Hergebruik thermoharde composieten - KIEM VANG 4

Onderzoeksproject (afgerond) - In dit KIEM VANG-project 4 gaat het om hergebruik van thermoharde composieten - onderzoek naar verwerking tot vlokken als grondstof voor VVK-OSB.

Doel van het project was het onderzoeken van de mogelijkheid om thermoharde end-of-life composietproducten te verwerken tot versterkingselementen in de vorm van vlokken. Deze vlokken moeten geschikt zijn als grondstof voor VVK-OSB (Vezel Versterkte Kunststof - Oriented Strand Board). Het project heeft inzicht opgeleverd in de technische werkbaarheid van de methode en het economisch maken van de methode.

De achtergrond van het project is het hergebruiken van thermoharde composietproducten die het eind van de gebruiksfase hebben bereikt en worden aangemerkt als ‘afval’. In tegenstelling tot recycling, waarbij het afval wordt teruggebracht tot elementaire grondstofcomponenten (vezels, hars, vulstof, etc.), wordt bij het hergebruik het afvalproduct gemodificeerd tot componenten die als productonderdelen dienen in een nieuw te vervaardigen composietproduct. Door deze werkwijze blijft een aantal van de voordelige composiet-eigenschappen (laag gewicht, hoge sterkte en stijfheid en corrosiebestendigheid) grotendeels behouden. Verder is belangrijk dat de kosten voor het realiseren van de onderdelen uit het afvalproduct relatief laag zijn. De nieuwe methode van hergebruik past in het principe van de circulaire economie.

Vierde project van zeven projecten

Het onderhavige project is het vierde project in een reeks van zeven projecten. In dit project is, als end-of-life composietproducten, gekozen voor een rotorblad van een moderne windmolen en pultrusieprofielen. Doordat het sloopbedrijf Boverhoff betrokken is in het project, waren expertise en installaties beschikbaar om het materiaal te shredderen tot vlokken. De projectpartner Bijl Profielen heeft enerzijds proefmateriaal ingebracht en anderzijds de kennis en ervaring om elementen middels polyestertechniek te verwerken tot producten. Vanuit Windesheim en specifiek het lectoraat Kunststoftechnologie was ruime expertise aanwezig op het gebied van composieteigenschappen en verwerking.

Resultaten

In het project zijn methoden onderzocht voor het verwerken van end-of-life (afval) thermoharde composieten tot vlokken die gebruikt kunnen worden voor het maken van OSB-VVK (Oriented Strand Board van Vezel Versterkte Kunststof). Hiervoor is gekeken naar het proces van het shredderen van end-of-life (EoL) composietproducten tot vlokken.

Vlokken

Doordat de vlokken een geringe dikte hebben ten opzichte van de andere dimensies (lengte en breedte) kunnen deze versterkend werken als ze worden toegepast in een nieuw product. In het laboratorium is vervolgens een studie uitgevoerd naar de buigsterkte van OSB-VVK die gemaakt is met deze vlokken. Het blijkt dat het resulterende product een sterkte heeft die vergelijkbaar is met naaldhout. Dit biedt perspectief voor het hergebruiken van EoL thermoharde composieten om nieuwe, sterke composietproducten te maken. 

De resultaten van het onderzoek zijn gerapporteerd in een gedetailleerde rapportage van het lectoraat Kunststoftechnologie (LKT-RE-106206-1702, maart 2017)

Foto: Vlokkenversterkte profielen

Soort Kwalitatief
Opdrachtgever

SIA

Partners Boverhoff (Heerde)
Bijl Profielen (Heijningen)
Status afgerond