Boer zoekt 'roots'

Ontknoping zoektocht naar oudste agrarische familiebedrijf in Nederland

Het oudste agrarische bedrijf van Nederland stamt uit 1593. Dit is het resultaat van de zoektocht ‘Boer zoekt roots’ van Windesheim, in samenwerking met LTO Noord, Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt, Flynth en de Rabobank, naar ‘het oudste agrarische familiebedrijf’ in Nederland. Aanleiding voor deze zoektocht was het ‘International Year of Family Farming’ (2014).

‘In 2014 gaat in heel Europa de aandacht uit naar gezinsbedrijven in de land- en tuinbouw’, aldus Hanneke Meester van LTO Noord. ‘De meeste bedrijven in land- en tuinbouw zijn gezinsbedrijven, zij hebben de agrarische sector groot gemaakt. Dat sommige bedrijven al vele generaties lang in de familie zijn, soms al een aantal eeuwen en anno 2014 nog altijd met succes ondernemen, dat is heel bijzonder. Door op zoek te gaan naar oude familiebedrijven in land- en tuinbouw zetten we de huidige ondernemers en de generaties vóór hen, in het zonnetje.

Erve Hiddink, oudste agrarische familiebedrijf

Op donderdag 20 november 2014 vond tijdens het Jaarcongres van de NAJK in Utrecht de ontknoping van het onderzoek plaats. Het oudste agrarische familiebedrijf van Nederland, Erve Hiddink, stamt uit 1593 en ligt in het Gelderse Laren. De huidige bedrijfsleiding, familie Vrielink, ontving uit handen van Sharon Dijksma, Staatssecretaris van Economische Zaken een gedenkplaat. Erve Hiddink wordt al in de 14e eeuw genoemd in historische documenten en is één van de oudste erven in Exel. De jury heeft echter officiële bewijslast over de afstamming in de familielijn tot en met 1593 teruggevonden.

Na de oproep in de media afgelopen voorjaar hebben 133 deelnemers zich aangemeld voor de zoektocht naar het oudste agrarische familiebedrijf. Een deskundige jury van drie historici van verschillende universiteiten zijn vervolgens aan de slag gegaan. Ze hebben een Top 10 samengesteld aan de hand van bronnenonderzoek en onderzoek naar door de families meegestuurde documenten. 
Bekijk hier het volledige juryrapport

Video-portretten

Ieder gezinsbedrijf, iedere familie, heeft zijn eigen geschiedenis, zijn eigen verhaal. Wie staan aan de basis van het bedrijf? Wat is de invloed geweest van de generaties vóór de huidige generatie (en de toekomstige) op het bedrijf? En wat zijn succesfactoren gebleken en wat kan de huidige en toekomstige generatie hiervan leren? In het digitale magazine De Boerderij zijn videoportretten geplaatst van de tien oudste familiebedrijven.

Bekijk de videoportretten

Onderzoek Vrouwen op agrarische bedrijven

Naast de zoektocht naar het oudste bedrijf is het Internationale Jaar voor LTO Noord Vrouw en Bedrijf aanleiding om de rol van vrouwen op agrarische familiebedrijven in Nederland nader te onderzoeken. Het laatste wetenschappelijke onderzoek over dit onderwerp stamt uit  1984. Ilse Matser, van het lectoraat Familiebedrijven Windesheim heeft vervolgens in samenwerking met LEI Wageningen UR het onderzoek Vrouwen op agrarische bedrijven: actief en betrokken uitgevoerd. 
Persbericht Emancipatie vrouw versterkt innovatiekracht agrarisch familiebedrijf