Hergebruik composiet uit treinen als vlokken in beton

Onderzoeksproject (afgerond): In treinstellen die Nedtrain onderhoudt, bevinden zich onderdelen bestaand uit thermohardend glasvezel bevattend composiet. Dit materiaal laat zich niet meer opsmelten en is dus lastig te recyclen.

Het lectoraat Kunststoftechnologie ontwikkelde echter recent een methode waarbij dergelijk materiaal van boten of windmolens eerst tot langwerpige vlokken wordt verwerkt, waarna het materiaal ingezet kan worden als verstevigingsmateriaal in nieuw composiet. Door het inbedden van deze langwerpige elementen in nieuw composiet, kunnen de goede eigenschappen die het oude composiet nog steeds heeft, zoals mechanische sterkte en corrosiebestendigheid, opnieuw worden benut en hoeft in het nieuwe composiet dus minder nieuw (‘virgin’) materiaal gebruikt te worden.

In dit project is nagestreefd het composietmateriaal uit oude treinstellen opnieuw in te zetten als grondstof in betonproducten voor de railinfrastructuur. Er is onderzoek gedaan naar het exacte type gebruikte thermohardende hars, de lange duureffecten van de hoge pH-waarde van beton op het composietafval en er is gevarieerd met de betonformulering.

Partner Delta Concrete Consults is kennisdrager op het gebied van de chemie achter betonformuleringen en hun lange duurgedrag. Tevens hebben zij kennis van een nieuwe generatie beton op basis van geo-polymeren, dat een gunstig milieu-impact heeft ten opzichte van traditioneel cement. De projectpartner Zeus Beton is producent van betonproducten voor de railinfrastructuur en toeleverancier van ProRail wiens betonformuleringen gebruikt zullen worden. Bij het lectoraat Kunststoftechnologie is veel kennis aanwezig van de materiaalcombinatie kunststof en composiet met beton in de civiele techniek, en ook op de glasvezelversterking en de chemie van de thermohardende harsen. Daarnaast zal de kennis ingebracht worden van de nieuwe methode van hergebruik van composiet.

Soort Kwalitatief
Opdrachtgever

SIA, KIEM VANG

Partners

Zeus Beton
Delta Concrete Consults 

Status Afgerond