Innovaties in de Bouw

Onderzoeksproject (afgerond) - Het Bouw Informatie Model (BIM) kan het ontwerp- en productieproces in de bouw optimaliseren en versnellen en faalkosten reduceren. Het model kan nieuwe inzichten geven die kunnen leiden tot verbetering van bestaande materialen en technieken. Ook biedt het model de mogelijkheid om innovatieve ontwikkelingen op hun toepasbaarheid te testen.

In het project wordt onderzoek gedaan op basis van vragen uit de praktijk: wie heeft welke informatie op welk moment op welke wijze nodig en waarom? Uitgangspunt is het vergroten van de realisatiemogelijkheden van innovatieve toepassingen in materialen en technieken.

BIM Innovatiecentrum

Naar aanleiding van het onderzoeksproject heeft Windesheim het BIM Innovatiecentrum geopend. Het innovatiecentrum biedt faciliteiten voor het verrichten van onderzoek naar nieuwe vormen van samenwerking, werkmethoden en informatie-uitwisseling in de bouw met behulp van Bouw Informatie Modellering, kortweg BIM. Het innovatiecentrum geeft vorm aan de integratie van onderzoek, onderwijs en ondernemen.

Afsluitend congres

Het project Innovaties in de Bouw is afgerond. De eindresultaten van het project zijn op 4 februari 2016 gepresenteerd tijdens een afsluitend congres waar Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, zijn visie op het belang van toepassing van Bouw Informatie Modellering heeft gegeven.

Logo TechForFutureTechForFuture

Het onderzoeksproject 'Innovaties in de Bouw' is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim.

Op de website van TechForFuture kunt u meer lezen over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise.