Hieronder een overzicht van onze lopende en afgeronde onderzoeksprojecten:
21 Resultaten
Markering van de palliatieve fase en proactieve zorgplanning bij dementie: Gesprekswijzer Dementie
11 januari 2019
Onderzoeksproject (afgerond) - In het MAPRO-onderzoek is de Gesprekswijzer proactieve zorgplanning bij mensen met dementie en vergeetachtigheid voor zorgverleners in de eerste lijn, namelijk: huisartsen, wijkverpleegkundigen en -verzorgenden, specialisten ouderengeneeskunde en casemanagers dementie.
Promotieonderzoek (lopend) - Wat heeft iemand in de rol van patiënt nodig om tijdens gesprekken met een medisch specialist actief bij te dragen aan gezamenlijke besluitvorming?
Zintuigen en zingeving in de zorg voor kwetsbare ouderen
01 januari 2016
Onderzoeksproject (afgerond) - Cocreatie van prikkelende, zingevende activiteiten met kwetsbare ouderen door creatieve en zorg- & welzijnsprofessionals.
Oudere volwassenen willen ook zelf bijdragen aan het vormgeven van een goed en betekenisvol leven en als consument/producent de ontwikkeling van diensten en producten beïnvloeden. Dit vraagt om een interdisciplinaire benadering waarin ouderen als regisserende burgers centraal staan. Wat hebben professionals nodig voor deze benadering?
Onderzoek (lopend)- Voor alle ouderen die zorg behoeven is het belangrijk dat zorgverleners in staat zijn hun echte behoeften, wens en voorkeur te herkennen. Alleen wanneer zij als uniek persoon binnen hun eigen omgeving worden erkend kunnen zij met hun zorgverleners een goed band opbouwen. Die band, de zorgrelatie, vraagt eerder om professionele betrokkenheid en compassie dan om professionele afstand, zoals zo vaak in de gezondheidszorg gebruikelijk is. Maar hoe geef je persoonsgerichte zorg nu precies vorm in de dagelijkse praktijk?
Onderzoeksproject (lopend) - Ouderen hebben direct en indirect baat bij een positief beeld over oud zijn. Welk beeld hebben verschillende generaties van het oud zijn en hoe kunnen we een positieve beeldvorming stimuleren?
Onderzoeksproject (lopend) - Eerstelijnsprofessionals zoals wijkverpleegkundigen, praktijkondersteuners, maatschappelijk werkers en welzijnswerkers moeten meer samenwerken en onderling afstemmen. Ook nemen zij taken van elkaar over die eerder strikt gescheiden waren. Wat betekent het voor die samenwerking als er sprake is van een schurende beroepsethiek?
Ondanks het feit dat de meeste kankerdiagnoses worden vastgesteld bij patiënten boven de 65 jaar, krijgen ouderen met kanker minder aandacht in media en onderzoek dan jongere patiënten. Het programma Ouderen en Kanker van het lectoraat Innoveren met Ouderen brengt in samenwerking met Isala te Zwolle, het UMCG in Groningen en diverse andere ziekenhuizen en zorgcentra de ervaringen van oudere patiënten met kanker en de ontvangen zorg in kaart. Waar nodig kan de zorg zo beter worden afgestemd op de vraag van de oudere zelf.
Gezond leven bevorderen bij ouderen
01 januari 2014
Promotieonderzoek (lopend) - Met de toename van het aantal ouderen in onze samenleving neemt ook het aantal kwetsbare ouderen toe. Hoe kunnen we de gezondheid van ouderen bevorderen, zodat dit aantal relatief omlaag gaat? En wat kunnen hbo-professionals, zoals wijkverpleegkundigen, hierin betekenen?