Hergebruiken van vezelresten uit het CSTDRP-proces - KIEM VANG 7

Onderzoeksproject (lopend) - In dit KIEM VANG project 7 wordt onderzoek gedaan naar het hergebruiken van vezelresten uit het CSTDRP-proces voor het maken van nieuwe composietproducten.

Doel van het project is het onderzoeken van de mogelijkheid om vezelresten die ontstaan bij het toepassen van het CSTDRP-proces (Closed System Thermally Depolymerisation Refining Process) op End-of-Life-composietproducten te gebruiken voor het maken van nieuwe composietproducten.

De achtergrond van het project is dat het CSTDRP-proces een succesvolle methode is om het organische deel uit (vezelversterkte) kunststofproducten te kraken en om te zetten tot elementaire grondstoffen, zoals styreen. Echter, bij dit proces blijven bij het verwerken van composietproducten de versterkingsvezels achter. Door het kraakproces op hogere temperatuur wordt verwacht dat de sterkte van de vezels en de hechtingsmogelijkheden sterk worden aangetast en deze restvezels dus niet meer als versterkingsvezels gebruikt kunnen worden. Uit oriënterende tests met dergelijke vezelresten blijken deze echter nog versterkende eigenschappen te hebben. Mogelijk kunnen deze resten dus nog hergebruikt worden voor het maken van nieuwe producten. Belangrijke aandachtspunten daarbij zijn: wat is dan de kwaliteit van een nieuw product gemaakt van deze vezelresten en wat zijn de kosten ten opzichte van het gebruik van nieuwe (virgin) vezels? De methode van hergebruik van vezelresten zou passen in het principe van de circulaire economie.

Abstract
 Soort Kwalitatief
 Opdrachtgever SIA

 Partners

CH Energy (Groningen)
Bork Recycling

 Status Lopend