Header energietransitie met gloeilamp

Nieuws

Het lectoraat Energietransitie heeft u veel te vertellen. Lees hier het laatste nieuws en abonneer u op de nieuwsbrief van het kenniscentrum Technologie.

Smart Energy NL, Kennis- en Netwerkgroep; Inspiratiesessie 'Data, zondvloed of redding?'

Onderzoeker Henri ter Hofte is één van de sprekers bij de inspiratiesessie 'Data, zondvloed of redding?' op 7 februari 2020. Deze sessie wordt georganiseerd door de kennis- en netwerkgroep van Smart Energy NL. Klik voor meer informatie en aanmelding op onderstaande link.

Inspiratiesessie 'Data, zondvloed of redding?'

Noordelijke Onderwijsconferentie 'De energietransitie in geopolitiek perspectief'

Wat is het nut en de noodzaak van de wereldwijde energietransitie? Een realistische blik op klimaatverandering en het Klimaatakkoord van Parijs. Jeike Wallinga, lector Energietransitie, verzorgde hierover een sessie tijdens de Noordelijke Onderwijsconferentie op donderdag 21 november 2019.

Lees hier meer over de inhoud van de Noordelijke Onderwijsconferentie

Download hier de presentatie Nut en Noodzaak Energietransitie

 • 11 maart 2020
  Kick-off project ‘Digital Twins’ over warmtetransitie

  Op woensdag 26 februari was de kick-off van het project Twomes: Digital twins voor de warmtetransitie. Samen met BDR Thermea Group, Enpuls, Breman Installatiegroep, Witteveen+Bos, Denk aan morgen, 50 tinten groen Assendorp, Gemeente Zwolle en Centre of Expertise Tech For Future gaat het lectoraat Energietransitie werken aan een datagedreven aanpak voor de warmtetransitie. Op basis van enkele weken data uit een slimme meter en thermostaat of cv-ketel verwacht het project belangrijke parameters van een specifieke woning, installatie, instellingen en de comfortbehoefte van een specifiek huishouden te kunnen leren. Dit legt de basis voor screeningtools en adviesmodules waarmee huishoudens op weg geholpen worden om slimme stappen te zetten in de warmtetransitie voor hun eigen woning.

  Lees meer
 • 25 november 2019
  Energietransitie steeds urgenter

  De broeikasgasemissies van de transportsector blijven stijgen, de afgelopen tien jaar zelfs met 3 procent. Dit blijkt uit een rapport dat het CBS afgelopen woensdag publiceerde. Deze trend is wereldwijd. “De CO2 uitstoot moet zo snel mogelijk naar beneden. Technologische innovatie helpt daarbij”, zegt Jeike Wallinga, Windesheimlector Energietransitie.

  Lees meer
 • 01 oktober 2019
  'Maak haast met CO2-reductie'

  'De tijd dringt. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen gaat langzamer dan de bedoeling is. Laten we nagaan hoe we de energietransitie daarom kunnen versnellen in onze leefomgeving.' Dit pleidooi doet dr. Jeike Wallinga op haar eerste werkdag als lector Energietransitie van hogeschool Windesheim.

  Lees meer