Onderzoeksaccent
Hoe kan men in het onderwijs constructief samenwerken met ouders? Het lijkt een voor de hand liggende vraag, toch wordt deze nog te weinig gesteld.
Van schoolleiders tot leraren en van intern begeleiders tot zorgcoördinatoren: vraagt men professionals in het onderwijs of samenwerken met ouders van belang is voor de ontwikkeling van leerlingen, dan zullen velen van hen dit met ‘ja’ beantwoorden. Ook uit diverse publicaties, zoals Leraren en ouderbetrokkenheid (Bakker et al., 2013), blijkt het nut van zo’n goede samenwerking tussen leraar en ouder. Toch toont ander onderzoek aan dat veel lerarenopleidingen (basis- en voortgezet onderwijs) niet of nauwelijks aandacht besteden aan dit thema.
In onderzoek van kenniskringleden van het kenniscentrum Bewegen en Educatie is aangetoond dat het samenwerken met ouders in lerarenopleidingen in Nederland en Vlaanderen voor primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs onvoldoende aan bod komt. Dit blijkt onder meer uit publicaties als Preparing teachers for family-school partnerships (Willemse et al., 2015). Daarom wordt binnen een apart thema vanuit het kenniscentrum Bewegen en Educatie onderzocht hoe aanstaande leraren hierop beter voorbereid kunnen worden, maar ook hoe scholen de samenwerking in de dagelijkse praktijk in de toekomst kunnen verbeteren.
Startende leraren die terugblikken op hun studie geven aan dat zij baat hadden gehad aan scholing op het vlak van communicatie en dat zij weinig ervaring hebben opgedaan met oudercontacten. In de onderwijspraktijk reiken deze dan ook vaak niet verder dan het versturen van nieuwsbrieven of het houden van ouderavonden. Hierdoor laten veel scholen waardevolle samenwerkingskansen liggen, zeker als men bedenkt dat planmatig samenwerken op het gebied van taal- of rekenonderwijs effect heeft op de prestaties van basisschoolleerlingen óf op de profiel- en opleidingskeuze van leerlingen in het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.
Binnen dit onderzoeksthema richten wij ons daarom op drie vragen: