Streekidentiteit en Waardenkaart Natuur

Onderzoeksproject (afgerond) – Een onderzoek dat waarden in kaart brengt die ten grondslag liggen aan streekidentiteit en het Nederlandse natuurbeleid.

Resultaat

In december 2013 is de Waardenkaart Natuur afgerond. De waardenkaart is op 20 maart 2014 officieel gepresenteerd op het ministerie van Economische Zaken. Het bijbehorende rapport Van geborgenheid tot ongetemdheid is op 1 mei 2017 gepresenteerd. 

Waarden streekidentiteit

In het onderzoeksproject naar politieke waarden bleek dat waarden die ten grondslag liggen aan de identiteit van een gemeenschap niet inzichtelijk zijn voor ambtenaren en politici. In samenwerking met Christelijke Hogeschool Ede is daarom verdiepend onderzoek gedaan naar de waarden van streekidentiteit. Het onderzoeksproject moet de praktijk van de gebiedsontwikkeling handvatten bieden om inzicht te krijgen in de waarden van streekidentiteit.

Waarden Nederlands natuurbeleid

De uitkomsten van het onderzoek naar waarden van streekidentiteit, zijn tevens input voor een tweede onderzoek dat waarden in kaart brengt die ten grondslag liggen aan het Nederlandse natuurbeleid. In dit onderzoeksproject wordt, in samenwerking met de Argumentenfabriek, een Waardenkaart Natuur ontwikkeld. Het onderzoek is opgezet naar aanleiding van ontwikkelingen in het Nederlandse natuurbeleid waarbij steeds meer natuurorganisaties in Nederland op zoek zijn naar nieuwe visies op natuurbeleid. De Waardenkaart Natuur is bedoeld om natuurorganisaties, overheden en geïnteresseerden te ondersteunen bij eigen visievorming en het begrijpen van verschillende visies op natuurbeleid. 

 Abstract
 Soort Kwalitatief
 Omvang
 Opdrachtgever
 Partners Christelijke Hogeschool Ede, De Argumentenfabriek
 Status Afgerond