Blog lector Margie Topp

Vorige maand werd ik gebeld door drie vwo-scholieren die hun profielwerkstuk over de ‘plastic soep’ schrijven. Net als de rest van Nederland hadden ook zij aan het media-infuus van de plastic soep gelegen. De boodschap was letterlijk toegediend, plastic is slecht!

Marge ToppDe scholieren vroegen mij hoe ik dit probleem vanuit mijn rol als lector Kunststoftechnologie bij Hogeschool Windesheim zie en wat de industrie aan het plastic probleem gaat doen. "Gelukkig wordt deze soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend!”, zei ik gekscherend. De scholieren bleven sceptisch. Ik probeerde ze uit te leggen dat plastic juist een verrijking is voor onze samenleving, niet een probleem en dat de plastic soep het gevolg is van consumentengedrag en het gebrek aan infrastructuur.

Daar had ik ze een beetje. Want uit hun eigen onderzoek bleek dat maar liefst 75 procent van hun klasgenoten afval op straat gooit. Daar schrok ik van. Zelfs op school loopt het logistieke afvalproces in de soep. Ongeacht wiens schuld dit is, kon ik ze wel meegeven dat de industrie in januari ‘The Alliance to End Plastic Waste’ heeft aangekondigd. Een goed voorbeeld van Product Stewardship.

We werken in Nederland allemaal hard aan recycling. Ik vertelde de scholieren dat we in Nederland een positief tegengeluid gaan brengen met een nieuwe film in het kader van Rethink. Helaas voor deze scholieren was dit net een brug te ver. We hebben dus nog een hoop werk te verrichten, maar het begin is er. Ik zeg thumbs up voor ‘Plastic Helpt’!