Afbeelding lectoraat ICT Innovaties in de Zorg

Smarter Machine Learning for Diabetes Care

Onderzoeksproject (lopend) - Het doel van het onderzoek is enerzijds het evalueren en verbeteren van machine learning algoritmes voor insuline-adviezen voor jongeren met diabetes type 1 en anderzijds het ontwikkelen van een kennisbank met geanonimiseerde datasets ten behoeve van de opleiding HBO-ICT op het snijvlak van zorg en data science voor gebruik in onderwijs. 

Diabetes type 1 is een chronische ziekte waarbij je lichaam geen insuline maakt, waardoor je bloedsuikerspiegel sterk ontregeld raakt. Mensen met diabetes type 1 moeten insuline spuiten om gevaarlijke ontregeling van hun bloedsuikerspiegel en langetermijnschade te voorkomen. De juiste dosis is afhankelijk van gegevens als de actuele bloedsuikerwaarde, de hoeveelheid koolhydraten in maaltijden en lichamelijke inspanning voor komende uren en afgelopen dagen.

In het eerdere TFF-onderzoek Smart Connected Diabetes Care hebben we de basis gelegd voor zelflerende algoritmes die persoonlijke parameters van patiënten leren uit bovenstaande gegevens, zoals koolhydraatratio en insulinegevoeligheid en daarmee betere insuline-adviezen kunnen geven. In dit vervolgonderzoek ontwikkelen en testen we een verbeterd algoritme, zodat het veilig genoeg is om in een vervolgproject klinisch te kunnen testen met patiënten.

Logo TechForFuture

TechForFuture

Dit project is een onderzoek van TechForFuture, Centre of Expertise HTSM Oost, een initiatief van Saxion en Windesheim.

 Lees meer over het onderzoeksproject en het Centre of Expertise op de website van TechForFuture 

 

 

Soort  Praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek
Omvang februari 2019 t/m oktober 2020
Partners 

Diabetescentrum Isala ziekenhuis

Status  Lopend 
Mede mogelijk gemaakt door TechForFuture