Slim ontwerp en slim beheer met BIM

Onderzoeksproject (afgerond) – Ontwerpen voor installaties kunnen verbeterd worden door slim gebruik te maken van de informatie uit sensoren.

Installaties worden steeds slimmer en bevatten veel sensoren die informatie verzamelen over de werking van het systeem. Als ontwerpers van gebouwen toegang hebben tot deze dynamische informatie en hier slim gebruik van kunnen maken, komt dat het ontwerp ten goede. Dit onderzoek beoogde hiervoor ontwerphulpmiddelen te realiseren, zoals gebouwprofielen, protocollen en uitwisselingsschema’s.

Afsluitend congres

Op 27 maart 2018 zijn de eindresultaten van anderhalf jaar onderzoek naar het slimmer verbinden van gebouwontwerp, -realisatie en -beheer met behulp van een Bouwinformatiemodel (BIM) gepresenteerd tijdens een afsluitend congres. Er werden verschillende ervaringen met BIM uit de werkpraktijk gedeeld onder leiding van dagvoorzitter Arjan Walinga (Bouwend Nederland). De bezoekers werden door presentaties en met een simulatiespel uitgedaagd zelf de werking van BIM in de praktijk te beleven.

Logo TechForFutureTechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim.

 Lees meer over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website van TechForFuture