Kind die op het toetsenbord drukt op een computerscherm

De manifestatie, totstandkoming en betekenis van presence als kenmerk van interactieve onderwijssituaties

Promotieonderzoek (lopend) - Presence verwijst naar de manier waarop mensen in een situatie aanwezig zijn, namelijk met aandacht én openheid voor wat er op dat moment tussen hen gebeurt. Naar de waarde van presence wordt met name in de zorg, maar ook in het bedrijfsleven onderzoek gedaan. In de context van het onderwijs is presence nog vrijwel niet onderzocht.

De persoonlijke vorming van leerlingen wordt zowel in onderwijsbeleid als door leraren belangrijk gevonden. Kennis over de wijze waarop leraren geïntegreerd in vaklessen aandacht aan die vorming kunnen besteden ontbreekt. Met dit promotieonderzoek willen we wetenschappelijk inzicht krijgen in de manifestatie en de totstandkoming van presence in de interactie tussen leraar, leerlingen en lesstof in het voortgezet onderwijs en in de betekenis van presence voor het leren en de persoonlijke vorming van leerlingen.

Publicatie

De eerste publicatie is gepland voor 2017.

Meer weten?

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Edith Roefs, ecj.Roefs@Windesheim.nl.

Abstract
Soort Mixed-method
Omvang In het startjaar deden 7 docenten, 362 leerlingen en 3 onderzoekers mee.
Partners Windesheim (copromotor  dr. Yvonne Leeman); Radboud Universiteit Nijmegen, Docentenacademie (promotor dr. Pauline Meijer en copromotor dr. Ida Oosterheert)
Subsidie Dit onderzoek wordt gefinancierd met een NWO-promotiebeurs voor leraren
Status Lopend (startdatum in 2016)