(opent in nieuw tabblad) in ontvangst mochten nemen: een award vanuit Regieorgaan SIA en Vereniging Hogescholen voor het allerbeste praktijkgerichte onderzoek met als thema: Hybride Hergebruik van Kunststoffen. De prijs van € 500.000 besteden wij nu aan onderzoek naar het recyclen van autobanden, om ze uiteindelijk terug te kunnen brengen naar de oorspronkelijke grondstof. 

Kijk hier de uitreiking terug(opent in nieuw tabblad)

Onderzoeksprojecten

Wat onderzoeken wij in de praktijk?

Multidisciplinair, laagdrempelig en het liefst samen met de regio. Het is onze opdracht om praktijkgericht onderzoek dichterbij al onze partners en onze stakeholders te brengen. Of dat nu studenten, bedrijven of professionals zijn. Wij hebben veel expertise in het formuleren, het opzetten en het uitvoeren van praktijkgericht onderzoek én een batterij aan kennis in huis. Hiervoor leunen wij op knowhow van lectoren, promovendi, docenten en studenten en vormen zo één community en (ook jouw) partner voor meer kennisontwikkeling. Zowel in onze regio als op (inter)nationaal niveau. Wil je meer weten over een project? Wij vertellen je er graag meer over en delen onze kennis met je.

Lectoraat in beeld

Ons lectoraat in beeld

‘Stilstand is achteruitgang. En als bedrijf wil je groeien en ik als professional ook’, aldus een engineer van machinefabrikant Moba. Hun machines maken kunststofonderdelen voor de eierindustrie. Hoe steviger, des te minder eieren sneuvelen bij het sorteren en verpakken. Gunstig voor de winstmarges! Moba riep daarom de expertise in van ons lectoraat. Dit onderzoek in opdracht gaat over additive manufacturing, oftewel 3D-metaalprinten. Lector Margie Topp gaat langs bij Moba om de voortgang te bespreken.

Dwarsligger van de toekomst

Oud treinmateriaal terug laten komen in de spoorsector. Een duidelijke wens van NS, maar ze zochten nog naar een oplossing voor afgedankte zijwanden en bagagerekken. Die waren tot voor kort niet herbruikbaar of te recyclen. In ons onderzoek naar het hergebruik van composieten, ontwikkelden we een innovatieve technologie om die materialen een nieuwe bestemming te geven. Associate lector Albert ten Busschen: “Door de treinonderdelen te vermalen in mega-shredders ontstaan er kleine vlokken die je opnieuw kunt gebruiken. Van kasten tot bureaus. En nu ook als dwarsliggers."

Lector en onderzoekers

Ontmoet onze onderzoekers

Teaser image

Dr. Margie Topp, lector

Margie Topp is lector Kunststoftechnologie bij Windesheim en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van composietmaterialen en polymeertechnologie.

Teaser image

Dr. ir. Albert ten Busschen, associate lector

Dr. ir. Albert ten Busschen is associate lector en gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van ontwerp, constructie en vervaardiging van kunststofcomposiet-producten.

Teaser image

Dr. ir. Geert Heideman, associate lector

Onze associate lector dr. ir. Geert Heideman is gespecialiseerd in onderzoek op het gebied van polymeer- en rubbertechnologie en kartrekker van de onderzoekslijn Additive Manufacturing.

Teaser image

Jakob Buist, programma-manager Duurzaam Produceren

Als programma-manager duurzaam produceren is Jakob Buist dé man van de simulaties. Hij toont lef door projecten op te pakken die zowel theoretisch als praktisch complexe uitdagingen zijn.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Lena Lappa, docent-onderzoeker

Docent-onderzoeker Lena Lappa heeft een achtergrond als structural engineer voor olie en gas. Binnen het lectoraat zoekt ze naar nieuwe toepassingen voor composieten in de energiesector.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Ruud van Abbema, onderzoeker

Docent Ruud van Abbema onderzoekt de 3D-metaal printtechnologie. Met zijn inspirerende lessen over Additive Manufacturing weet hij veel studenten te mobiliseren voor onze onderzoeken.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Niels Boks, docent-onderzoeker

Docent Werktuigbouwkunde en onderzoeker Niels Boks werkt vanaf de start in 2008 bij het lectoraat. Hij is nauwkeurig, procesmatig en bezit expertise op het chemische vlak.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Paul Dijkstra, onderzoeker

Gedreven vanuit zijn passie voor productie, zoekt Paul Dijkstra altijd de wetenschappelijke uitdaging in onderzoeken naar kunststoffen in de medische technologie en machinebouw.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Koen Hermans, onderzoeker

Koen Hermans is onderzoeker en heeft een achtergrond in Industrieel Product Ontwerpen. Hij is een aanpakker en heeft een getraind oog voor de toepassing en gebruik van een product.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Robin Cerpentier, onderzoeker

Robin Cerpentier combineert zijn interesse in de chemie, fysica én mechanische eigenschappen van polymeren in onderzoek naar het recyclen van rubbers en composieten.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Cristian Hummel, onderzoeker

