Blog Eric Roetman

Op het journaal gaat het over een dodelijk incident, de dramatische gevolgen van de naderende Brexit, klimaatverandering; financiële problemen in de rechtspraak en een vertraagd bouwproject. Ik zet de tv uit en besluit te googelen op ‘positief nieuws’. 

Ik vind verschillende websites die gericht zijn op louter positieve berichtgeving. Maar wat je daar kunt je lezen, zijn nieuwsfeiten als: ‘jeugdfoto’s gevonden van een “handsome” buitenlandse politicus’; ‘Het eten van havermout zou huidproblemen kunnen voorkomen’ en: ‘Je kunt genezen van je narcisme’. Ik verzin dit niet.

Écht positief nieuws is lastig te vinden. En dat terwijl er op zoveel plekken bijzondere dingen gebeuren. Zelf kom ik dagelijks op zo’n plek: de oude Philipsfabriek in Zwolle, waar vroeger vele miljoenen condensatoren werden gemaakt. De sfeer van een industrieel verleden inspireert wekelijks tientallen startende ondernemers die bezig zijn met het opzetten van nieuwe bedrijven.

De ondernemers beginnen met veelbelovende productideeën die ze uitwerken tot prototypes en nieuwe bedrijven. Dit doen ze bij GreenPAC iLab, een broedplaats voor jonge ondernemers die een goed (kunststof) productidee hebben en mede geïnitieerd door Windesheim. Ik ben er regelmatig te vinden als een van de startupcoaches. Geregeld zit ik met de ondernemers aan tafel om ze te ondersteunen bij de ontwikkeling van hun bedrijf. 

Ze zoeken vaak naar oplossingen voor vraagstukken waar ze in hun dagelijks leven tegenaan lopen.  Neem bijvoorbeeld het feit dat je binnenkort niet meer mag bellen of appen op de fiets. Olivier zag dit probleem al aankomen. Je kunt natuurlijk de headset van je mobiele telefoon gebruiken. Maar als het flink waait, is er veel ruis en wordt bellen erg lastig. Daarom werkte Olivier aan een oplossing waardoor de headset van je telefoon toch goed werkt op de fiets. Een duurzame oplossing bovendien: zijn product is gemaakt van snijafval van leer en foam. Ook duurzaam, en minstens zo bijzonder: biologisch afbreekbaar kunststof gemaakt van koffieprut. Ook dit verzin ik niet (maar de ondernemers van OV-Designs wel. Geniaal, toch?).

Dit zijn slechts twee voorbeelden van de vele producten die bij GreenPAC iLab worden ontwikkeld. Dagelijks word ik blij van het goede nieuws om mij heen. Van de innovaties door jonge mensen die de veranderingen in de wereld niet zien als probleem maar als een kans om nieuwe producten te maken en oplossingen te bieden. Die, kortom, met een positieve bril naar de wereld kijken. Kom gerust eens langs, als je toe bent aan een portie goed nieuws.


Eric Roetman (1979) is als onderzoeker verbonden aan het lectoraat Kunststoftechnologie. Hij wil dat onderzoek ertoe doet en is daarom naast onderzoeker een netwerker binnen en buiten de hogeschool. Het liefst gaat hij met studenten naar ondernemers. Meedenken over innovaties, mogelijkheden en hoe het anders kan. De ene dag gaat het om hightech robotica; de andere dag gaat het over afvalwerking. Eric is getrouwd, heeft drie kinderen en woont in het Veluwse Ermelo. Na werktijd gaat hij graag sporten, met vrienden kampvuren stoken en op pad met zijn gezin.