Onderzoeker Cristian Hummel werkt ondertussen 8 jaar bij het lectoraat en is een vraagbaak voor het gebruik van allerlei softwarepakketten voor design en simulaties.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Tijmen Mateboer, onderzoeker

Tijmen Mateboer heeft een brede wetenschappelijke interesse. Hij is specialist op het gebied van modellering en simulatie én is actief binnen de programmalijn duurzaam produceren.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Eric Roetman, onderzoeker

Eric Roetman is onderzoeker en ook coach bij ZWINC. Hij is onze expert op het gebied van circulaire economie en weet in korte tijd een breed netwerk op te bouwen.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Pieter Schreuder, onderzoeker

Pieter Schreuder heeft zich gespecialiseerd in het (her)verwerken en toepassen van composietmaterialen voor civiele toepassingen, van damwandplanken tot draglineschotten.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Tommie Stobbe, onderzoeker

Tommie Stobbe is gespecialiseerd in Additive Manufacturing. Zijn brede kennis van printtechnieken en materialen weet hij telkens toe te passen in vernieuwende ontwerpen.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Jordin van 't Veld, onderzoeker

Onderzoeker Jordin heeft een achtergrond in de Werktuigbouwkunde. Met simulatietechnieken wil hij de theorie en de praktijk te verbinden. Dit doet hij binnen de programmalijn 'Duurzaam Produceren'

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Hans van Hoek, docent-onderzoeker

Docent-onderzoeker Werktuigbouwkunde Hans van Hoek verdiept zich graag in procesdynamiek en mechatronica. Hij werkt nu o.a. aan de promotiestudie Devulkanisatie van Autobandenrubber.

Teaser image

Derek van Voorthuizen, onderzoeker

Docent Industrieel Product Ontwerpen Derek van Voorthuizen onderzoekt 3D-printprojecten en is ook coach bij het ZWINC. Zijn expertise in productontwerp komt hier goed van pas.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Teaser image

Mijke Leushuis, projectondersteuner

Mijke biedt ondersteuning aan de lector en projectleiders op gebied van organisatie, administratie en communicatie rondom de projecten.

LinkedIn (opent in nieuw tabblad)
Publicaties

Wij delen graag kennis: lees al onze publicaties

Onze lector en onze onderzoekers van het lectoraat Kunststoftechnologie publiceren met regelmaat over hun onderzoek. Hun publicaties zijn van grote waarde voor de maatschappelijke, economische ontwikkeling van Nederland. Publicaties worden met regelmaat gepubliceerd op basis van open access. Zo garanderen wij vrije toegang tot alle resultaten van en handvatten uit ons praktijkgericht onderzoek, zodat ook jij die informatie kunt (her)gebruiken.

Industrial Additive Manufacturing : Freeforming

  • 1 september 2023
  • Rapport
  • Paul Dijkstra, Derek van Voorthuizen, Koen Hermans, Geert Heideman

Polymer Mixing in a Single Screw Extruder : Part III: Experimental Validation

  • 1 september 2023
  • Rapport
  • Tijmen Mateboer, J Buist, Durk van Dijk

Polymer Mixing in a Single Screw Extruder : Part II: Mixing Quantification

  • 1 september 2023
  • Rapport
  • J Buist, Durk van Dijk, Christian Hummel, Tijmen Mateboer

Hybride Hergebruik Kunststoffen : RAAK-MKB-project in combinatie met RegioDeal Overijssel

  • 1 juni 2023
  • Rapport
  • Albert ten Busschen, M.D.C. Topp, Pieter Schreuder, Koen Hermans

Polymer Mixing in a Single Screw Extruder : Part I: Simulation Method

  • 1 december 2022
  • Rapport
  • J Buist, Durk van Dijk, Christian Hummel, Tijmen Mateboer
Contact

Meer weten?

Heb jij behoefte om samen met ons aan de slag te gaan met een onderzoeksproject? Neem contact met ons op, dan bespreken we de mogelijkheden!

Nieuws

Blijf up-to-date

Teaser image

Een weg naar succes? Een duurzame innovatie in de Rubberindustrie

11 april 2024
Teaser image

Test met hergebruikt composiet bij de campus

1 februari 2024
Teaser image

Festivals als podium voor rubberrecycling

27 juli 2023
Teaser image

Dit is waarom een kunststof fiets rijden een goed idee is

16 juni 2023
Teaser image

Kan plastic duurzaam zijn?

12 juni 2023
Teaser image

TechForFuture: 10 jaar innovatie en samenwerking in de maakindustrie

30 mei 2023
Teaser image

Innoveren met 3D-metaalprinten

13 maart 2023
Teaser image

Matchmaking onderzoek: Windesheim en Universiteit Twente intensiveren samenwerking

2 februari 2023
Teaser image

Een boost voor praktijkgericht onderzoek: Windesheim haalt nieuwste generatie 3D-metaalprinter in huis

1 februari 2023
Teaser image

3 miljoen euro naar hogeschoolonderzoek: van inclusief opgroeien, 3D-metaalprinten tot human capital-innovatie

22 december 2022